7η ΥΠΕ Κρήτης: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη εορτάζεται την 14η Νοεμβρίου κάθε έτους, όπως καθιερώθηκε το 1991 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη,  με στόχο την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σχετικά με τις επιπτώσεις του Σακχαρώδη Διαβήτη στην υγεία των ανθρώπων.

Υπολογίζεται πως ένας στους δέκα ενήλικες παγκοσμίως πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, με τους μισούς περίπου από αυτούς να παραμένουν αδιάγνωστοι. Στην Ελλάδα, οι πάσχοντες αποτελούν το 11% του πληθυσμού της χώρας.

Η νοσηρότητα και η θνησιμότητα που οφείλονται στον σακχαρώδη διαβήτη σχετίζονται κυρίως με τις επιπλοκές της ασθένειας, με συχνότερες τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, τη διαβητική νεφροπάθεια, και τη διαβητική νευροπάθεια.

Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Σακχαρώδη Διαβήτη για το 2022 είναι «Εκπαίδευση για την προστασία του αύριο», θέτοντας στο επίκεντρο την ανάγκη ενίσχυσης της πρόσβασης σε ποιοτική εκπαίδευση για τον σακχαρώδη διαβήτη, τόσο των επαγγελματιών  υγείας, όσο και των συνανθρώπων μας που ζουν με τη νόσο, με στόχο την καλύτερη αυτοδιαχείριση και αυτορρύθμιση της γλυκαιμίας και την εξάλειψη παραγόντων κινδύνου για σοβαρές επιπλοκές, όπως η υπέρταση και η δυσλιπιδαιμία.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια χρόνια εξελισσόμενη ασθένεια, τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη μπορούν να ζήσουν φυσιολογικά, διακόπτοντας το κάπνισμα και υιοθετώντας στην καθημερινότητα τους υγιεινή διατροφή και ορθή χρήση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού.

Στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια λειτουργούν εξειδικευμένα διαβητολογικά ιατρεία σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, με στόχο την παροχή ποιοτικής φροντίδας και τη βέλτιστη συνολική διαχείριση της νόσου και ως εκ τούτου, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, τόσο των ίδιων των ασθενών, όσο και των φροντιστών τους. Παράλληλα από την 7η Υ.ΠΕ Κρήτης και τις μονάδες υγείας ευθύνης της υλοποιούνται προληπτικές δράσεις, με στόχο την πρόληψη της νόσου και των επιπλοκών αυτής.

 

Στο πλαίσιο ανάπτυξης δράσεων ενημέρωσης, πρόληψης  και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Σακχαρώδη Διαβήτη, το Διαβητολογικό Κέντρο του  «Βενιζέλειου –Πανάνειου» Γ.Ν.Η., με κεντρικό σύνθημα: «Γιατί η ενημέρωση και η πρόληψη είναι στο χέρι σου», πραγματοποίησε σήμερα Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022 στο κέντρο του Ηρακλείου προσυμπτωματικό έλεγχο σε πολίτες,  παρέχοντας παράλληλα εξειδικευμένη εκτίμηση του κινδύνου ανάπτυξης Σακχαρώδη Διαβήτη στο μέλλον, για τον καθένα από τους συμμετέχοντες.

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα