Όπως κάθε Δευτέρα έτσι και σήμερα, 26.07.2021, οι αρμόδιες Αρχές πραγματοποίησαν την καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορωνοϊό και το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Εν τω μεταξύ λίγες ώρες νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, είχε αποκαλύψει πως μέσα στον Αύγουστο αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμού στις ηλικίες 12 έως 15 ετών. Κάτι που τελικά έρχεται… νωρίτερα όπως αποκάλυψε ο Μάριος Θεμιστοκλέους στην ενημέρωση.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Τον λόγο πήρε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία τόνισε ξεκινώντας πως το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι ανέμελο, καθώς χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Μίλησε για την μετάλλαξη Δέλτα που επελαύνει, αλλά και για τους συμπολίτες μας που ακόμη παραμένουν ανεμβολίαστοι και κινδυνεύουν, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε και σε ό, τι αφορά τον εμβολιασμό και τα παιδιά.

«Συναγερμός» για τα παιδιά

Η ίδια μίλησε για ραγδαία αύξηση των νέων κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους, σημειώνοντας πως αποτελούν πηγή διασποράς και πως αυτοί που κινδυνεύουν είναι τα άτομα στο περιβάλλον τους που είναι ευάλωτα: Είτε οι ανεμβολίαστοι, είτε οι έχοντες νοσήματα.

«Τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα έχουν αυξημένο κίνδυνο δυσμενών επιπτώσεων από τον Covid», επεσήμανε επίσης, ενώ συμπλήρωσε πως «οι συνεχείς μολύνσεις των παιδιών θα οδηγήσουν σε νέες μεταλλάξεις και σε μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων».

Στην συνέχεια, μίλησε για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna που έχουν εγκριθεί για τον εμβολιαμσό των παιδιών, τονίζοντας ότι είναι αποτελεσματικά και ασφαλή. Είπε ότι οι ανεπιθύμητη ενέργεια περικαρδίτιδας, μυοκαρδότιδας στα παιδιά είναι σπάνια- στην Αμερική έχουμε 18 περιπτώσεις σε 1 εκατ. εμβολιασθέντων.

Και ακολούθως αναφέρθηκε στα… δικά μας. Τόνισε, λοιπόν, πως «η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδοτεί θετικά για τον εμβολιασμό όλων των παιδιών 12 ως 15 ετών με στόχο την προστασία της υγείας των ίδιων των παιδιών, την διατήρηση της διά ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας, αλλά και την προστασία των ευάλωτων ατόμων στο οικογενειακό περιβάλλον».

«Ο εμβολιασμός είναι εθελοντικός και είναι απαραίτητη η συγκατάθεση των γονέων», συμπλήρωσε.

Πηγή: newsit.gr