Εθνική Ελλάδος και… “Do or Die” αγώνες. Τι γίνεται όταν η εθνική «κυνηγάει» την πρόκριση σε μπαράζ πρόκρισης;

Πρέπει να διαβάσετε

Του Πολυχρόνη Αγγελάκη

Η Εθνική μας ομάδα έχει μια μεγάλη ευκαιρία και δίνει ραντεβού με την ιστορία την Τρίτη στην Τιφλίδα, απέναντι στην σκληρή Γεωργία που όπως και εμείς διψάει για πρόκριση. Η Εθνική Ελλάδος έχει να αγωνιστεί σε Euro από την διοργάνωση της Πολωνίας και Ουκρανίας το 2012. Ενώ τελευταία της μεγάλη εμφάνιση σε διοργάνωση ήταν το Μουντιάλ της Βραζιλίας.

Η Εθνική μας ομάδα στην πρόσφατη ιστορία της είναι πλέον «μπαρουτοκαπνισμένη» σε τέτοιου είδους αγώνες. Από το 2009 μέχρι και σήμερα έχει αγωνιστεί σε τρία παιχνίδια μπαράζ, με διαφορά ότι δεν υπήρχε στις προηγούμενες περιπτώσεις το Nations League και από κάθε όμιλο της προκριματικής φάσης οι τρίτοι στον βαθμολογικό πίνακα έπαιζαν δίπλα παιχνίδια και ο νικητής σε συνολικό σκορ έπαιρνε την μεγάλη πρόκριση σε ομίλους Euro ή Μουντιάλ.

Τι έκανε όμως η εθνική μας στους προηγούμενους τελικούς πρόκρισης;

Ελλάδα εναντίον  Ουκρανίας 2009 ( Μπαράζ πρόκρισης στο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής)

Η πρώτη φορά που η Εθνική Ελλάδος πάλεψε στα μπαράζ ήταν απέναντι στην ποιοτική Ουκρανία σε διπλό αγώνα. Πρώτο ματς εντός έδρας για εμάς και 0-0.

Στο δεύτερο παιχνίδι η αγωνία χτύπησε κόκκινο… στον Πάγκο ο Θρύλος Ότο Ρεχάγκελ και στο γήπεδο Χαριστέας, Καραγκούνης,Σαμαράς και πολλοί άλλοι θρύλοι του εθνόσημου, μέσα σε αυτούς και ο χρυσός σκόρερ, στο 31’ λοιπόν Κάθετη πάσα του Σαμαρά, ο Σαλπιγγίδης «έσπασε» το οφσάιντ και με ψύχραιμο πλασέ στην αριστερή γωνία του Πιάτοφ, έγραψε το 0-1.

Η Εθνική είναι στο Μουντιάλ!

Ελλάδα εναντίον Ρουμανίας 2013 ( Μπαράζ πρόκρισης για το Μουντιάλ της Βραζιλίας του 2014)

Δεύτερη φορά που η Εθνική έπρεπε να αγωνιστεί σε μπαράζ πρόκρισης ήταν απέναντι στην Ρουμανία.

Πρώτος αγώνας στο Γεώργιος Καραϊσκάκης και 3-1, με Ρεσιτάλ από τον Κώστα Μήτρογλου με δύο πολύ όμορφα και σημαντικά γκολ και βοήθεια από τον Σαλπιγγίδη που σκόραρε σε σημαντικό σημείο του αγώνα μετά την ισοφάριση των Ρουμάνων.

Στο δεύτερο παιχνίδι η εθνική έπρεπε απλά να διαχειριστεί το σκορ, και με τον Σαντός στον πάγκο ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα γίνει. 1-1 με τον Μήτρογλου να ξανά σκοράρει και φύγαμε για Βραζιλία!

Τρίτη και φαρμακερή…

Ελλάδα εναντίον Κροατίας (Για πρόκριση στο Μουντιάλ της Ρωσίας το 2018)

Αυτήν την φορά η Ελλάδα δεν τα κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων απέναντι σε μια Κροατία που λίγους μήνες μετά ήταν η Φιναλίστ του Μουντιάλ της Ρωσίας.  Θυμόμαστε πολλά λάθη αμυντικά σε εκείνο το παιχνίδι ενώ, επιθετικά δεν είχαμε σε καλή κατάσταση τα μεγάλα μας «όπλα» είχε ξεκινήσει άλλωστε η εποχή που η Εθνική μας είχε μια περίοδο που όλα πήγαιναν λάθος σε κάθε τομέα της, είτε αγωνιστικά είτε έξω αγωνιστικά… πρώτο παιχνίδι 4-1 υπέρ της Κροατίας και στο δεύτερο παιχνίδι ένα σβηστό 0-0 έδωσε τέλος στο όνειρο για συμμετοχή σε τρίτο σερί Μουντιάλ.

Την Τρίτη (26/3) δίνουμε ραντεβού με την ιστορία μας στην Τιφλίδα απέναντι σε μια Γεωργία που έχει καλούς παίκτες και σκληρή έδρα που σίγουρα δεν πρέπει να υποτιμήσουν οι παίκτες μας, φαίνεται ότι είμαστε σε καλή κατάσταση και έχουμε την ποιότητα να πετύχουμε την πρόκριση.

Πάμε γερά Ελλάδα!

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα