Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
15.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ζαούτης: Η σύσταση για τη χρήση μάσκας δεν άλλαξε ποτέ – Αυτός ο ιός θα μείνει μαζί μας

Πρέπει να διαβάσετε

Σύσταση για τη χρήση μάσκας στα σχολεία και στους κλειστούς χώρους, ειδικά αυτή την περίοδο όπου καταγράφεται αυξημένη νοσηρότητα, απευθύνει μέσω του iefimerida.gr ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.

«Η σύσταση για τη χρήση μάσκας δεν άλλαξε ποτέ. Υπάρχει μια παρερμηνεία. Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι επειδή δεν υπάρχει η υποχρεωτικότητα της μάσκας δε σημαίνει πώς η μάσκα δεν προστατεύει και ότι δεν υπάρχει σύσταση. Εφόσον αυτός ο ιός θα μείνει μαζί μας δεν μπορούμε να επιβάλλουμε υποχρεωτικότητα εφ’ όρου ζωής. Αλλά δεν έχουμε καταργήσει τη μάσκα, η οποία είναι αρκετά αποτελεσματική», τονίζει ο κ. Ζαούτης, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θα πρέπει να περάσουμε από τη «μυθοποίηση» της μάσκας στην απομυθοποίηση της».

Τα παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα ή αδιαθεσία να μένουν στο σπίτι

Στο πλαίσιο αυτό ο Καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια ξεκαθαρίζει ότι όσα παιδιά νοσούν ή εμφανίζουν συμπτώματα θα πρέπει να παραμένουν στο σπίτι και να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η μετάδοση της νόσου.

Σε ότι αφορά στην πορεία αυτού του κύματος των ιώσεων κανείς δεν είναι σε θέση, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, να κάνει ασφαλείς προβλέψεις. «Από τη μία είναι λογικό, μετά το άνοιγμα των σχολείων, να έχουμε μια επανάκαμψη των κρουσμάτων. Από την άλλη όμως δεν ξέρουμε αν αυτή η πρώτη μεγάλη έξαρση που περάσαμε πριν από τις γιορτές και κατά τη διάρκεια αυτών ήταν η μεγάλη καμπύλη, δηλαδή το πικ. Σε κάθε περίπτωση η αύξηση των κρουσμάτων στους αναπνευστικούς ιούς θεωρείται αναμενόμενη διότι βρισκόμαστε εν τω μέσω του χειμώνα».

Ανησυχία από τους παιδιάτρους

Από την πλευρά τους οι παιδίατροι εκφράζουν ανησυχία, μετά το άνοιγμα των σχολείων, για ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων. Αν και όπως τονίζουν μετά τις γιορτές παρατηρείται μικρή ύφεση των κρουσμάτων στα παιδιά.

«Τα τηλεφωνήματα των γονιών στα ιατρεία μας έχουν περιοριστεί σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες. Πολλά παιδιά όμως συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται με επιπλοκές από την ίωση που πέρασαν. Έχουμε πολλές βρογχίτιδες, ωτίτιδες κ.α. Η γρίπη φαίνεται να έχει κάμψει αυτή τη στιγμή, ωστόσο καταγράφονται πολλά κρούσματα RSV (αναπνευστικός συγκυτιακός ιός) κυρίως στα μικρά παιδιά, κάτω των 2 ετών και κάτω των 5 ετών, που πλήττονται περισσότερο από τα μεγαλύτερα και συνεχίζονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Την ίδια στιγμή πιθανότατα να έχουμε μια μικρή αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19 στα παιδιά», αναφέρει ο παιδίατρος και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παιδιάτρων, Κωνσταντίνος Νταλούκας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι παιδίατροι παραμένουν σε επιφυλακή ενώ η έλλειψη φαρμάκων, όπως λένε, επιβαρύνει την κατάσταση. «Νόσησε μεγάλος όγκος παιδιών, δόθηκαν τα ίδια φάρμακα σε όλα τα παιδιά και εύλογο είναι να υπάρξουν ελλείψεις. Πολλοί γονείς μάλιστα στόκαραν φάρμακα και τα πλήρωναν από την τσέπη τους», προσθέτει ο κ. Νταλούκας.

Δεν αποκλείεται νέο κύμα μετά το άνοιγμα των σχολείων

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των παιδιάτρων, μετά το άνοιγμα των σχολείων δεν αποκλείεται να υπάρξει νέο κύμα αν και αυτό δε θα συμβεί σύντομα καθώς ο μεγαλύτερος όγκος των παιδιών έχει νοσήσει.

«Επειδή ακόμη έχουμε μπροστά μας χειμώνα δεν αποκλείεται σε 15- 20 μέρες να δούμε μία νέα άνοδο των κρουσμάτων και να έχουμε συνεχιζόμενες λοιμώξεις. Γι ‘ αυτό ως Ομοσπονδία συστήσαμε εγκαίρως τη χρήση μάσκας στα σχολεία. Υπάρχει η ανάγκη προαιρετικής χρήσης μάσκας κυρίως για τα παιδιά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Αυτά τα παιδιά δεν το χωράει ο νους μου να πάνε χωρίς μάσκα στο σχολείο».

Παράλληλα, οι ελευθεροεπαγγελματίες παιδίατροι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για τη μείωση του ποσοστού των παιδικών εμβολιασμών στη χώρα μας. «Ξεχάσαμε τα εμβόλια του κορωνοιού εντελώς. Κανείς δεν μας ρωτάει για το εμβόλιο πια. Επίσης, λόγω της πανδημίας έχει πάει πίσω το εθνικό πρόγραμμα των εμβολιασμών και αυτό εγκυμονεί και ενέχει μεγάλους κινδύνους για τη δημόσια υγεία», σχολιάζει ο κ. Νταλούκας.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι τα παιδιατρικά νοσοκομεία την τελευταία εβδομάδα δέχονται καθημερινά κατά μέσο όρο 400 επισκέψεις παιδιών στα επείγοντα για να εξεταστούν, με την πλειοψηφία αυτών να αντιμετωπίζει λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Σύμφωνα με τον Ομότιμο Καθηγητή Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ, Γιώργο Χρουσό, τα νοσοκομεία Παίδων στην Αθήνα είναι σχεδόν γεμάτα. «Υπάρχουν μεγάλες ώρες αναμονής για μια εξέταση και οι μονάδες που είναι στο «κόκκινο» είναι αυτές όπου νοσηλεύονται τα μικρότερα παιδιά, τα οποία πάσχουν από RSV. Πάντως, μέχρι στιγμής, αν δεν υπάρξει ένα νέο μεγάλο κύμα, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο».

Και ο κ. Χρούσος δεν αποκλείει την πιθανότητα να υπάρξει μία νέα αύξηση των κρουσμάτων λόγω της συγκέντρωσης των παιδιών στα σχολεία. «Για τα παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης μας απασχολούν περισσότερο τα κρούσματα της Covid-19 και της γρίπης. Φέτος, έχουμε 2 εκατομμύρια λιγότερους εμβολιασμούς στη χώρα μας για τη γρίπη. Αυτό από μόνο του ενισχύει το πρόβλημα και σημαίνει περισσότερους ασθενείς. Καλό θα ήταν λοιπό τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς να φορούν μάσκα όπου υπάρχει συνωστισμός», καταλήγει ο διακεκριμένος επιστήμονας.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα