Με αφορμή την υπόθεση βιασμού και μαστροπείας της 12χρονης στον Κολωνό η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, τόνισε στο MEGA πως στην πλειοψηφία των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης οι θύτες ανήκουν στο στενό οικογενειακό περιβάλλον.
«Δεν είναι απαραίτητο ότι μία οικογένεια με οχτώ παιδιά δεν τα φυλάει και δεν τα προστατεύει. Πολλές φορές οι πολύτεκνες οικογένειες είναι πολύ κοντά στα παιδιά τους, παρά το γεγονός ότι είναι δύσκολο να διαχειριστείς οχτώ παιδιά. Μία επίσκεψη της κοινωνικής υπηρεσίας σε τέτοιες οικογένειες είναι χρήσιμη και απαραίτητη για να δει που χωλαίνει η προστασία των παιδιών και να παρέμβει», ανέφερε.
Η Ζωή Ράπτη τόνισε πως 9 στις 10 περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης γίνονται είτε από συγγενείς είτε από φιλικό περιβάλλον.
Με την 37χρονη μητέρα της ανήλικης να είναι προφυλακιστέα, τα υπόλοιπα παιδιά της οικογένειας φιλοξενούνται από το «Χαμόγελο του Παιδιού» και λαμβάνουν την απαραίτητη ψυχολογική υποστήριξη.
«Τα παιδιά φιλοξενούνται από το «Χαμόγελο του Παιδιού», όμως λαμβάνουν ψυχολογική υποστήριξη από ειδικούς του νοσοκομείου «Παίδων». Μέχρι την ολοκλήρωση της ανάκρισης τα παιδιά θα παραμείνουν εκεί και στη συνέχεια ο εισαγγελέας θα αποφασίσει σε ποιο μέλος της ευρύτερης οικογένειας ή σε άλλο πρόσωπο θα ανατεθεί η επιμέλεια. Πρέπει να πούμε ότι αυτά τα παιδιά πρέπει να επιστρέψουν στο σχολείο τους», σημείωσε.
Παράλληλα, η Κέλλυ Ιωάννου, Διευθύντρια του CSI INSTITUTE, υπογράμμισε πως οι υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων είναι περισσότερες.
«Οι υποθέσεις με κακοποιημένα ανήλικα ή με δυσλειτουργίες της οικογένειας είναι πολύ περισσότερες από αυτές που βγαίνουν στην τηλεόραση. Η κοινωνική υπηρεσία αυτή τη στιγμή έχει βασικές ελλείψεις και πρέπει να δούμε πως θα βοηθήσουμε το σύστημα».
Επιπλέον, δήλωσε πως υπάρχουν διαδικτυακές εφαρμογές μέσω των οποίων ανήλικοι ανεβάζουν φωτογραφίες τους ή και κάνουν cam show έναντι χρηματικής αμοιβής.
Η κ. Ιωάννου τόνισε πως οι γονείς θα πρέπει να προσέχουν την δραστηριότητα των παιδιών τους στο διαδίκτυο, λέγοντας πως «οι γονείς θα πρέπει να ξέρουν τι χρήση κάνει το παιδί στον υπολογιστή, στο κινητό και τι είναι οι εφαρμογές, γιατί υπάρχει τεράστιο ψηφιακό χάσμα».