2024: Έτος μετάβασης και ευκαιριών για τον κλάδο της ενέργειας

Πρέπει να διαβάσετε

Το 2024 διαγράφεται ως ένα έτος μετάβασης και σημαντικών ευκαιριών για τη χώρα μας. Οι εκτιμήσεις δείχνουν πως αφήνουμε πια οριστικά πίσω μια μακρά περίοδο αλλεπάλληλων κρίσεων που δοκίμασαν τις αντοχές της οικονομίας, την επιχειρηματικότητας αλλά και της κοινωνίας. Σήμερα, η Ελλάδα στέκεται γερά στα πόδια της, βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά, και έχει δρομολογήσει σειρά επενδύσεων που μας οδηγούν σε μια νέα πιο πράσινη αλλά και πιο ψηφιακή εποχή.

Προκλήσεις και αγωνίες, φυσικά, πάντα θα υπάρχουν, όπως ο επίμονος πληθωρισμός και η γεωπολιτική ρευστότητα, που όπως έχει δείξει η πρόσφατη εμπειρία μπορεί να προκαλέσει κλυδωνισμούς και να αλλάξει σημαντικά το τοπίο.

Όμως, έχουμε, τόσο ως χώρα όσο και ως εταιρεία, βάσιμους λόγους αισιοδοξίας για το νέο έτος. Οι πρόσφατες αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας δίνουν το στίγμα. Παράλληλα, η χώρα γίνεται πιο ανταγωνιστική και ελκυστική στον διεθνή χάρτη των επενδύσεων, με πολύπλευρα οφέλη για την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία.

Αισιοδοξία όμως είναι και η λέξη που συνοδεύει και τον κλάδο της Ενέργειας. Η Ελλάδα έχει δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις για να αποτελέσει ένα διεθνές hub φυσικού αερίου αναβαθμίζοντας, έτσι, τη γεωπολιτική της επιρροή ευρύτερα. Προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται συστηματικά η ΔΕΠΑ. Είμαστε δυναμικά παρόντες σε διεθνή έργα, οικοδομούμε ισχυρή παρουσία σε περιφερειακές αγορές, δημιουργούμε ένα σύγχρονο κι ανταγωνιστικό χαρτοφυλάκιο, συν-διαμορφώνοντας το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης.

Ταυτόχρονα, τιμούμε την κοινωνική μας αποστολή στηρίζοντας με όλες μας τις δυνάμεις την ελληνική κοινωνία. Την περίοδο της ενεργειακής κρίσης, η ΔΕΠΑ επιδότησε με περισσότερα από 180 εκατ. ευρώ τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, απορροφώντας σημαντικό μέρος των ανατιμήσεων στη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου, ενώ απέδωσε μερίσματα άνω των 100 εκατ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο.

Την ίδια στιγμή, μέσα από την στρατηγική επιλογή της εταιρείας για την ανάπτυξη υποδομών που αναδιαμορφώνουν το ενεργειακό μείγμα της χώρας, διευκολύνεται η μετάβαση προς τη νέα πράσινη εποχή, που έρχεται σε όλο τον πλανήτη.

Η ΔΕΠΑ συμμετέχει σε επενδύσεις, όπως η νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Αλεξανδρούπολη, η οποία θα έχει καύσιμο φυσικό αέριο και, αργότερα, πράσινα καύσιμα, ικανή να υποκαταστήσει τρεις ρυπογόνες λιγνιτικές μονάδες. Επιπλέον, μετέχει στον αγωγό IGB και τον πλωτό τερματικό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη που μετατρέπουν την Ελλάδα σε διεθνή κόμβο φυσικού αερίου, κρίσιμου για την ενεργειακή ασφάλεια της ΝΑ Ευρώπης.

Παράλληλα, η ολιστική προσέγγιση της ενέργειας περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις που διασφαλίζουν ευκαιρίες ανάπτυξης με όρους βιωσιμότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ισχυροποιεί το πράσινο χαρτοφυλάκιό της, που σήμερα ήδη ξεπερνά τα 700 MW σε φωτοβολταϊκά πάρκα, με άμεσο στόχο την υπέρβαση του 1 GW. Επιπλέον, ενισχύει διαρκώς της θέση της στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, μέσω της θυγατρικής της Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, η οποία μάλιστα το 2023 προσέφερε τις χαμηλότερες τιμές στους καταναλωτές και το ίδιο θα πράξει και το 2024.

Πέρα από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας η ΔΕΠΑ προετοιμάζεται ήδη για την αξιοποίηση των «πράσινων» καυσίμων που θα λειτουργούν συμπληρωματικά και θα έχουν κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση του ενεργειακού μείγματος μελλοντικά.

Τέτοιο είναι το βιομεθάνιο που αποτελεί ένα καθαρό καύσιμο, με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, προς αξιοποίηση στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις μετακινήσεις που ευθύνονται για το 25% των συνολικών εκπομπών στην Ε.Ε.  Η ΔΕΠΑ Εμπορίας το έχει ήδη εισαγάγει στην αεριοκίνηση με την υλοποίηση πιλοτικού έργου παραγωγής βιομεθανίου, το οποίο θα διοχετεύεται στη συνέχεια στο δίκτυο πρατηρίων CNG FISIKON.

Σημαντικό ρόλο επίσης εκτιμάται ότι θα έχει και το υδρογόνο. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και μετέχει ενεργά στους ευρωπαϊκούς σχεδιασμούς, ενώ ήδη υλοποιείται ένας πιλοτικός Σταθμός Ανεφοδιασμού Υδρογόνου, που θα αποτελέσει το όχημα για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με το απαραίτητο ρυθμιστικό και τεχνικό  πλαίσιο.

Το 2024 όμως αναμένουμε να είναι κι ένα έτος όπου η εξωστρέφεια θα οδηγήσει τις εξελίξεις και θα αναδείξει νέες ευκαιρίες. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι ήδη παρούσα στην αγορά της Βουλγαρίας από το 2017, αλλά και την τελευταία διετίας σε αυτές της Ιταλίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας και της Μολδαβίας. Παράλληλα, είναι εγγεγραμμένη και εμπορεύεται σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου σε βασικά χρηματιστήρια της περιοχής, όπως το GME της Ιταλίας, το CEEGEX της Ουγγαρίας και το Balkan Gas Hub της Βουλγαρίας.

Κομβική θέση στον σχεδιασμό μας για τα επόμενα χρόνια κατέχει και ο λεγόμενος «Κάθετος Διάδρομος», που αφορά στη μεταφορά ποσοτήτων από τη Νοτιοανατολική προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και εξασφαλίζει στο αέριο της ΔΕΠΑ τη μεταφορά του μέσω αγωγών και όχι εικονικά. Ενώ μέσα στο 2024 θα αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά η πιο πρόσφατη επενδυτική απόφαση της εταιρείας, που αφορά στη συμμετοχή της ΔΕΠΑ Εμπορίας στην ανάπτυξη της πρώτης θερμικής μονάδας παραγωγής ηλεκτρισμού στην Αλβανία. Η σχετική συμφωνία περιλαμβάνει και την υπογραφή πολυετούς σύμβασης για την παροχή φυσικού αερίου στη μονάδα, ενώ παράλληλα ενδυναμώνουμε τη θέση της εταιρείας αλλά και της χώρας στην περιοχή, συμβάλλοντας στην ενεργειακή της σταθερότητα.

Το 2024 μπαίνει με τους καλύτερους οιωνούς για την ελληνική οικονομία και τον κλάδο της ενέργειας. Η ΔΕΠΑ, με τις επενδύσεις και τις υποδομές που υλοποιεί, καθώς και τις κοινωνικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει δηλώνει δυναμικά παρούσα στην εθνική προσπάθεια για ένα καλύτερο και πιο πράσινο μέλλον για όλους του Έλληνες.

Ο κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς είναι Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας

Πηγήenergypress

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα