Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022
28.3 C
ελαφρές νεφώσεις - Δήμος Ηρακλείου

Δες τον καιρό

840.000 ευρώ στον Δήμο Ηρακλείου για το αυξημένο ενεργειακό κόστος

Πρέπει να διαβάσετε

Έκτακτη επιχορήγηση 90 εκ. ευρώ προς τους Δήμους για την κάλυψη των δαπανών τους, λόγω της αλματώδους αύξησης του ενεργειακού κόστους, υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας στις 30 Ιουνίου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και στην Μαρία Μπινιχάκη, η αντιδήμαρχος Οικονομικών Μαρία Καναβάκη σημείωσε πως και ο Δήμος Ηρακλείου καλείται να αντιμετωπίσει μια τεράστια αύξηση του ενεργειακού κόστος ενώ μόλις χθες έφτασε στη Λότζια το σχετικό έγγραφο και μερίδιο που αντιστοιχεί στον Δήμο είναι 840 χιλ. ευρώ.

«Είναι ένα ποσό που προφανώς είναι καλοδεχούμενο για να ενισχύσει τον προϋπολογισμό, όμως η κατάσταση δεν είναι ευχάριστη και δεν είναι ικανοποιητική. Επομένως είναι ένα ποσό που δίνει μια σχετικά μικρή ανακούφιση όμως δεν επαρκεί ή δεν μπορεί να αποτελέσει τη λύση του προβλήματος, που υπάρχει. Έχουμε πει πολλές φορές για την τεράστια διαφορά που έχουμε σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, σε ότι αφορά τους λογαριασμούς για την κάλυψη της ηλεκτρικής ενέργειας. Έχουμε μειώσει τα ανταποδοτικά μας, που με τα μειωμένα έσοδα που έχουμε κρίνουμε και μακάρι να διαψευστούμε ότι όταν έρθει η ώρα καθορισμού τους, θα δυσκολευτούμε πολύ να ισοσκελίσουμε και δεν θέλουμε να προχωρήσουμε σε αυξήσεις, σε ότι αφορά τα δημοτικά τέλη. Επομένως, είναι μια πρώτη κίνηση καλοδεχούμενη και στην κατεύθυνση της ενίσχυσης όμως οι δήμοι έχουν μπει μπροστά σε όλα και περιμένουμε περαιτέρω στήριξη» τόνισε η κα. Καναβάκη.

Η κα. Καναβάκη σημείωσε πως τα προβλήματα των Δήμων δεν λύνονται με… συστάσεις για άνοιγμα των παραθύρων, όσον αφορά το ενεργειακό κόστος. «Δεν μπορούμε να αστυνομεύσουμε το προσωπικό, για να ανοίγει τα παράθυρα εν μέσω καλοκαιριού ή να σβήνει το κλιματιστικό φεύγοντας, ο καθένας μας έχει την ατομική του ευθύνη δεν χρειάζεται να το πει κάποιος ότι χρειάζεται εξοικονόμηση το κάνουμε και στα σπίτια μας. Δεν χρειάζεται κανείς μας να έχει έναν αστυνομικό πάνω από το κεφάλι του για να του λέει σβήσε το φως, όμως οι Δήμοι που βάζουν πλάτη ότι και να συμβεί, οτιδήποτε και αν γίνει, πρέπει να στηριχθούν έμπρακτα, με χρήμα και ανθρώπινο δυναμικό. Στήριξη δεν σημαίνει κάνω σύσταση, κλείνω το φως».

Κλείνοντας, η κα. Καναβάκη επεσήμανε πως ο Δήμος Ηρακλείου εκτελεί ένα προϋπολογισμό που είχε σχεδιαστεί, είχε προγραμματιστεί και ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, όμως στην πορεία της εκτέλεσης του και αναλόγως το τι θα προκύψει μπορεί να γίνουν τροποποιήσεις ή αναμορφώσεις. «Φέτος ζούμε μια ιδιαίτερη κατάσταση με την αύξηση του ενεργειακού κόστους και την μείωση των εσόδων, προσπαθούμε με τις δυνάμεις μας, να εκτελούμε τον προϋπολογισμό, άρα να μην αφήνουμε πίσω την παραγωγή του δημοτικού έργου και είμαστε εδώ για να βλέπουμε πως εξελίσσεται η ιστορία των αυξήσεων και της ακρίβειας, ώστε να καθαρίσουμε το τι έχουμε μπροστά μας. Το πρόβλημα μας είναι πως θα εξελιχθεί το κόστος της ενέργειας, είναι κάτι που μας ανησυχεί, το βλέπουμε στα σπίτια μας και το ίδιο αντιμετωπίζουμε στο Δήμο. Είναι κάτι που θα βρούμε μπροστά μας άρα πρέπει να βρεθεί τρόπος να καλυφθεί».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα