Ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Ηρακλείου γιορτάζει

Πρέπει να διαβάσετε

Ο Διεθνής Σοροπτιμισμός, Οργάνωση γυναικών για γυναίκες, συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς διεθνώς, και βέβαια το γιορτάζει!

Ως Διεθνής Μη Κυβερνητική Οργάνωση γυναικών επαγγελματιών και επιστημόνων, που πιστεύουν στον αναπτυξιακό εθελοντισμό, υλοποιεί προγράμματα με στόχο τη δημιουργία ευκαιριών για βελτίωση της ζωής των γυναικών και των κοριτσιών.

Αποτελείται από πέντε Ομοσπονδίες παγκοσμίως, αναπτύσσεται σε 121 χώρες και αριθμεί 72.000 μέλη, ενώ η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία περιλαμβάνει 43 χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Καραϊβικής.

Τομείς ενδιαφέροντος των προγραμμάτων που υλοποιούνται είναι η εκπαίδευση, η ενδυνάμωση των γυναικών, η καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, η υγεία και ασφάλεια τροφίμων και το βιώσιμο περιβάλλον.

Οι βασικές κατευθύνσεις των προγραμμάτων εκπορεύονται από το Διεθνή Σοροπτιμισμό αλλά προσαρμόζονται στις εκάστοτε τοπικές ανάγκες και συνθήκες. Σε όλα αυτά δε κυρίαρχο ρόλο κατέχει η διαρκής και συνεχιζόμενη εκπαίδευση των γυναικών και κοριτσιών, ως παράγοντας εδραίωσης της ευημερίας και της ειρήνης.

Πριν 100 χρόνια ακριβώς, στις 3 Οκτωβρίου του 1921, μια ομάδα φωτισμένων γυναικών, εμπνεόμενες από πνεύμα συνεργασίας και διάθεση για προσφορά, ίδρυσαν στο Oakland της Καλιφόρνιας τον πρώτο Σοροπτιμιστικό Όμιλο. Το πρώτο σημαντικό πρόγραμμα δράσης τους αφορούσε στο περιβάλλον και ειδικότερα στη διάσωση των «κόκκινων δασών» με τα πανύψηλα αιωνόβια δέντρα Σεκόγια, που κινδύνευαν με αφανισμό από την ανεξέλεγκτη υλοτομία. Και τα κατάφεραν δημιουργώντας στρατηγικές συνεργασίες και με αλλαγές στη νομοθεσία.

Τρία χρόνια αργότερα, το 1924, ιδρύθηκε ο πρώτος σοροπτιμιστικός Όμιλος στην Ευρώπη, στο Παρίσι, από την πλαστική χειρουργό Dr. Suzanne Noel και πολύ σύντομα ακολούθησε η ίδρυση Ομίλων στη Χάγη, στο Άμστερνταμ, στο Μιλάνο, στη Βιέννη, στο Βερολίνο και η εξάπλωση του Σοροπτιμισμού μέχρι την Κίνα και την Ιαπωνία.

Στην Ελλάδα, ιδρύθηκε ο πρώτος Σοροπτιμιστικός Όμιλος στην Αθήνα το Δεκέμβριο του 1950, από τη δραστήρια γιατρό μικροβιολόγο Πασιθέα Ζουρούδη-Σαλιγγάρου, με αναπτυξιακό και φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Ακολούθησε η δημιουργία Ομίλων στη Θεσσαλονίκη, στην Καβάλα, στον Βόλο, στην Ξάνθη και πολλές άλλες πόλεις, ενώ στην Κρήτη ιδρύθηκε ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Ηρακλείου «Αρετούσα» «Αρετούσα» το 1990 και του Ρεθύμνου «Ερωφίλη» το 1994.

Η λέξη ΣΟΡΟΠΤΙΜΙΣΜΟΣ (Soroptimist) προέρχεται από τις λατινικές λέξεις SOROR – Αδελφή / γυναίκα και OPTIMA – Η κάλλιστη.

Σήμερα ερμηνεύεται ως «Η Γυναίκα για το καλλίτερο».

Αρχές του Σοροπτιμισμού είναι η προώθηση της θέσης της γυναίκας με τήρηση υψηλών ηθικών προτύπων, αλλά και η διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους, καθώς και η προώθηση της ισότητας, της ανάπτυξης και της ειρήνης μέσω της διεθνούς καλής θέλησης, κατανόησης και φιλίας.

Σε Διεθνές επίπεδο ο Διεθνής Σοροπτιμισμός εκπροσωπείται στον ΟΗΕ (ECOSOC κατηγορία 1), στο Συμβούλιο της Ευρώπης, την UNESCO, UNICEF, ILO, WHO, FΑΟ, ΟSCΕ, UNCHR, και συνεργάζεται στα προγράμματα όλων των Διεθνών μη Κυβερνητικών Οργανισμών, με παράλληλους στόχους.

Μια επέτειος εκατονταετίας σίγουρα αξίζει να γιορτάζεται και πράγματι ο Διεθνής Σοροπτιμισμός το γιορτάζει σε ολόκληρο τον κόσμο με μεγάλες εκδηλώσεις. Μάλιστα, πολύ πρόσφατα, αντί για το προγραμματισμένο παγκόσμιο Συνέδριο, λόγω των υγειονομικών συνθηκών πραγματοποιήθηκαν δύο σπουδαίες διαδικτυακές εκδηλώσεις, από την Αμερική και από την Ευρώπη, μέσα από τις οποίες αναδείχθηκε το πολύ σπουδαίο έργο του Σοροπτιμισμού διεθνώς.

Ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Ηρακλείου σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Ο δικός μας Όμιλος, θα σβήσει τα 100 κεράκια του Σοροπτιμισμού, την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου, στις 6 η ώρα το απόγευμα, στο καφέ VENETO στο Ηράκλειο. Θα μιλήσουμε για τον Σοροπτιμισμό, θα καλωσορίσουμε τα νέα μέλη στον Όμιλό μας, θα απολαύσουμε ένα ποτήρι κρασί μετά μουσικής και θα ευχηθούμε για την επόμενη …εκατονταετία!

Θα είναι χαρά μας να βρεθούμε ξανά μαζί, τηρώντας βέβαια τα πρωτόκολλα για την προστασία μας από τον κορωνοϊό.

Σας περιμένουμε!»

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα