30 Κύπριοι αγρότες στα Χανιά για να μάθουν τα «μυστικά» του πρωτογενή τομέα

Πρέπει να διαβάσετε

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023, στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (CIHEAM-MAICh), οι εργασίες του εκπαιδευτικού σεμιναρίου του Παναγροτικού Σενδέσμου Κύπρου, με τη συμμετοχή 30 Κύπριων αγροτών το οποίο διήρκησε μία εβδομάδα.

Το εκπαιδευτικό σεμινάριο συνδιοργανώθηκε από τον Παναγροτικό Σύνδεσμο Κύπρου και το ΜΑΙΧ, στα πλαίσια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Κύπρου) 2014-2020 «Βραχυπρόθεσμες ανταλλαγές και επισκέψεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις και δάση», και αποτέλεσε το πρώτο εκ των τριών εκπαιδευτικών σεμιναρίων που θα πραγματοποιθούν το προσεχές διάστημα.

Οι  διαλέξεις έγιναν από ερευνητές και συνεργάτες του Ινστιτούτου, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων γύρω από την καλλιέργεια των κηπευτικών, σιτηρών όπως: καλλιεργητικές φροντίδες και τεχνικές, βιολογική καλλιέργεια, καθώς επίσης επίδειξη απόσταξης αιθέριων ελαίων, αλλαγές στην νέα αγροτική πολιτική(ΚΑΠ), ψηφιακή γεωργία και κτηνοτροφία, νέες τεχνολογικές εφαρμογές στην γεωργία και την κτηνοτροφία, διαχείριση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, μείωση εισροών στην γεωργία και την κτηνοτροφία, οργάνωση παραγωγών και μέθοδοι άσκησης της γεωργίας φιλικών προς το περιβάλλον.

Οι συμμετέχοντες αγρότες είχαν επίσης την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην Τράπεζα Σπόρων και στα εργαστήρια “Εδαφολογίας και Φυλλοδιαγνωστικής” και  “Ποιότητας τροφίμων, χημείας και φυσικών προϊόντων” του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανιών. Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβανόταν επίσης εκπαιδευτικές εκδρομές: Μετόχι Κινδελή, Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων Βαρυπέτρου, σε τυροκομεία καθώς και στο Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς (Φαράγγι της Σαμαριάς) του νομού Χανίων.

Υπεύθυνος κατά την διάρκεια του σεμιναρίου ήταν ο κ. Ευγένιος Ελευθερίου ενώ για την υλοποίηση του εκπαιδευτικού αυτού σεμιναρίου ήταν ο Γενικός Γραμματέας του Παναγροτικού Συνδέσμου Κύπρου ο κ. Αναστάσης Γιαπάνης.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα