Αναπόφευκτη χαρακτήρισε την αύξηση των κρουσμάτων, μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και τον Σωτήρη Μεταξά, ο καθηγητής Παιδιατρικής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Ειδικών του υπουργείου Υγείας Θεοκλής Ζαούτης.
Ο κ. Ζαούτης ανέφερε πως όλοι θα έπρεπε να περιμένουμε μια αύξηση των κρουσμάτων, γιατί δεν υπήρχε πιθανότητα ο ιός να εξαφανιστεί. «Από τη στιγμή που επιστρέψαμε σε μια κανονικότητα, με την καλή έννοια γιατί θεωρώ ότι έπρεπε να επιστρέψουμε σε αυτό, έχουμε μια μετάλλαξη που μεταδίδεται πιο εύκολα. Νομίζω είναι αναπόφευκτο να δούμε κάποια αύξηση. Το σημαντικό που είναι και το αισιόδοξο είναι πως τα εμβόλια που έχουμε αυτή τη στιγμή και απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα, προστατεύουν από σοβαρή νοσηλεία, εισαγωγή σε ΜΕΘ και θάνατο. Έτσι, όλο το μήνυμα είναι πως ο εμβολιασμός ανεξάρτητα από την αύξηση στα κρούσματα θα μας βοηθήσει να μην έχουμε απώλειες ζωής και νοσηλείες».
Ο κ. Ζαούτης εκτίμησε πως τη δεδομένη χρονική στιγμή, η λύση δεν είναι τα μέτρα αλλά ο εμβολιασμός. «Αν εμβολιαστούμε όλοι ή ένα μεγάλο ποσοστό θα μπορούμε να λειτουργούμε χωρίς να κάνουμε συζητήσεις για μέτρα. Το μήνυμα είναι, και τα δεδομένα το υποστηρίζουν, πως οι συνάνθρωποι που χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι. Έχουμε δει από όλα τα κράτη πως μόλις φτάνουν οι κοινωνίες σε ένα υψηλό ποσοστό εμβολιασμού, πέφτουν τα κρούσματα και οι νοσηλείες. Πρέπει να επιμένουμε. Η συζήτηση να εστιάσει στο εμβολιασμός, εμβολιασμός και εμβολιασμός».
Αναφορικά με τους εμβολιασμούς σε παιδιά, ο κ. Ζαούτης σημείωσε πως υπάρχουν εμβόλια που έχουν λάβει έγκριση για χρήση σε εφήβους άνω των 12 ετών. «Μια πρόσφατη μελέτη από το αμερικάνικο CDC έδειξε πως από τους εφήβους που νοσηλεύτηκαν, το 1/3 χρειάστηκε ΜΕΘ. Είναι πολύ σημαντικό. Δεν θέλουμε να δούμε τους εφήβους μας να βρίσκονται σε νοσοκομεία και ΜΕΘ, ανεξάρτητα αν από τα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν δεν υπήρχαν απώλειες ζωής. Είναι μια νόσος που μπορεί να επηρεάσει και τους νέους».