Δύο χρόνια και δύο ώρες μετά το φονικό σεισμό των 6 ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι, στις 27 Σεπτεμβρίου του 2021, οι σεισμόπληκτοι παραχώρησαν συνέντευξη τύπου όπου και έγινε ο απολογισμός.
Τα σπίτια 3.500 κατοίκων της περιοχής κρίθηκαν τότε μη κατοικήσιμα κι εκτιμάται ότι μετά το σεισμό το 1/4 του πληθυσμού του Δήμου έφυγε, ενώ στους οικίσκους παραμένουν 600 περίπου άτομα. Οι σεισμόπληκτοι ζητούν επιτακτικά απλοποίηση των διαδικασιών, καθώς από τους συνολικά 8.000 φακέλους που υπολογίζεται ότι μπορούν να υποβληθούν για αποζημίωση, έχουν κατατεθεί 2.254 ολοκληρωμένοι φάκελοι κι έχουν εκδοθεί μόλις 29 άδειες. Αξιοσημείωτο, δε, είναι το γεγονός ότι σχετικά άμεσα εκταμιεύτηκαν σε σεισμόπληκτους περί τα 66 εκ. ευρώ, τα οποία όμως μπορούν να αξιοποιήσουν οι λιγοστοί που έχουν λάβει άδεια. “Αν κάποιος προχωρήσει σε αποκατάσταση των ζημιών προτού εκδοθεί άδεια, τότε δε θα αποζημιωθεί” τόνισε ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου “Ελπίδα” Μάρκος Κοκολάκης και πρόσθεσε: “Θα χρειαστούν πάνω από 150 χρόνια με αυτόν το ρυθμό για τον έλεγχο όλων των φακέλων”. Την ίδια ώρα, η επικινδυνότητα από τα ετοιμόρροπα κτίρια δεν έχει αρθεί, καθώς ακόμη είναι σε εξέλιξη οι κατεδαφίσεις.
Με την ευχή, οι πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας να μη βρεθούν στην ίδια θέση με τους σεισμόπληκτους του Αρκαλοχωρίου ως προς τις χρονοβόρες διαδικασίες, ο κ. Κοκολάκης υπογράμμισε πως “οι υποσχέσεις όσων πέρασαν και φωτογραφήθηκαν, δυστυχώς έχουν μείνει υποσχέσεις. Για παράδειγμα, το άτοκο δάνειο ενώ έχει υποσχεθεί από όλους, δυστυχώς δεν μπορούν να το πάρουν οι σεισμόπληκτοι.” Παράλληλα, οι κατασχέσεις ακινήτων και οι πλειστηριασμοί πιέζουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, αν και συστάθηκαν τόσο μια επιτροπή – με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου – για τους σεισμόπληκτους, όσο και μια επιτροπή ειδικά για την ανέγερση σχολείων, δεν έχει γίνει καμία συνεδρίαση μέχρι σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου, το Γυμνάσιο Αρκαλοχωρίου και το Δημοτικό Θραψανού για τρίτη σχολική χρονιά στεγάζονται σε προκατασκευασμένες αίθουσες. Το κτίριο του Δημοτικού Θραψανού έχει κριθεί διατηρητέο, επομένως γίνονται ανάλογες εργασίες αποκατάστασης, ενώ για το Δημοτικό και για το Γυμνάσιο Αρκαλοχωρίου έχουν ληφθεί αποφάσεις κατεδάφισης, η υλοποίηση των οποίων προχωράει.