Με πολύ υψηλές πληρότητες συνεχίζεται η τουριστική κίνηση στην πόλη του Ρεθύμνου μέχρι και τις 20 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία οι πληρότητες στις μονάδες του νομού αγγίζουν το 70% με τους φθινοπωρινούς επισκέπτες να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στους δρόμους και τα καταστήματα της πόλης. Από κει και μετά αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση και η μια μετά την άλλη οι ξενοδοχειακές μονάδες θα κατεβάσουν ρολά. Ελάχιστες θα είναι αυτές που θα παραμείνουν ανοιχτές και τον Νοέμβριο με δεδομένο ότι το ενδιαφέρον είναι πολύ μικρό.
Ήδη ο μεγάλος τουριστικός οργανισμός της Σκανδιναβίας «apollo» αν και είχε προγραμματίσει αυξημένες πτήσεις για όλο τον Νοέμβριο τελικά τις περιόρισε στο ελάχιστο καθώς δεν υπήρχε ενδιαφέρον, οπότε η όποια κίνηση θα αφορά μεμονωμένους επισκέπτες.
Το στοίχημα της επέκτασης της σεζόν είναι ακόμα πολύ μακριά όπως τονίζουν χαρακτηριστικά πράκτορες και ξενοδόχοι. Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο μπορεί να ακούγονται με το μεγαλύτερο εμπόδιο και τον πλέον ανασταλτικό παράγοντα να αποτελεί το τεράστιο κόστος ενέργειας. Ήδη μέχρι στιγμής οι λογαριασμοί για τις μονάδες είναι διπλάσιοι σε σχέση με πέρυσι. Χωρίς την επιδότηση της ενέργειας από το κράτος και μια σειρά άλλων κινήτρων, κανένα ξενοδοχείο δεν μπορεί να παραμείνει ανοιχτό χειμώνα. Αυτό είναι σαφές και ξεκάθαρο για τους επιχειρηματίες, αφού όπως λένε με πληρότητες 10-20% μιας μονάδας αυτή όχι μόνο δεν μπορεί να συντηρηθεί τουναντίον θα επιβαρυνθεί με ένα σωρό έξοδα και οφειλές καθιστώντας ουσιαστικά ασύμφορη τη λειτουργία της. Όπως εξηγεί μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του συνδέσμου τουριστικών πρακτόρων Ρεθύμνου Στράτος Μπερέτης, η καλή θέληση και οι προθέσεις είναι μια καλή αρχή, αλλά σίγουρα δεν αρκούν για την επίτευξη του στόχου. Τα κοστολόγια είναι τεράστια και η πολιτεία θα πρέπει να έχει καθοριστικό ρόλο με επιδοτήσεις ρεύματος και εργασίας. Όπως υποστηρίζει αυτά δεν θα έχουν κάποιο ιδιαίτερο δημοσιονομικό κόστος, αφού αυτό θα αντισταθμιστεί από τα έσοδα και τις τουριστικές εισπράξεις. Αυτή τη στιγμή όπως εξηγεί δεν υπάρχει κανένα επιδοτούμενο πρόγραμμα ενέργειας για τις επιχειρήσεις, καθώς όλα αφορούν τα νοικοκυριά.
Αντιθέτως όπως είπε η πόλη είναι έτοιμη για χειμερινό τουρισμό και αυτό γιατί διαθέτει τις προϋποθέσεις και τις προδιαγραφές. Υποστηρίζει επίσης ότι υπάρχουν μεγάλα ξενοδοχεία εντός πόλεως που μπορούν να φιλοξενήσουν επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, αφού διαθέτουν όλες τις απαραίτητες υποδομές. Υπενθύμισε επίσης ότι προ διετίας όποτε και είχε γίνει ένα πρόγραμμα χειμερινού τουρισμού, ξενοδοχείο του Ρεθύμνου είχε προσελκύσει μεγάλο αριθμό επισκεπτών, αφού αφενός διέθετε όλες τις υποδομές, αφετέρου βρισκόταν εντός πόλεως δίδοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να περπατήσουν και να ξεναγηθούν στα σοκάκια τη πόλης. Απαραίτητη όμως είναι η στήριξη του κράτους στο κομμάτι της προβολής και της διαφήμισης μέσω του ΕΟΤ με καμπάνια για τον χειμερινό τουρισμό προσφέροντας σχετικά κίνητρα στους εν δυνάμει επισκέπτες: «Σίγουρα το κοινό του χειμερινού τουρισμού είναι διαφορετικό και λιγότερο από αυτό του καλοκαιριού. Οι συνθήκες είναι διαφορετικές καθώς οι περισσότεροι εργαζόμενοι ανά την Ευρώπη δεν έχουν μεγάλο διάστημα άδειας, τα σχολεία λειτουργούν κανονικά οπότε σίγουρα οι επισκέπτες θα είναι λιγότεροι. Αφορούν κυρίως σε συνταξιούχους ζευγάρια. Ωστόσο, αν το κράτος στηρίξει τους επιχειρηματίες με τα κόστη ενέργειας και με διαφημιστικές καμπάνιες και παροχές στους επισκέπτες, το Ρέθυμνο είναι έτοιμο να τους φιλοξενήσει και να τους προσφέρει χειμερινές διακοπές, διότι έχει τις προϋποθέσεις και τις προδιαγραφές. Είναι μια «ζωντανή πόλη» και τον χειμώνα. Και μπορούμε για αρχή να μιλήσουμε για επέκταση της σεζόν κατά τρεις μήνες μέχρι τον Δεκέμβριο και με σταδιακά βήματα να μιλάμε για χειμερινό τουρισμό» τόνισε ο πρόεδρος του συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Στράτος Μπερέτης.
Σημαντική αύξηση της ζήτησης για την επόμενη σεζόν
Εν τω μεταξύ σημαντική είναι η αύξηση της ζήτησης για την επόμενη τουριστική περίοδο με τα μηνύματα να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για το Ρέθυμνο. Οι κρατήσεις κινούνται σε πολύ καλά επίπεδα και ο προγραμματισμός των τουρ οπερέϊτορς είναι αυξημένος. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Jet tour που μόνο για την Κρήτη το 2023 προγραμματίζει 500/000 αφίξεις αν προστεθεί σε αυτό και παραγραμματισμός της TUI UK με 350.000-400.000 αφίξεις, τότε μόνο από την Αγγλία οι επισκέπτες δυνητικά μπορούν να φτάνουν τις 800.000.
Αύξηση καταγράφεται και από τη Γαλλική αγορά, σταθερός παραμένει ο προγραμματισμός της Γερμανίας και η Σκανδιναβία σχεδιάζει να αυξήσει τις πτήσεις τους ενώ επεκτείνονται οι πτήσεις με low cost (χαμηλού κόστους) εταιρίας από και προς το αεροδρόμιο των Χανίων.
Πρωτιά για τα ξενοδοχεία της Ελλάδας και τον Αύγουστο έναντι ανταγωνιστών
Παράλληλα, στην πρώτη θέση στον γενικό δείκτη ικανοποίησης των ξενοδοχείων βρέθηκε τον Αύγουστο η Ελλάδα έναντι ανταγωνιστικών προορισμών στην Ευρώπη, αποσπώντας κατά μέσο όρο 85.5%. Η χώρα έχει καταφέρει να κρατήσει την πρωτιά επί οκτώ συναπτούς μήνες το 2022 (με μέσο όρο 87,3%) έναντι της Τουρκίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Κροατίας, αλλά και της Κύπρου, η οποία επίσης αποσπά συνεχώς υψηλή βαθμολογία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, τα ξενοδοχεία της Ελλάδας βαδίζουν στα πατήματα του 2019, καταγράφοντας υψηλές επιδόσεις κατά μήκος μίας σειράς δεικτών. Ειδικότερα, άριστες επιδόσεις για τον Αύγουστο (91,4%) κατέγραψαν τα ελληνικά ξενοδοχεία στον τομέα της καθαριότητας, ενώ πολύ υψηλά τέθηκε επίσης η εξυπηρέτηση (88,6%), η τοποθεσία (87,4%) και η σχέση ποιότητας – τιμής (85%). Χαμηλότερα αλλά κάτω του 85% απέσπασαν σε ότι αφορά το δωμάτιο, το φαγητό και ποτό, αλλά και τη διασκέδαση.
Υψηλότερες επιδόσεις κατά μήκος των δεικτών παρουσίασαν τα πεντάστερα (87%), ενώ ακολούθησαν τα ξενοδοχεία τριών αστέρων (85,6%). Για τον Αύγουστο πάντοτε, ο δείκτης ικανοποίησης για τα ξενοδοχεία ενός – δύο και τεσσάρων αστέρων διαμορφώθηκε σε 85,1% και 84,8% αντίστοιχα.
Στη νησιωτική Ελλάδα την υψηλότερη θέση ικανοποίησης κατέχουν οι Κυκλάδες (με GRI 89,1%) και ακολουθούν το Βόρειο Αιγαίο (85,9%), η Κρήτη (84,9%), τα Δωδεκάνησα (83,8%) και τα Ιόνια Νησιά (81,4%). Αξίζει να σημειωθεί ότι αναλύοντας τους επιμέρους δείκτες, οι Κυκλάδες κρατούν την «πρωτιά» με σχεδόν απόλυτη τελειότητα (96,2%) σε ό,τι αφορά την καθαριότητα.
Στην υψηλότερη θέση ικανοποίησης για την ηπειρωτική Ελλάδα συνολικά βρίσκεται η Ήπειρος (με 90,8%) και ακολουθούν η Κεντρική Μακεδονία (86,8%), η Αν. Μακεδονία και Θράκη (86,6%), η Θεσσαλία (86,5%), η Πελοπόννησος (86,3%). Χαμηλότερα, βρίσκονται η Στερεά Ελλάδα (84,6%) και η Αττική (83,4%).