Η αποκλιμάκωση στην Κρήτη είναι ακόμη αργή ενώ τα επίπεδα των κρουσμάτων έχουν σταθεροποιηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο καθηγητής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος σημείωσε πως δεν πρόκειται μόνο για την περίοδο των εορτών αλλά και την καθημερινότητα των πολιτών, καθώς ο κόσμος θεωρεί ότι η πανδημία έχει τελειώσει και δεν τηρεί τα μέτρα προστασίας.
Όπως ανέφερε ο κ. Ζαφειρόπουλος, κάποια στιγμή θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε ένα σημείο που ακόμη και αν έχουμε υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων θα έχουμε μικρό αριθμό θανάτων. Όμως όταν σε επίπεδο χώρας έχουμε 110 νεκρούς, είναι νούμερα μεγάλα και τρομαχτικά για την Ελλάδα.
Πρόσθεσε δε, πως αν υπήρχε μόνο η μετάλλαξη Δέλτα, ο εμβολιασμός θα έπαιζε κυρίαρχο ρόλο, όμως το στέλεχος Όμικρον μπορεί να προσβάλει ανεμβολίαστους αλλά και εμβολιασμένους. «Τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα. O εμβολιασμός παίζει σημαντικό ρόλο, έχουμε ακόμη ένα μεγάλο αριθμό ανεμβολίαστων που πρέπει να εμβολιαστούν. Ή θα εμβολιαστούν ή θα νοσήσουν, δεν υπάρχει άλλη λύση».
Αναφορικά με τα δύο κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον 2 που εντοπίστηκαν στην χώρα πριν από μερικές ημέρες, ο κ. Ζαφειρόπουλος σημείωσε πως βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση που ήμασταν, όταν βγήκε και η μετάλλαξη Όμικρον. Υπάρχουν στοιχεία από κάποιες χώρες όσον αφορά την εξάπλωση της και φαίνεται ότι σε κάποιες από αυτές εμφανίζει σημαντικό ρυθμό εξάπλωσης ενώ λειτουργεί και ανταγωνιστικά απέναντι στην Όμικρον 1. Κάτι που σημαίνει ότι έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ίσως αυξημένη μεταδοτικότητα ακόμη περισσότερο από την ίδια την Όμικρον. «Είναι όμως κάτι που περιμένουμε να διαβούμε, άλλα στοιχεία όπως την βαρύτητα νόσησης, δεν υπάρχουν προς το παρόν στην Ελλάδα, δεν έχουμε τεκμηριωμένα πράγματα. Στην Κρήτη δεν έχουμε κανένα στοιχείο μέχρι στιγμής».
Ο κ. Ζαφειρόπουλος σημείωσε πως στο εργαστήριο, εξετάζονται πολλά περιστατικά επαναμολύνσεων, κάτι που πλέον είναι συνηθισμένο. Ωστόσο, χαρακτήρισε δύσκολο να βρει κάποιος επαναμόλυνση με την μετάλλαξη Όμικρον καθώς εντοπίστηκε στη χώρα μας πριν από 1 μήνα περίπου. «Θα περάσουν 2 – 3 μήνες για να βλέπουμε επαναμολύνσεις με την Όμικρον αλλά με τη Δέλτα, έχουμε σε καθημερινή βάση».
Σύμφωνα με τον κ. Ζαφειρόπουλο, παρακολουθείται με μεγάλη λεπτομέρεια το ποσοστό της Όμικρον στην Κρήτη, καθώς διαθέτουμε ένα σύστημα επιτήρησης ιδιαίτερα αυστηρό. «Βλέπουμε ότι εμφάνισε στην αρχή μια απότομη μείωση σχετική, η παρουσίαση της Δέλτα, στην αρχή. Στη συνέχεια σταθεροποιήθηκε στο 80-85%, μετά ανέβηκε στο 90% και τώρα είμαστε στο 95%, πάλι σταθεροποιημένη. Δεν φαίνεται να εξαφανίζεται γρήγορα, μας απασχολεί ειδικά σε περιπτώσεις νοσηλευόμενων και σε ΜΕΘ, εκεί εμφανίζει ακόμη η Δέλτα, μεγάλο πληθυσμό».
Ο καθηγητής εξήγησε πως η Δέλτα έχει μια συγκεκριμένη «δεξαμενή στόχων» που είναι οι ανεμβολίαστοι κυρίως όμως η Όμικρον έχει μεγαλύτερη γκάμα ανθρώπων που μπορεί να μολύνει. «Όταν η δεξαμενή μειωθεί, η Δέλτα θα εξαφανιστεί, θα μπορούσε να συμβεί πιο γρήγορα αλλά θα απαιτούσε μια αυστηρή λήψη περιοριστικών μέτρων από πλευράς πολιτείας όπως είχαμε κάνει πέρσι με τη βρετανική μετάλλαξη και καταφέραμε να την περιορίσουμε».
Κλείνοντας, ο κ. Ζαφειρόπουλος επεσήμανε πως ο όρος πανδημίας, βάσει του ορισμού του είναι περιορισμένος. «Ο ιός θα μας μολύνει όλους κάποια στιγμή, οπότε θα είναι επιδημία. Θα συνεχίσει να υπάρχει ο ιός. Το καλό σενάριο είναι ότι θα βρούμε ένα τρόπο συνύπαρξης χωρίς πολλούς νεκρούς και ταλαιπωρίες στα νοσοκομεία, αλλά θα συνεχίσει να υπάρχει».