Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
13.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ζαούτης: «Τα παιδάκια με την ηπατίτιδα πήγαν πολύ καλά» – Τι θα γίνει με την πανδημία

Πρέπει να διαβάσετε

Για την πανδημία του κορωνοϊού και για την ηπατίτιδα σε παιδιά στην Ελλάδα μίλησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.

«Έχουμε περάσει σε μια άλλη φάση της πανδημίας – να υπενθυμίσω ότι δεν έχει τελειώσει η πανδημία – η οποία στηρίζεται στα επιδημιολογικά δεδομένα που δείχνουν πως υπάρχει μια σημαντική μείωση στον αριθμό κρουσμάτων, αλλά το πιο σημαντικό είναι πως υπάρχει μείωση στους “σκληρούς” δείκτες των νοσηλειών, των διασωληνώσεων και ευτυχώς και θανάτων», τόνισε οκ. Ζαούτης, μιλώντας στην εκπομπή «Με Νέα Ματιά» της ΕΡΤ.

Πρόσθεσε ότι με αυτό τον τρόπο έχουμε προχωρήσει σαν κοινωνία σε ένα άνοιγμα, σε μια επιστροφή σε μια μερική κανονικότητα.

Τι θα γίνει με τις μάσκες σε εσωτερικούς χώρους

Σε ερώτηση για το αν θα επιτραπεί να βγουν οι μάσκες και στους εσωτερικούς χώρους ο κ. Ζαούτης απάντησε ότι γίνονται συζητήσεις για το τι θα γίνει με τη μάσκα, αλλά σημαντικό είναι τα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο (οι υψηλού κινδύνου, οι μεγαλύτερες ηλικίες ή αυτοί που έχουν υποκείμενα νοσήματα) όταν βρίσκονται σε κλειστούς χώρους και συνωστισμό να σκεφτούν πολύ σοβαρά να συντηρήσουν και να κρατήσουν τη μάσκα». 

Για τα κρούσματα ηπατίτιδας

Σχετικά με τα κρούσματα ηπατίτιδας που έχουν εμφανιστεί σε παιδιά ο κ. Ζαούτης ανέφερε μεταξύ άλλων είπε ότι είναι από άγνωστη αιτιολογία. «Υπάρχουν ακόμα υποθέσεις αν είναι κάποια ίωση ή συνδυασμός ιών. Αυτό που είναι θετικό είναι ότι ενώ βλέπουμε πολλά κράτη να περιγράφουν κρούσματα, δεν βλέπουμε διασπορά εντός αυτών των κρατών».

Είπε ακόμα, μεταξύ άλλων, ότι: «κι εμείς είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα στον έλεγχο που ξεκίνησε να κάνει ο ΕΟΔΥ βρήκαμε τρία κρούσματα. Ευτυχώς αυτά τα παιδάκια πήγαν πολύ καλά, δεν χρειάστηκαν καμιά ειδική αγωγή και είναι στα σπίτια τους. Δεν προβλέπεται μεγάλη διασπορά στην Ελλάδα εάν και μπορεί να δούμε κάποια κρούσματα».

Για τον Candida Auris ανέφερε ότι έχει κάποια χαρακτηριστικά που είναι πιο δύσκολα να αντιμετωπίσουμε, είναι λίγο πιο ανθεκτικό στα φάρμακα από τα άλλα στελέχη Candida και προκαλεί ενδονοσοκομειακή λοίμωξη σε αυτούς που είναι βαριά στα νοσοκομεία και έχουν ανοσοκαταστολή».

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα