Παίκτες-’’Μύθοι’’ της Εuroleague που έκαναν τη στατιστική να «παραμιλάει»

Πρέπει να διαβάσετε

Του Πολυχρόνη Αγγελάκη

Στη μεγαλύτερη μπασκετική διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης την Εurolegue χρόνια τώρα έχουν αγωνιστεί άπειροι παίκτες άλλοι ήταν καλοί άλλοι «πέρασαν και δεν ακούμπησαν» και άλλοι έγραψαν το όνομά τους με χρυσά γράμματα στην ιστορία της μεγαλύτερης μπασκετικής ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Εμείς θα θυμηθούμε τους μύθους της Εuroleague σε ασίστ, πόντους , τρίποντα, ριμπάουντ (και μια μικρή έκπληξη στο τέλος).

Top 5 μαέστροι στο playmaking

Πολύ σημαντικό στοιχείο στο μπάσκετ είναι η ασίστ , παρατηρούμε πως μόνο γκαρντ υπάρχουν στην λίστα καθώς είναι πιο συνηθισμένη θέση στο μοίρασμα παιχνιδιού. Είμαστε πολύ τυχεροί που στη λίστα υπάρχουν τρεις  Έλληνες παίκτες δείγμα και της ποιότητας τόσο των ελληνικών ομάδων όσο και των Ελλήνων μπασκετμπολιστών.

Nick Calathes

Ό Ελληνοαμερικανός γκαρντ είναι ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της ευρωλίγκας σε ασίστ καθώς έχει συνολικά 1977 και έχει αγωνιστεί σε Παναθηναϊκό, Μπαρτσελόνα και Φενέρμπαχτσε. Ένας παίκτης που μας έχει μοιράσει απίστευτες στιγμές, τρομερός δημιουργικά και έχει προσφέρει αρκετά highlights στην καριέρα του. Φέτος αγωνίζεται για λογαριασμό της Φενέρμπαχτσε και στα 34 του συνεχίζει να εντυπωσιάζει.

Sergio Rodrigues

Ο Ισπανός Playmaker που έχει αγωνιστεί σε Ρεάλ Mαδρίτης, Tσσκα Mόσχας και Aρμάνι Mιλάνο έχει συνολικά 1810 ασίστ. Στα 37 του πλέον ο «El Chacho»  διανύει μια από τις τελευταίες του σεζόν στην Μαδρίτη και έχει γράψει και αυτός με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία της Euroleague.

Κώστας Σλούκας

Πριν λίγες ημέρες στο ματς του Παναθηναϊκού απέναντι στην Ανατολού Εφές ο Κώστας Σλούκας έγινε ο τρίτος στην σχετική λίστα των ασίστ καθώς προσπέρασε τον μεγάλο Βασίλη Σπανούλη. 1609 ασίστ έχει ο Έλληνας γκαρντ στο ενεργητικό του που το καλοκαίρι που μας πέρασε πήρε μεταγραφή από τον ολυμπιακό στον παναθηναϊκό σε μια κίνηση που πυροδότησε βόμβα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ο 33χρονος γκαρντ έχει γράψει ιστορία με τη φανέλα του Ολυμπιακού και της Φενέρμπαχτσε και θέλει να κάνει και το ίδιο στη νέα του ομάδα τον Παναθηναϊκό.

Βασίλης Σπανούλης

Ένας πραγματικός θρύλος του ευρωπαϊκού μπάσκετ που πέρασε την καριέρα του στον Παναθηναϊκό και στον Ολυμπιακό κάνοντας ένα μικρό διάλειμμα για το NBA αποσύρθηκε το 2021 φορώντας τη μυθική φανέλα με τον αριθμό 7 η οποία αργότερα αποσύρθηκε από τους ερυθρόλευκους σε ένδειξη τιμής και σεβασμού προς το πρόσωπό του. Στην καριέρα του κατέγραψε συνολικά 1606 ασίστ, και θα μείνει το όνομά του χαραγμένο στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ.  Πλέον είναι ο προπονητής στο Περιστέρι και στην εθνική Ελλάδος.

Milos Teodosic

Άλλο ένα τεράστιο όνομα και τελευταίο σε αυτή τη λίστα ο Σέρβος άσσος που έχει αγωνιστεί σε Ολυμπιακό, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Βίρτους Μπολόνια και Ερυθρό Αστέρα. Σπουδαία η καριέρα του με 1309 ασίστ πλέον αγωνίζεται στον ερυθρό σε μια από τις τελευταίες σεζόν της καριέρας του στα 36 του χρονιά.

Top 5 σκορερ

Σημαντικό ρόλο στο μπάσκετ εννοείται πως έχει το σκοράρισμα. Πάμε να δούμε μαζί τους πέντε δεινούς σκόρερ στην ιστορία της ευρωλίγκας.

Βασίλης Σπανούλης

Αναμενόμενο να ξανασυναντήσουμε το όνομα του Σπανούλη, με 4455 πόντους με μέσο όρο πόντων ανά παιχνίδι 12,4 είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της ευρωλίγκας.

Nando de Colo

Ο Γάλλος παικταράς που έχει αγωνιστεί σε Βαλένθια ,ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Φενερ και Βιλερμπάν έχει συνολικά 4383 πόντους και 15,2 μέσο όρο ανά παιχνίδι. Στα 36 του πλέον μπορεί να αγωνιστεί με την ίδια ευκολία και ως πόιντ γκαρντ και ως σούτινγκ γκαρντ. Είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους κορυφαίους παίκτες στην ιστορία της euroleague.

Mike James

Ο Αμερικανός ‘’δολοφόνος’’ που έχει αγωνιστεί σε Μπασκόνια, Παναθηναϊκό, Αρμάνι Μιλάνο, ΤΣΣΚΑ Μόσχας και πλέον στη Μονακό έχει συνολικά 4322 πόντους και μέσο όρο ανά ματς 16,4 μόλις στα 33 του χρόνια.

Juan Carlos Navarro

ο Ισπανός αγωνίστηκε μόνο με την Μπαρτσελόνα στην Ευρώπη αφού ξόδεψε μια χρονιά στο NBA σεζόν  2007-2008 έχει ρεκόρ 4152 πόντων και 12,1 πόντους ανά παιχνίδι. Αποτελεί έναν από τους θρύλους της μεγάλης σχολής του Ισπανικού μπάσκετ.

Sergio Llull

Ο εν ενεργεία θρύλος της Ρεάλ Μαδρίτης έχει συνολικά 3852 πόντους και μέσο όρο 9,7 ανά παιχνίδι. Αποτελεί και αυτός δημιούργημα της χρυσής γενιάς των Ισπανών. Στα 36 πλέον του χρόνια συνεχίζει να απολαμβάνει την καριέρα του στην αγαπημένη του ομάδα.

Top 5 «τριποντάκηδες»

Το τρίποντο είναι και αυτό σημαντικό πλεονέκτημα για όποιον το έχει στο μπάσκετ. Τώρα παίρνουν σειρά οι 5 παίκτες που άναψαν οι ανάβουν ακόμα φωτιές στα 6 και 75 με τους ισπανούς να έχουν την τιμητική τους.

Juan Carlos Navarro

Θα ήταν παράλογο αν δεν το ξανασυναντήσαμε στον δρόμο μας, ο βετεράνος Ισπανός θρύλος της Μπαρτσελόνα είχε συνολικά 623 εύστοχα τρίποντα στην καριέρα του και είναι ο πρώτος στη σχετική λίστα.

Sergio Llull

Με τεράστια τρίποντα που μερικά από αυτά έχουν χαρίσει τίτλους ευρωλίγκας στη Ρεάλ Μαδρίτης συναντάμε δεύτερο στη λίστα τον Llull με 612 τρίποντα, όταν και η μπάλα ο Sergio είναι εκεί!

Sergio Rodrigues

Ξανά ένας Sergio στη λίστα μας καθώς οι Ισπανοί παραδοσιακά δίνουν ρεσιτάλ από τα 6,75. Ο Rodrigues λοιπόν, με 591 τρίποντα βρίσκεται στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας.

Rudy  Fernandes

Δεν γινόταν να μην αναφερθούμε σε έναν ακόμα σημαντικό παίκτη για τη Ρεάλ Μαδρίτης τον Fernandes. Που έκανε και αυτός μια σπουδαία καριέρα στη Μαδρίτη με μικρά διαστήματα στο NBA. Στο ρεπερτόριο του θα τρίποντα με συνολικά 583 εύστοχα στην καριέρα του, φέτος στα 38 του διανύει ίσως την τελευταία σεζόν της καριέρας του.

Milos Teodosic

Ξανά συναντάμε τον Σέρβο μάγο που με 568 τρίποντα βάζει το όνομά του σε αυτή τη σπουδαία λίστα. Και αυτός με πολλά σημαντικά τρίποντα στην καριέρα του κρίνοντας πολλά αποτελέσματα.

Top 5 Rebounders

Σημαντικό είναι επίσης το ριμπάουντ στο μπάσκετ. Συνήθως τα «πεντάρια» δηλαδή, οι σέντερ  έχουν μεγαλύτερη ευκολία στο ριμπάουντ λόγω ύψους. Παρακάτω παρουσιάζουμε πέντε γίγαντες κάτω από τη ρακέτα.

Paulius Jankunas

Ό Λιθουανός βετεράνος που είχε ρολό τόσο και στην θέση ‘’4’’ όσο και στη  θέση ‘’5’’ μέσα στο παρκέ  αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 2022 αγωνίστηκε στη Ζάλγκιρις και στη Χίμκι. Πρώτος στη σχετική λίστα με συνολικά 2010 ριμπάουντ. Τρομακτικό νούμερο!

Kyle Hines

Επόμενος στη λίστα ο Αμερικανός σέντερ ο οποίος κατέχει και το ρεκόρ συμμετοχών στην ευρωλίγκα με 411 αγώνες στην καριέρα του στην γερμανική  Μπάμπεργκ, τον Ολυμπιακό την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και την Αρμάνι Μιλάνο. Ο 37χρόνος εν ενεργεία παίκτης της ευρωλίγκας που διανύει ίσως η τελευταία ή μια από τις τελευταίες σεζόν της καριέρας του έχει συνολικά 1822 ριμπάουντ.

Felipe Reyes

Δεν θα γινόταν να μην υπάρχει έστω ένας Iσπανός και σε αυτή τη λίστα. O Reyes ένας παίκτης σημαία για τη Ρεάλ Μαδρίτης που αποσύρθηκε το 2021 ως αρχηγός της είχε συνολικά στην καριέρα του 1799 ριμπάουντ νούμερο που το κατατάσσει στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας.

Jan Vesely

Ο Τσέχος σέντερ που έχει αγωνιστεί σε Παρτίζαν, Φενέρμπαχτσε και Μπαρτσελόνα έχει συνολικά στην καριέρα του 1609 ριμπάουντ. στα 33 του χρόνια συνεχίζει να πραγματοποιεί καλές εμφανίσεις με τους Καταλανούς.

Γιάννης Μπουρούσης

Το ελληνικό στοιχείο της λίστας είναι ο  θρυλικός Έλληνας σέντερ που αγωνίστηκε σε ΑΕΚ, Ολυμπιακό, Αρμάνι Μιλάνο, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπασκόνια και παναθηναϊκό. Συνολικά στην σπουδαία καριέρα του είχε 1603 ριμπάουντ. Η δευτέρα του συμμετοχή στην ευρωλίγκα ήταν με τον παναθηναϊκό μέχρι το 2017 ενώ το 2022 αποσύρθηκε από την ενεργό δράση  ως παίκτης της Καρδίτσας στη δεύτερη κατηγορία του ελληνικού πρωταθλήματος.

Bonus top 5 – Οι ήρωες μιας βραδιάς από τα 6,75!

Πολλές φορές στο μπάσκετ έχουμε δει μεγάλους παίκτες να κάνουνε φοβερά ματς που μένουν στην ιστορία, έχουμε δει και ήρωες μιας βραδιάς.

Bonus top 5 λοιπόν με παίχτες που για ένα ματς (ή για 2 όπως ο Λαρκιν) έγιναν… σούπερμαν  από το τρίποντο.

Σέιν Λάρκιν  

Ήταν 29 Νοέμβριου του 2019 όταν σε έναν αγώνα Ανατολού Εφές – Μπάγερν Μοναχού όταν  ο Λάρκιν έκανε ρεκόρ καριέρας σε πόντους, εύστοχα τρίποντα και αξιολόγηση, σε μια βραδιά που θα θυμάται και εκείνος για πάντα, αλλά και όσοι παρακολούθησαν την αναμέτρηση στο Σινάν Ερντεμ Ντομ. Με επίδοση 10 ευστοχά τριποντά σε 12 προσπάθειες!

Άντριου Γκούντελουκ 

Στις 13 Νοεμβρίου 2014 , ο Γκούντελουκ έσπασε το τότε ρεκόρ της Ευρωλίγκας από την εποχή 2000-01 , με 10 ευστοχά τριποντά σε 13 προσπάθειες, σε μια νίκη 93-86 επί της Μπάγερν Μοναχού. Ολοκλήρωσε το παιχνίδι με 34 πόντους, 4 ασίστ και 3 ριμπάουντ.

Σέιν Λάρκιν 

Στη σχετική λίστα συναντάμε ξανά τον Λάρκιν αυτή τη φορά κόντρα στον Ολυμπιακό τον Μάρτιο του 2020. Ο γκαρντ της Έφες τελείωσε με 40 πόντους το παιχνίδι κόντρα στον Ολυμπιακό, ενώ με τα 10 ευστοχά τρίποντα απο τα 15 που επιχείρησε  ισοφάρισε το ρεκόρ τριπόντων στην ιστορία της EuroLeague.

Σαούλιους Στόμπεργκας

Ο Λιθουανός είναι ο κάτοχος του απόλυτου ρεκόρ ευστοχίας στα τρίποντα στην ιστορία της Ευρωλίγκα με 9/9 σε ματς της Μπασκόνια (της τότε Τάου) της εναντίον της ΑΕΚ στις 4 Απρίλιου του 2004 στον δεύτερο ημιτελικό της νέας τότε Ευρωλίγκας.

Μίρσα Τελένοβιτς  

Ο Βόσνιος σουτέρ με ύψος 2.05 και καριέρα στο NBA έβαλε το όνομά του στη σχετική λίστα στις 15 Δεκέμβριου του 2010 σε αγώνα της Μπασκόνια (τότε Τάου) ενάντιων της Ζάλγκιρις Κάουνας με 9 εύστοχα σουτ τριών πόντων σε 13 προσπάθειες.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα