Με την ολοκλήρωση του βασικού κορμού των παραχωρήσεων θαλάσσιων οικοπέδων στην Ελλάδα, διαμορφώνεται το πρώτο ρεαλιστικό roadmap για την ανάπτυξη ερευνητικών γεωτρήσεων στη χώρα.
Το εθνικό πρόγραμμα ερευνών με ορίζοντα δεκαετίας που ανακοίνωσε η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων προβλέπει ένα επενδυτικό κύμα γεωτρήσεων που ξεπερνάει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ με τη πρεμιέρα να γίνεται στο «μπλοκ 2» του ΒΔ Ιόνιου στις αρχές του 2027 και με τελευταίο στο σχεδιασμό το οικόπεδο «Νότια Κρήτη 2» στις αρχές του 2033.
Στον σχεδιασμό αποτυπώνονται με χρονολογική σειρά οι εκτιμήσεις για το πότε θα δούμε τις πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις και στα εννέα συνολικά ελληνικά οικόπεδα όπου υπάρχει αυτή τη στιγμή παραχωρησιούχος.

Αναφορικά με τα θαλάσσια μπλοκ της Κρήτης ο σχεδιασμός έχει ως εξής:
- Στα «ΝΔ της Κρήτης», (ExxonMobil, Helleniq Energy) το 3ο τρίμηνο 2028.
- Στα «Δυτικά της Κρήτης» (ExxonMobil, Helleniq Energy) το 2ο – 3ο τρίμηνο 2030.
- Στο «Νότια Κρήτη 1» (Chevron -Helleniq Energy) το 2ο -3ο τρίμηνο 2032.
- Στο «Νότια Κρήτη 2» (Chevron – Helleniq Energy) το 4ο τρίμηνο 2032 – 1ο τρίμηνο 2033.
Ο σχεδιασμός θα εξαρτηθεί από τα ευρήματα των ερευνών, τον τύπο των υδρογονανθράκων, τα χαρακτηριστικά της λεκάνης, τα βάθη και την απόσταση από τη στεριά.