Αγωνία για την ειρήνη επικρατεί στη διεθνή κοινή γνώμη, με επίκεντρο της επίλυσης -ή της συνέχισης- της κρίσης της Μέσης Ανατολής να γίνεται το Ισλαμαμπάντ. Ιρανοί αξιωματούχοι έφτασαν στην πακιστανική πρωτεύουσα για τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ. Από πλευράς του, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ότι θα εντείνει τις αμερικανικές επιδρομές εάν δεν επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία, ενώ ο πρωθυπουργός του Πακιστάν περιέγραψε αυτό το Σαββατοκύριακο ως «κρίσιμη στιγμή». Στις διαπραγματεύσεις θα συμμετάσχει και ο Τζέι Ντι Βανς.
Την ίδια στιγμή, οι σοβούσες συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, που υποστηρίζεται από το Ιράν, απειλούν να εκτροχιάσουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες. Λιβανέζοι και Ισραηλινοί διπλωμάτες θα συναντηθούν στις ΗΠΑ την Τρίτη. Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Ιράν, και επικεφαλής της ιρανικής αντιπροσωπείας Μοχάμεντ Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ, ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ εξαρτώνται από την εκεχειρία στον Λίβανο. Ο Γκαλιμπάφ ζήτησε επίσης την αποδέσμευση δισεκατομμυρίων δολαρίων σε παγωμένα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στο Ιράν.
«Συνοδοιπόροι μου σε αυτό το ταξίδι» η φωτογραφία που ανήρτησε ο πρόεδρος της ιρανικής Βουλής με φωτογραφίες σκοτωμένων παιδιών από τις αμερικανοϊσραηλινές επιχειρήσεις.
همراهان من در این پرواز#Minab168 pic.twitter.com/xvXmDlSDiF
— محمدباقر قالیباف | MB Ghalibaf (@mb_ghalibaf) April 10, 2026
CNN: Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι η Κίνα θα στείλει όπλα στο Ιράν
Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι η Κίνα προετοιμάζεται να παραδώσει νέα συστήματα αεράμυνας στο Ιράν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με τρεις πηγές που επικαλείται το CNN και γνωρίζουν πρόσφατες αξιολογήσεις των υπηρεσιών.
«Θα ήταν μια προκλητική κίνηση, δεδομένου ότι το Πεκίνο δήλωσε ότι βοήθησε στη διαμεσολάβηση της εύθραυστης συμφωνίας εκεχειρίας που ανέστειλε τον πόλεμο μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται επίσης να επισκεφθεί την Κίνα στις αρχές του επόμενου μήνα για συνομιλίες με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ».
Κάτοικοι της Βηρυτού επιτέθηκαν σε υποστηρικτές της Χεζμπολάχ
Μια πορεία μοτοσικλετών της Χεζμπολάχ, κυματίζοντας σημαίες και κορνάροντας, πέρασε από τη γειτονιά Σακιγιάτ Αλ-Τζανζίρ στη Βηρυτό. Οι κάτοικοι της περιοχής επιτέθηκαν στους υποστηρικτές της Χεζμπολάχ και τους έδιωξαν.
Πολυμελής η ιρανική αντιπροσωπεία στο Ισλαμαμπάντ
Η αντιπροσωπεία του Ιράν στην Ισλαμαμπάντ αποτελείται από 71 άτομα, συμπεριλαμβανομένων διαπραγματευτών, εμπειρογνωμόνων, εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης και των υπηρεσιών ασφαλείας, ανέφερε το κρατικό μέσο ενημέρωσης Tasnim το Σάββατο.
Ο Μοχάμεντ Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ, πρόεδρος του κοινοβουλίου του Ιράν, ηγείται της αντιπροσωπείας, στην οποία συμμετέχει και ο υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί, ανέφερε το Tasnim.
«Δεδομένης της πολυπλοκότητας και της υψηλής ευαισθησίας των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ιράν και Ηνωμένων Πολιτειών, η ιρανική αντιπροσωπεία περιλαμβάνει όχι μόνο τους κύριους διαπραγματευτές αλλά και τεχνικές και εμπειρογνωμονικές επιτροπές για τις απαραίτητες διαβουλεύσεις», ανέφερε το δημοσίευμα.
Γάζα: Τουλάχιστον έξι νεκροί από ισραηλινό πλήγμα σε σημείο ελέγχου της αστυνομίας
Αεροπορική επίθεση έπληξε σημείο ελέγχου της αστυνομίας στον καταυλισμό Μπουρέιτζ, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, νωρίς σήμερα το πρωί, με αποτέλεσμα τουλάχιστον έξι άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και αρκετοί άλλοι να τραυματιστούν, όπως δήλωσαν υγειονομικοί.
Δεν ήταν άμεσα σαφές εάν όλα τα θύματα ήταν μέλη της αστυνομίας. Δεν υπήρξε άμεσα σχόλιο από τον ισραηλινό στρατό.
Σειρά ισραηλινών πληγμάτων έχουν στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες μέλη της αστυνομικής δύναμης που τελεί υπό την διοίκηση της Χαμάς από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με υγειονομικούς και πηγές της αστυνομίας.
Το Ισραήλ και η Χαμάς κατέληξαν σε συμφωνία με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ τον περασμένο Οκτώβριο, που στόχο είχε να σταματήσει τη βία στο παλαιστινιακό έδαφος. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση της συμφωνίας αυτής.
Ο Λίβανος ανακοινώνει ότι θα γίνουν συνομιλίες με το Ισραήλ στις ΗΠΑ την Τρίτη
Η λιβανική προεδρία ανακοίνωσε χθες Παρασκευή το βράδυ ότι την Τρίτη προγραμματίζεται συνάντηση αντιπροσωπειών του Λιβάνου και του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον, για να εξεταστεί το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο που ρημάζει τη χώρα από τις αρχές του Μαρτίου, με την ισραηλινή κυβέρνηση από την άλλη να αποκλείει εξ ορισμού συνομιλίες με το σιιτικό κίνημα Χεζμπολά, που πρόσκειται στο Ιράν.
Πηγή: skai.gr