#48 χρόνια ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ από το 1974 ως το 1981 που έρχεται στην εξουσία, είναι το κίνημα που με έναν ανεπανάληπτο τρόπο θα συμπυκνώσει τις αγωνίες και τις ελπίδες του τόπου, σε μια απαράμιλλη συνάντηση δυναμικής και θέλησης του λαού για αλλαγή. Έκτοτε το ΠΑΣΟΚ, αξιοποιώντας τον πλουραλισμό της εποχής και την ευκαιρία της Ευρώπης, θα δίνει τον βηματισμό στην ελληνική κοινωνία για τις μεγάλες προκλήσεις και τις σημαντικές εθνικές επιλογές. Θα καθορίζει την πολιτική ατζέντα θέτοντας σε όλη την Μεταπολίτευση τις βασικές κοινωνικές και εθνικές προτεραιότητες. Για αυτό άλλωστε η επίθεση στην Μεταπολίτευση συνειρμικά, ταυτίζεται σχεδόν, με επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και το αντίστροφο. Διότι το ΠΑΣΟΚ στην γέννησή του, αλλά και στην μετέπειτα πορεία του, δεν λειτούργησε απλά ως ένας ακόμη κομματικός σχηματισμός, αλλά προσπάθησε να εκπληρώσει τις προσδοκίες ενός λαού που μέχρι τότε, με ποικίλους τρόπους, βίωνε την καταπίεση.

Βεβαίως αν κάποιος παρακολουθήσει την πολεμική που γίνεται στη Μεταπολίτευση, θα έχει την αίσθηση ότι πρόκειται για μία από τις χειρότερες περιόδους της ιστορίας μας. Αυτή η πολεμική της ισοπέδωσης, είναι ανεδαφική και ανιστόρητη. Αποκρύπτονται τα τεράστια άλματα που έγιναν μέσα σε αυτήν την περίοδο 40 χρόνων πολιτικής σταθερότητας και ομαλού κοινοβουλευτικού βίου. Βεβαίως οι παθογένειες στον συλλογικό βίο εξακολούθησαν να υφίστανται, όμως αυτές σε καμιά περίπτωση δεν είναι ικανές να ακυρώσουν μια περίοδο μεγάλων κοινωνικών κατακτήσεων.

Σήμερα, 48 χρόνια μετά την 3η του Σεπτέμβρη,το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής εξακολουθεί να επιτελεί το ρόλο του πολιτικού φορέα που διευρύνει το χώρο στο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι, για ευρύτερα τμήματα της κοινωνίας.  Πρόκειται για μια δυναμική διαδικασία που ξεκίνησε το 1981 ως μια προσπάθεια «ενσωμάτωσης» στην πολιτική και οικονομική σφαίρα των τμημάτων της κοινωνίας που μέχρι τότε ήταν στο περιθώριο.

Σήμερα, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής κερδίζει εξ ονόματος της Κεντροαριστεράς, το μεγάλο εγχείρημα του ιδεολογικού συγχρονισμού της με τα νέα δεδομένα της εποχής. Τη διαφοροποίηση τόσο με τον συντηρητισμό όσο και με τον οπισθοδρομικό λαϊκισμό που φαίνεται να ξεδιπλώνεται σε πλήρη έκταση αριστερά και δεξιά του πολιτικού φάσματος.  Σε κάθε περίπτωση, ο προοδευτικός χώρος στον τόπο μας, πρέπει σύντομα να δώσει απαντήσεις  στην οικονομική, πολιτική και ενεργειακή ανασφάλεια που διαχέεται στον κοινωνικό ιστό, ως μεγάλος υπαρξιακός κίνδυνος.

Η φετινή επέτειος της  ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, συμπίπτει χρονικά με τους πρώτους μήνες της ηγεσίας του Νίκου Ανδρουλάκη. Μιας αναγεννητικής διαδρομής που κατοχυρώνει τον πολιτικό μας φορέα ως τον πρωταρχικό καταλύτη στην πολιτική ζύμωση, τροφοδοτώντας την κοινωνία με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση που αντλείται από τον ρεαλισμό. Αποφεύγοντας τις διασταλτικές αναγωγές, με μετριοπάθεια, θεσμικότητα, σεβασμό στους κανόνες της δημοκρατίας, στελέχη της νέας γενιάς μαζί με την εμπειρία των μεγαλύτερων, οικοδομούν τον απαραίτητο τρίτο δρόμο.

Με δημοκρατική ωριμότητα είμαστε έτοιμοι να προασπίσουμε τα δικαιώματα των πολιτών αλλά και με υπευθυνότητα να ξαναμιλήσουμε για την ανάγκη σεβασμού των νόμων και των κανόνων σε ένα αποδεκτό πλαίσιο καθηκόντων. Με δεδομένο μάλιστα το γεγονός ότι αυτήν τη στιγμή όλα τα  μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία του κόσμου έχουν στρέψει τα βλέμματά τους και τα φώτα τους στην Αθήνα βλέποντας τις σκιές πάνω από την Ελλάδα όσον αφορά στους θεσμούς και στις θεμελιώδεις ελευθερίες, αντιλαμβανόμαστε πως το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής οφείλει να γίνει καταλύτης των εξελίξεων. Μια διαδικασία που   υπερβαίνει τις πολιτικές παρατάξεις και αφορά στον πυρήνα της δημοκρατίας.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι εδώ και σηκώνει ψηλά τη σημαία του μέλλοντος. Αυτή είναι η πιο σημαντική αποστολή μας, αυτός είναι ο ουσιαστικός τρόπος να τιμήσουμε τον Ανδρέα Παπανδρέου και να γιορτάσουμε την 48η επέτειο από την ίδρυση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος.

Άλλα Πρόσφατα