Το πιο μεταδοτικό από όλα τα υπόλοιπα μεταλλαγμένα στελέχη φαίνεται να είναι αυτό της ινδικής μετάλλαξης, γνωστή και ως μετάλλαξη «Δέλτα». Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, ο καθηγητής κλινικής ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος, ανέφερε ότι είναι περίπου 60% πιο μεταδοτική από την βρετανική μετάλλαξη.
«Εκτός των άλλων έχει φανεί ότι προκαλεί και μεγαλύτερο αριθμό νοσηλειών», πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ εκτίμησε ότι «αργά ή γρήγορα θα επικρατήσει σε ολόκληρο τον κόσμο».
Αναφορικά με τους τρόπους ανάσχεσης της περαιτέρω διασποράς, ο κ. Ζαφειρόπουλος τόνισε ότι πρέπει να παρθούν αυστηρά μέτρα, κάτι το οποίο είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή, εξαιτίας του ανοίγματος του τουρισμού. «Πρέπει να γίνει έγκαιρα η απομόνωση των κρουσμάτων, και θα έπρεπε να επιστρέψουν οι μάσκες και να κλείσουν ορισμένα μαγαζιά. Επίσης πρέπει να εντατικοποιηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών».
Χωρίς υψηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, δε θα μπορέσει να περιοριστεί η διασπορά, αφού σύμφωνα με τον κ. Ζαφειρόπουλο, «ο εμβολιασμός είναι το μόνο μας όπλο. Χωρίς αυτόν θα ζήσουμε ένα τέταρτο κύμα».


