Η τελευταία πλήρης απενεργοποίηση των μονάδων είχε γίνει στα μέσα του Δεκεμβρίου, όταν η ενεργειακή επάρκεια του νησιού εξασφαλίστηκε από τη μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση με την Αττική.
Θεωρείται ωστόσο δεδομένο ότι κάποια ή κάποιο από τα εν ενεργεία εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής θα διατηρηθεί σε καθεστώς ψυχρής εφεδρείας ώστε σε περίπτωση τυχόν βλάβης στις υποθαλάσσιες διασυνδέσεις να συνεχίζεται απρόσκοπτα η τροφοδοσία του νησιού.
Το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας της Κρήτης βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θέτοντας τις βάσεις για το μέλλον των μονάδων ψυχρής εφεδρείας στο νησί.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι μονάδες αυτές θα διαθέτουν συνολική ισχύ περίπου 500 MW. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπογραμμίστηκε η ανάγκη ύπαρξης ενός σταθερού μηχανισμού οικονομικής στήριξης, ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των μονάδων ακόμη και όταν παραμένουν ανενεργές.
Ο μηχανισμός αυτός θα ενσωματωθεί σε νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα προσδιορίζει ρητά ποιες μονάδες θα παραμείνουν σε καθεστώς ψυχρής εφεδρείας και με ποιο τρόπο θα αποζημιώνονται.
Ο ΑΔΜΗΕ δεν έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά του, ωστόσο όπως έχει γράψει το CRETA24, η μονάδα των Λινοπεραμάτων προκρίνεται ως η επικρατέστερη λύση.
Στόχος είναι αφενός η διατήρηση επαρκούς εφεδρικής ισχύος για την αξιόπιστη κάλυψη της ζήτησης και αφετέρου η οικονομική βιωσιμότητα των μονάδων τα επόμενα χρόνια.
Με την ολοκλήρωση του «μεγάλου καλωδίου» Κρήτης – Αττικής, σε συνδυασμό με τη «μικρή διασύνδεση» Χανιά – Πελοπόννησος, τα εργοστάσια παραγωγής σε Λινοπεράματα, Αθερινόλακο και Ξυλοκαμάρα αποκτούν πλέον καθαρά συμπληρωματικό ρόλο.
Η Κρήτη έχει ενταχθεί στον ενεργειακό κορμό της χώρας και, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη παραγωγή καθαρής ενέργειας στο νησί, οι δύο υποβρύχιες διασυνδέσεις επαρκούν για την κάλυψη της συνολικής ζήτησης.