Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
12.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Πόσο δύσκολο θα είναι το φετινό καλοκαίρι – Η κλιματική αλλαγή, οι προκλήσεις και τα ανησυχητικά σημάδια

Πρέπει να διαβάσετε

Φυσιολογική για την εποχή, χαρακτήρισε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και την εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και υπεύθυνος της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας meteo.gr Κώστας Λαγουβάρδος, την κακοκαιρία που πλήττει αρκετές περιοχές της χώρας.

Όπως ανέφερε ο κ. Λαγουβάρδος, δεν είναι κάτι παράξενο καθώς Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα έχουν συχνά καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και ισχυρά φαινόμενα στο Μάιο και τον Ιούνιο. Το παράξενο όμως είναι οι σημαντικές αποκλίσεις των θερμοκρασιών που υπάρχουν και φεύγουν από τα συνηθισμένα όντως, είναι πολύ βαθμοί πάνω από το κανονικό για την εποχή και εκεί εστιάζεται το πρόβλημα. «Οι καταιγίδες είναι στοιχείο του καλοκαιριού, στις αρχές, τουλάχιστον στις περισσότερες περιοχές της χώρας».

Ο κ. Λαγουβάρδος σημείωσε πως σχεδόν όλους τους καλοκαιρινούς μήνες, έχουμε θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά. Το καλοκαίρι του 2021, ήταν όντως από τα χειρότερα, μια εικόνα του καλοκαιριού που ίσως έχουμε ξανά σε μερικές δεκαετίες καθώς δεν θα είναι όλα τα καλοκαίρια σε αυτή την κατάσταση. «Υπάρχουν για φέτος κάποιες προγνώσεις που γίνονται σε βάθος, προγνώσεις που έχουν όμως μεγάλο ποσοστό αστοχίας και αβεβαιότητας, δείχνουν ότι θα έχουμε ένα θερμό καλοκαίρι και στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, όμως στην χώρα μας δεν είναι τόσο ανησυχητικά τα πράγματα και εμμονή των μελτεμιών. Αυτό που μας ανησυχεί, είναι ότι βλέπουμε πως σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα έχουμε ένα ζεστό καλοκαίρι. Πιθανών οι αποκλίσεις θα είναι πιο έντονες, στην βόρεια και κεντρική Ευρώπη σε σχέση με την περιοχή μας».

Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, οι υψηλές θερμοκρασίες δεν ανησυχούν τους ειδικούς μόνο για τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία αλλά έχουν και μεγάλες επιπτώσεις στο οικοσύστημα και σε γεωργικές καλλιέργειες μεταξύ των οποίων και στην Κρήτη και τα άλλα οικοσυστήματα. «Τα δάση μας γίνονται πιο ευάλωτα και εύκολα μπορούν να καούν. Δεν είναι απαραίτητο να έχουμε ισχυρούς ανέμους για να έχουμε ισχυρές πυρκαγιές αλλά έχουμε μεγάλο πρόβλημα ακόμη και αν έχουμε μια παρατεταμένη περίοδο υψηλών θερμοκρασιών. Ένα ζεστό καλοκαίρι κάνει τα πράγματα επικίνδυνα για τις δασικές πυρκαγιές. Είναι σχεδιασμός που δημιουργούμε σε ένα εκρηκτικό κλίμα, και στο παρελθόν είχαμε υψηλές θερμοκρασίες και υψηλούς ανέμους, αν αυτά γινόταν χειρότερα θα ήταν άσχημο για τις δασικές πυρκαγιές που θα είναι δύσκολο να ελεγχθούν».

Kλείνοντας, ο κ. Λαγουβάρδος ανέφερε πως υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ επιχειρησιακών και επιστημονικών φορέων στην χώρα μας. «Συνεχίζεται να αγνοείται στο κομμάτι της Πολιτικής Προστασίας η επιστημονική γνώση. Δυστυχώς, συνεχίζει να υπάρχει το κενό επικοινωνίας μεταξύ των επιχειρησιακών φορέων της Πολιτικής Προστασίας και των επιστημόνων που μπορούν να συνεισφέρουν με μεγάλα έργα και γνώσεις και να βοηθήσουν. Είμαι αισιόδοξος, ένα πράγμα που δίνει μια αισιοδοξία τουλάχιστον σε χαμηλότερο επίπεδο, υπάρχει μια μεγαλύτερη προσπάθεια, να ενσωματωθούν στις καθημερινές λειτουργίες επιστημονικά εργαλεία και υπηρεσίες που μπορούν να βοηθήσουν με θέματα που άπτονται του καιρού».

Δείτε όσα ανέφερε ο κ. Λαγουβάρδος για τον καιρό του Αγίου Πνεύματος – Τι πρέπει να προσέξουν όσοι θέλουν να ταξιδέψουν:

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα