Ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει ότι οι ΗΠΑ δεν θα κάνουν εκεχειρία με το Ιράν εν΄ψείναι έτοιμες να συνάψουν συμφωνία με το Ιράν, ενώ οι πολίτες των ΗΠΑ καλούνται να εγκαταλείψουν το Ιράκ.
Σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε το Σάββατο στο αμερικανικό δίκτυο NBC News, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι το Ιράν επιθυμεί να συνάψει συμφωνία, αλλά ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να το πράξει αυτή τη στιγμή «επειδή οι όροι δεν είναι ακόμη αρκετά ικανοποιητικοί».
Καμία εκεχειρία ακόμα λέει ο Τραμπ -Ισως χτυπήσουμε ξανά για πλάκα το Χαργκ
Αν και αρνήθηκε να διευκρινίσει ποιοι είναι αυτοί οι όροι, ο Τραμπ ανέφερε ότι μέρος μιας ενδεχόμενης συμφωνίας θα αποτελεί η δέσμευση του Ιράν να εγκαταλείψει κάθε πυρηνική φιλοδοξία.
Στην ίδια συνέντευξη, ο Τραμπ ανέφερε επίσης ότι αρκετές χώρες έχουν δεσμευτεί να συμβάλουν στην ασφάλεια του Στενού του Ορμούζ, αν και αρνήθηκε να τις κατονομάσει.
Ο Τραμπ ανέφερε επίσης ότι οι ΗΠΑ έχουν «καταστρέψει ολοσχερώς» το νησί Χαργκ -ένα κρίσιμο κόμβο για τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν -αλλά πρόσθεσε ότι «ίσως το χτυπήσουμε μερικές φορές ακόμα, απλά για πλάκα».
Επίσης, υποβάθμισε τους φόβους για την αύξηση των τιμών του πετρελαίου. «Υπάρχει τόσο πολύ πετρέλαιο, φυσικό αέριο -υπάρχει τόσο πολύ εκεί έξω, αλλά ξέρετε, έχει μπλοκάρει λίγο. Θα αποδεσμευτεί πολύ σύντομα», είπε.
«Αν ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν είναι ζωντανός, να παραδοθεί»
Ο Τραμπ μίλησε και σχετικά με την τύχη του νέου ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Μοτζτάμπα Χαμενεΐ, γιου του δολοφονημένου πρώην ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.
«Δεν ξέρω αν είναι καν ζωντανός. Μέχρι στιγμής, κανείς δεν μπόρεσε να τον δείξει», είπε ο Τραμπ, επειδή ο Χαμενεΐ εξέδωσε την πρώτη του δήλωση γραπτώς και όχι μιλώντας μπροστά στην κάμερα την Πέμπτη.
«Ακούω ότι δεν είναι ζωντανός, και αν είναι, θα πρέπει να κάνει κάτι πολύ έξυπνο για τη χώρα του, και αυτό είναι να παραδοθεί», πρόσθεσε ο Τραμπ, πριν χαρακτηρίσει την είδηση του θανάτου του ως «φήμη».
Oι Αμερικανοί πολίτες εγκαταλείπουν τη Μ. Ανατολή
Η αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη εξέδωσε νέα προειδοποίηση προς τους πολίτες της να εγκαταλείψουν το Ιράκ, μετά την πτώση πυραύλου στο κτίριο της πρεσβείας νωρίτερα το Σάββατο.
Στην προειδοποίησή της, η αμερικανική πρεσβεία ανέφερε ότι οι πολίτες πρέπει να «εγκαταλείψουν το Ιράκ αμέσως».
«Οι Αμερικανοί πολίτες που επιλέγουν να παραμείνουν στο Ιράκ καλούνται να επανεξετάσουν την απόφασή τους, λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική απειλή που συνιστούν οι τρομοκρατικές πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν», έγραψε η πρεσβεία.
Καθώς το Ιράν έχει εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, οι ΗΠΑ έχουν καλέσει τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν περισσότερες από δώδεκα χώρες .Ξεχωριστά, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι διέταξαν τους μη επείγοντες κυβερνητικούς υπαλλήλους και τους συγγενείς των κυβερνητικών υπαλλήλων να εγκαταλείψουν το Ομάν, σύμφωνα με το Reuters.
Το Ισραήλ και το Ιράν αντάλλαξαν πυραυλικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ έχουν αναφερθεί αναχαιτίσεις πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ και το Κατάρ.
Εντωμεταξύ ο Τραμπ δήλωσε ότι «με τον έναν ή τον άλλο τρόπο» οι ΗΠΑ θα εξασφαλίσουν ώστε τα Στενά του Ορμούζ να είναι «ανοιχτά και ασφαλή», καλώντας και στην δημιουργία ενός διεθνούς συνασπισμού που θα συμβάλλει.
Τα Στενά του Ορμούζ αποτελούν βασική εμπορική αρτηρία, μέσω της οποίας διέρχεται περίπου το 20% του παγκόσμιου πετρελαίου. Από την αρχή της σύγκρουσης, έχουν αναφερθεί πολυάριθμες επιθέσεις εναντίον πλοίων στην περιοχή, ενώ το μήνυμα του νέου ανώτατου ηγέτη του Ιράν την Πέμπτη ανέφερε ότι η Τεχεράνη πρέπει να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τον «μοχλό του αποκλεισμού» των Στενών.
Οι πρώτες αντιδράσεις στην έκκληση του Τραμπ για την φύλαξη των Στενών του Ορμούζ
Πώς αντέδρασαν οι χώρες στην έκκληση του Τραμπ για την εξασφάλιση της ασφάλειας στα Στενά του Ορμούζ.
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social το Σάββατο, ο Τραμπ έγραψε ότι ελπίζει πέντε χώρες -η Κίνα, η Γαλλία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και το Ηνωμένο Βασίλειο -να στείλουν πολεμικά πλοία στο Στενό του Ορμούζ, ώστε να «μην αποτελεί πλέον απειλή» από το Ιράν.
Ακολουθεί η αντίδραση ορισμένων από τις χώρες μέχρι τώρα:
Ηνωμένο Βασίλειο: «Όπως έχουμε δηλώσει και στο παρελθόν, αυτή τη στιγμή συζητάμε με τους συμμάχους και τους εταίρους μας μια σειρά από επιλογές για τη διασφάλιση της ασφάλειας της ναυτιλίας στην περιοχή», δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Κίνα: Ένας εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον δήλωσε στο CNN ότι η Κίνα ζητά την άμεση παύση των εχθροπραξιών. Ο εκπρόσωπος δεν ανέφερε αν το Πεκίνο θα αποδεχτεί το αίτημα του Τραμπ, αλλά είπε ότι όλα τα μέρη έχουν την ευθύνη να διασφαλίσουν μια σταθερή και ανεμπόδιστη παροχή ενέργειας, προσθέτοντας ότι η Κίνα θα συνεχίσει να ενισχύει την επικοινωνία με τα αρμόδια μέρη.
Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ορκίζονται ότι «θα κυνηγήσουν» και «θα σκοτώσουν» τον Νετανιάχου
Οι Φρουροί της Επανάστασης, ο ιδεολογικός στρατός του Ιράν, ορκίστηκαν σήμερα ότι θα «κυνηγήσουν και θα σκοτώσουν» τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τη 16η ημέρα του πολέμου ανάμεσα στην Ισλαμική Δημοκρατία, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.
Αν «αυτός ο εγκληματίας», ο «δολοφόνος παιδιών», ο «σιωνιστής πρωθυπουργός» βρίσκεται «ακόμη στη ζωή, θα συνεχίσουμε να τον κυνηγάμε και θα τον σκοτώσουμε», ανέφεραν οι Φρουροί της Επανάστασης μέσω του ιστοτόπου τους Sepah News.
Πηγή: iefimerida.gr