Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
20.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Υπουργείο Ανάπτυξης: Στα 26,71 δισ. ευρώ οι επενδύσεις το 2022 – Αύξηση 66,3% των εξαγωγών την 4ετία

Πρέπει να διαβάσετε

Το κυβερνητικό έργο στους τομείς των επενδύσεων και της ανάπτυξης παρουσίασε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, το 2022 οι επενδύσεις διαμορφώθηκαν στα 26,71 δισ. ευρώ, έναντι 20,15 δισ. ευρώ που ήταν το 2018, καταγράφοντας άνοδο 32,47%. Οι ξένες επενδύσεις ανήλθαν στα 7,22 δισ. ευρώ, από 3,36 δισ. ευρώ το 2018, καταγράφοντας άνοδο 114%Οι εξαγωγές της χώρας μας έφτασαν στα 54,69 δισ. ευρώ έναντι 33 δισ. ευρώ το 2018, αυξημένες κατά 66,3%.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία άνοιξαν 300.000 νέες θέσεις εργασίας ενώ το εθνικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 7%. Παράλληλα στηρίχθηκαν πάνω από 500.000 επιχειρήσεις με περισσότερα από 4 δισ. ευρώ.

«Το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων έχει ένα χαρακτηριστικό: ό,τι κάνουμε μετριέται. Οι επενδύσεις ή αυξήθηκαν ή δεν αυξήθηκαν. Στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ, ή ανεβήκαμε ή δεν ανεβήκαμε. Επενδύσεις ή φέραμε ή δεν φέραμε. Το ΑΕΠ αυξήθηκε ή δεν αυξήθηκε. Θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν ή δεν δημιουργήθηκαν. Είναι όλα μετρήσιμα» σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης προσθέτοντας ότι «είμαι πάρα πολύ υπερήφανος για όσα πετύχαμε με όλη την ομάδα του Υπουργείου αυτά τα 4 χρόνια».

Ο κ. Γεωργιάδης επέλεξε όπως είπε η απολογιστική εκδήλωση να γίνει στα ναυπηγεία Ελευσίνας. «Ήμουν σχεδόν στην αρχή της θητείας μου, τον Νοέμβριο του 2019, όταν καταφέραμε και ξεμπλοκάραμε τότε την επένδυση της ΟΝΕΧ, στα ναυπηγεία, στο Νεώριο της Σύρου, όπου όταν παρέλαβα το υπουργείο είχε, δυστυχώς, σχεδόν κολλήσει. Και χρειάστηκε μια συγκροτημένη στρατηγική τότε, για να μπορέσει να λυθεί ένας Γόρδιος Δεσμός, να προχωρήσει η επένδυση. Τότε, στην εκδήλωση απέναντι μου την ώρα που μιλούσα, ήταν μια ομάδα εργατών από τα ναυπηγεία Ελευσίνος. Το αίτημα τους ήταν να λύσω τον Γόρδιο Δεσμό για τα ναυπηγεία».

«Είμαι, λοιπόν, ιδιαιτέρως περήφανος που τέσσερα χρόνια μετά βλέπετε απέναντι ένα από τα 13 καράβια που έχουν έρθει αυτούς τους τελευταίους τέσσερις μήνες και φτιάχνονται, επιδιορθώνονται εδώ στην Ελευσίνα, φέρνοντας θέσεις εργασίας και εισόδημα στην χώρα, αντί να πηγαίνουν στην Τουρκία, στην Ρουμανία ή αλλού» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

 

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης επεσήμανε πως «αυτή την 4ετία με απλοποιήσεις, επιταχύνσεις και μεταρρυθμίσεις δημιουργήσαμε ένα κλίμα φιλοεπενδυτικό. Πετύχαμε μία δυναμική ανάπτυξη και ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων. Αυξήθηκαν συνολικά οι επενδύσεις στην Ελλάδα την τελευταία 4ετία κατά 45%. Είχαμε 36 νέες στρατηγικές επενδύσεις, επίσης ρεκόρ, πάνω από 8,2 δισ. ευρώ. Ήδη τρέχουμε την επένδυση της Microsoft, που μας εμπιστεύτηκε και βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η στρατηγική επένδυσή της.

«Είχαμε ρεκόρ εξαγωγών, όπου πλέον οι εξαγωγές προσεγγίζουν το 40%, δηλαδή προσεγγίζουμε την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Πορτογαλία. Είχαμε ρεκόρ υπαγωγών στον Αναπτυξιακό Νόμο. Πάνω από 282% μεσοσταθμική αύξηση των υπαγωγών ετησίως κατά τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» πρόσθεσε.

«Δεν είναι τυχαίο ότι, το 2022 πετύχαμε διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης 6% έναντι 3% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Και δεν είναι τυχαίο ότι, η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος ανεβαίνοντας 16 θέσεις μεταξύ 34 πλούσιων ευρωπαϊκών χωρών» συμπλήρωσε μεταξύ άλλων.

.Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για το ΕΣΠΑ, Γιάννης Τσακίρης επεσήμανε ότι «καταφέραμε στα 4 χρόνια να βρεθούμε στην πρώτη θέση ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ στην απορρόφηση των πόρων. Αναλάβαμε το ΕΣΠΑ το 2019 με απορρόφηση με 24% και φτάσαμε στο 85%. Αυτό μεταφράζεται σε 12 δισ. ευρώ που πήγαν στην ελληνική οικονομία.

«Καταφέραμε να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες του ΕΣΠΑ και πλέον θα ξεχάσουμε όλες τις καθυστερήσεις» πρόσθεσε. Σημείωσε ακόμα ότι τα 2,5 χρόνια της πανδημίας, αφού τελικά δόθηκαν περί τα 8,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη του κοινωνικού και επιχειρηματικού ιστού της χώρας και πιο συγκεκριμένα 7,6 δισ ευρώ για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους, 70 εκατ. ευρώ για την Παιδεία, 262 εκατ. ευρώ για την Υγεία, 205 εκ ευρώ για τη Γεωργία, αλλά και κεφάλαια για λοιπά έργα.

«Το κομμάτι της έρευνας και καινοτομίας έχει κι αυτό μετρήσιμα αποτελέσματα. Το πρώτο είναι οι δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης όπου έχουμε 20% αύξηση, που ειδικότερα για την περασμένη χρονιά ήταν η μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγράψει ποτέ το ελληνικό κράτος» επεσήμανε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την έρευνα και την καινοτομία, Χρίστος Δήμας.

«Δώσαμε πολύ σημαντικά φορολογικά κίνητρα, ειδικότερα με τις υπερεκπτώσεις δαπανών έρευνας και ανάπτυξης που αυξήσαμε το φορολογικό κίνητρο από το 130% στο 200%, με τις δράσεις του ΕΣΠΑ που τρέξαμε» επεσήμανε προσθέτοντας:

«Το δεύτερο μετρήσιμο αποτέλεσμα έχει να κάνει με την καινοτομία. Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πριν από ένα περίπου μήνα πως η Ελλάδα είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο ρυθμό βελτίωσης στην καινοτομία. Την προηγούμενη χρονιά ήμαστε στην τρίτη θέση, την προπροηγούμενη χρονιά στην πέμπτη θέση και πριν αναλάβουμε την διακυβέρνηση της χώρας ήμαστε κάτω από την δεκάδα. Άρα, χρόνο με τον χρόνο αυξάνουμε την θέση μας, έχουμε φτάσει στην πρώτη θέση και ο στόχος μας είναι να παραμείνουμε στην πρώτη θέση διότι πρέπει να τρέχουμε πιο γρήγορα από τους ανταγωνιστές μας».

 

ΠηγήCnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα