Μετά από 10 εβδομάδες εξαντλητικών καταθέσεων και παρουσίασης στοιχείων, η δίκη του Ντομινίκ Πελικό και άλλων 50 ανδρών, γνωστή στη Γαλλία ως Υπόθεση Μαζάν (λόγω της περιοχής στην οποία ζούσε η Ζιζέλ Πελικό), εισέρχεται στη φάση των τελικών καταθέσεων. Η δίκη αυτή, πρωτόγνωρη σε μέγεθος και φρίκη, έχει προκαλέσει σοκ στη γαλλική κοινωνία, εγείροντας κρίσιμα ερωτήματα για τη συναίνεση, τη χημική υποβολή και τη νομική έννοια του βιασμού.
Μια υπόθεση που συγκλόνισε τη Γαλλία
Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από τον Ντομινίκ Πελικό, έναν άνδρα στα 70 του, ο οποίος το 2020 παραδέχτηκε ότι επί σχεδόν μία δεκαετία νάρκωνε την τότε σύζυγό του, Ζιζέλ Πελικό, και στρατολογούσε άνδρες μέσω διαδικτύου για να τη βιάζουν ενώ ήταν αναίσθητη. Η φρίκη αποκαλύφθηκε όταν η αστυνομία ανακάλυψε χιλιάδες βίντεο στις ηλεκτρονικές συσκευές του Πελικό, στα οποία τεκμηριώνονταν οι βιασμοί. Μέσα από αυτά τα βίντεο, οι αρχές κατάφεραν να ταυτοποιήσουν 50 άνδρες που συμμετείχαν στα εγκλήματα, αν και παραμένουν άγνωστοι 21 ακόμη δράστες.
Σύμφωνα με τις έρευνες, οι βιασμοί αυτοί εκτιμάται ότι έλαβαν χώρα περίπου 200 φορές μεταξύ 2011 και 2020. Αν και κάποιοι από τους κατηγορούμενους έχουν παραδεχτεί την ενοχή τους, η πλειοψηφία αρνείται τις κατηγορίες, ισχυριζόμενοι ότι δεν γνώριζαν ότι η Ζιζέλ Πελικό ήταν αναίσθητη και, κατά συνέπεια, ανίκανη να συναινέσει. Αυτός ο ισχυρισμός έχει πυροδοτήσει έναν διάλογο σχετικά με την ανάγκη να συμπεριληφθεί η έννοια της συναίνεσης στη νομική οριοθέτηση του βιασμού στη Γαλλία.
Η ζωή πριν την αποκάλυψη της φρίκης
Ο Ντομινίκ και η Ζιζέλ Πελικό ήταν παντρεμένοι από το 1973, μεγαλώνοντας τρία παιδιά και ζώντας μια ζωή που φαινόταν ευτυχισμένη. Μετά τη συνταξιοδότησή τους, μετακόμισαν στο γραφικό χωριό Μαζάν, κοντά στην Αβινιόν, όπου διέμεναν σε ένα μεγάλο σπίτι με πισίνα. Η οικογένεια και οι φίλοι τους τούς περιέγραφαν ως ένα ζευγάρι δεμένο, που συχνά φιλοξενούσε συγγενείς και φίλους για καλοκαιρινές διακοπές.
Ωστόσο, η Ζιζέλ Πελικό άρχισε να βιώνει περίεργα συμπτώματα, όπως λιποθυμίες και απώλεια μνήμης, τα οποία θεωρούσε σημάδια Αλτσχάιμερ ή εγκεφαλικού όγκου. Στην πραγματικότητα, αυτά τα συμπτώματα ήταν αποτέλεσμα των ναρκωτικών ουσιών που της χορηγούσε ο σύζυγός της χωρίς τη γνώση της. Όταν αποκαλύφθηκαν οι φρικαλεότητες, η Ζιζέλ πήρε διαζύγιο και αποφάσισε να παραιτηθεί από την ανωνυμία της, χρησιμοποιώντας το επώνυμο του συζύγου της μόνο για τις ανάγκες της δίκης.
Πώς αποκαλύφθηκε η υπόθεση
Η αρχή του τέλους για τον Ντομινίκ Πελικό ήρθε τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν ένας φύλακας σε σούπερ μάρκετ τον εντόπισε να βιντεοσκοπεί κάτω από τις φούστες γυναικών. Όταν η αστυνομία κατέσχεσε τις ηλεκτρονικές του συσκευές, βρήκε ύποπτες συνομιλίες στο Skype και στη συνέχεια χιλιάδες βίντεο που τεκμηρίωναν τους βιασμούς της συζύγου του. Μετά από εβδομάδες ερευνών, οι αρχές τον συνέλαβαν τον Νοέμβριο του 2020, με τον ίδιο να παραδέχεται αμέσως όλες τις κατηγορίες.
Όταν η Ζιζέλ Πελικό ενημερώθηκε από την αστυνομία και της επιδείχθηκαν βίντεο και φωτογραφίες, κατέστη σαφές ότι δεν είχε καμία γνώση για όσα της συνέβαιναν. Αρνήθηκε οποιαδήποτε συναίνεση και συνειδητοποίησε ότι ο άνδρας που αγαπούσε την είχε προδώσει με τον χειρότερο τρόπο.
Ποιοι είναι οι κατηγορούμενοι
Συνολικά, 50 άνδρες ηλικίας από 26 έως 72 ετών βρίσκονται στο εδώλιο, μαζί με τον Ντομινίκ Πελικό. Οι κατηγορούμενοι προέρχονται από διάφορες κοινωνικές τάξεις και επαγγέλματα, όπως πυροσβέστες, ξυλουργοί, νοσηλευτές και δημοσιογράφοι. Κάποιοι παραδέχτηκαν τις πράξεις τους, αλλά η πλειοψηφία αρνείται τις κατηγορίες, ισχυριζόμενη ότι δεν γνώριζαν ότι η Ζιζέλ Πελικό ήταν αναίσθητη.
Ο Ντομινίκ Πελικό, ωστόσο, αρνείται αυτόν τον ισχυρισμό, δηλώνοντας ότι ήταν απόλυτα σαφής στις διαδικτυακές συνομιλίες του, λέγοντας στους άνδρες ότι η σύζυγός του θα ήταν κοιμισμένη.
Η φωνή της Ζιζέλ Πελικό
Η Ζιζέλ Πελικό επέλεξε να παραιτηθεί από την ανωνυμία της, κάτι εξαιρετικά σπάνιο σε υποθέσεις βιασμού, δηλώνοντας ότι θέλει να εμπνεύσει κι άλλες γυναίκες να μιλήσουν. «Θέλω όλες οι γυναίκες που έχουν βιαστεί να πουν: “Η κυρία Πελικό το έκανε, μπορώ κι εγώ”. Δεν θέλω να ντρέπονται πια», δήλωσε.
Κατά τη διάρκεια της δίκης, απέρριψε κατηγορηματικά τους υπαινιγμούς της υπεράσπισης ότι μπορεί να ήταν συναινετική ή σε κατάσταση μέθης, αποκαλώντας αυτές τις δηλώσεις «εξευτελιστικές». Παράλληλα, μίλησε με ειλικρίνεια για τον τεράστιο ψυχικό πόνο που της έχει προκαλέσει η προδοσία του συζύγου της. «Η πρόσοψη μπορεί να φαίνεται δυνατή, αλλά πίσω της βρίσκεται ένας σωρός ερειπίων», είπε χαρακτηριστικά.
Προς την τελική απόφαση
Η δίκη ολοκληρώνεται με τις τελικές δηλώσεις των δικηγόρων, και η ετυμηγορία από την πενταμελή επιτροπή δικαστών αναμένεται στις 20 Δεκεμβρίου. Η υπόθεση αυτή δεν αφορά μόνο την απονομή δικαιοσύνης στη Ζιζέλ Πελικό, αλλά ανοίγει και τον δρόμο για σημαντικές αλλαγές στη νομική αντιμετώπιση του βιασμού και της συναίνεσης στη Γαλλία.