Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
10 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή: Αιχμή του δόρατος στον Ιατρικό Τουρισμό

Πρέπει να διαβάσετε

Η Δημοτική Πινακοθήκη της Λάρισας υποδέχθηκε στο Σάββατο 6 Μαίου – μια μέρα μετά την Παγκόσμια Ημέρα Μαιών και Μαιευτών – πλήθος επιστημόνων υγείας, εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας, των αρχών της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Εκκλησίας οι οποίοι ανέδειξαν το μείζον ζήτημα του Τουρισμού Υγείας, της εσωτερικής δύναμης της Ελλάδας – τα έσοδα του οποίου αναμένεται να διπλασιαστούν το 2023 – και πρωτίστως της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, της κύριας ιατρικής υπηρεσίας που επιλέγουν τα υπογόνιμα ζευγάρια που επισκέπτονται στη χώρα μας από δεκάδες χώρες του εξωτερικού για ιατρικό τουρισμό και με σκοπό να επιστρέψουν στη χώρα τους με το χαρμόσυνο νέο της επιτυχούς κύησης.

Η Ελλάδα, ιδανικός προορισμός τουρισμού Υγείας
Τις εργασίες της ημερίδας εγκαινίασε ο πρόεδρος της ΕΛΙΤΟΥΡ, Περιφερειάρχης Αττικής και Προέδρος του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης, αφού πρώτα εξέφρασε τη βαθιά θλίψη του για τα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών και ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους.
Το Ελληνικό Συμβούλιο Τουρισμού Υγείας (Elitour) ήταν και ο διοργανωτής της διεθνούς ημερίδας τουρισμού υγείας υπό την αιγίδα των Υπουργείων Τουρισμού, Υγείας, της Περιφέρειας Αττικής και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στην 9η θέση στην Ευρώπη ως προορισμός Τουρισμού Υγείας» επεσήμανε στη διαδικτυακή της παρουσία η κ. Έλενα Ράπτη βουλευτής Α Θεσσαλονίκης και τόνισε ότι τα έσοδα από τον τουρισμό υγείας αναμένεται να διπλασιαστούν εντός του 2023, εν μέρει χάρη και στο νέο νομοθετικό πλαίσιο και στις μεταρρυθμίσεις στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή που καθιστούν τη χώρα ακόμη πιο προσιτό και ελκυστικό προορισμό Τουρισμού Υγείας.

Η κυριότερη αλλαγή του νέου νόμου 4958/22 είναι η αύξηση του ορίου ηλικίας για τεκνοποίηση από τα 50 στα 54 έτη. Μέχρι και αυτή την ηλικία μπορεί πλέον να εφαρμοστεί υποβοηθούμενη αναπαραγωγή μετά και από άδεια της Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.
Επίσης σημαντικές καινοτομίες του νέου νόμου είναι ότι επιτρέπεται η κρυοσυντήρηση ωαρίων τόσο για κοινωνικούς όσο και για ιατρικούς λόγους, αλλά και το γεγονός ότι καταργείται η απαιτούμενη συναίνεση του συζύγου για την κρυοσυντήρηση ωαρίων της γυναίκας. Ακόμη επιτρέπεται πλέον η χρήση κρυοσυντηρημένων ωαρίων στη διαζευγμένη γυναίκα (με τον προηγούμενο νόμο αυτά οδηγούνταν σε καταστροφή). Επιπρόσθετα, χάρη στην τεχνική της υαλοποίησης (vitrification) καθίσταται πλέον εφικτή η παράταση στη διάρκεια κρυοσυντήρησης των ωαρίων.

«Η χώρα μας είναι ήδη πρωτοπόρος στο παγκόσμιο στερέωμα στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής» τόνισε στον διαδικτυακό χαιρετισμό του και ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο επιστημονικό έργο και τον κομβικό ρόλο του κ. Πάντου προς αυτή την κατεύθυνση.

Η λύση στο ζήτημα της τεκνοποίησης
Η ανάπτυξη της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στη χώρα μας παρέχει τα εφόδια για την αξιοποίηση της Ελλάδας ως προορισμού για τα ζευγάρια που αποζητούν μια λύση στο ζήτημα της τεκνοποίησης που ανάγεται πλέον ως πρόβλημα με παγκόσμιες διαστάσεις. Αυτό είναι το σκεπτικό και το μήνυμα του πρωτοπόρου Έλληνα γυναικολόγου κ. Κωνσταντίνου Πάντου που μετράει είκοσι πέντε χρόνια ως ειδικός στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας, διαθέτοντας εμπειρία πάνω σε όλες τις πτυχές της θεραπείας και της τεχνολογίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. «Τα ελληνικά κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορούν να προσφέρουν άρτιες υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε επισκέπτες από το εξωτερικό» δήλωσε στο ygeiamou ο κ. Πάντος.

Μόλις την προηγούμενη μέρα, την Παγκόσμια Ημέρα Μαιών, στην περιοχή όπου έζησε και δίδαξε ο πατέρας της Ιατρικής ο Ιπποκράτης, το πρώτο βήμα για την ανάδειξή της ως κορυφαίου προορισμού τουρισμού υγείας για τα υπογόνιμα ζευγάρια πραγματοποιήθηκε με τα εγκαίνια νέας μονάδας ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στη Λάρισα.

Ένα εξάχρονο κορίτσι η μικρή Μαρία – Αναστασία προσέφερε εξαιρετικά συγκινητικές στιγμές κόβοντας την κορδέλα των εγκαινίων της νέας Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Η μικρή Μαρία – Αναστασία ήρθε στη ζωή, όταν η γιαγιά της πήρε την απόφαση με την διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης να γεννήσει την εγγονή της, καθώς η μαμά της μικρής για ιατρικούς λόγους δεν μπορούσε να κυοφορήσει. Δίπλα της υπερήφανες η 73χρονη σήμερα γιαγιά Αναστασία και η μαμά της μικρής Κωνσταντίνα Όντου.

Για τα χαμόγελα στο πρόσωπο των τριών γυναικών – εγγονής, κόρης και γιαγιάς – ο κ. Πάντος και η επιστημονική του ομάδα έχουν πολλούς λόγους να αισθάνονται υπερήφανοι. Η περίπτωση αυτή αποτελεί ένα από τα πολλά παραδείγματα της επανάστασης που έχει φέρει η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή στην προσφορά λύσεων στα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας.

Επιστημονικές εξελίξεις
Τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που φέρνουν ολοένα και περισσότερα ζευγάρια κοντά στο όνειρο της τεκνοποίησης ανέδειξε στην ομιλία του κ. Κωνσταντίνος Νταφόπουλος καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας Τμήμα Ιατρικής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Η υποβοηθουμενη αναπαραγωγή κατέχει ήδη το 8% του συνολικού αριθμού των γεννήσεων παγκοσμίως και η τάση είναι αυξητική. Το ποσοστό των γεννήσεων με μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για τις γυναίκες άνω των 30 ετών έχει πλέον διπλασιαστεί – από 2,68% σε 5,6% – σύμφωνα με τον ειδικό.
Τα εξελιγμένα πρωτόκολλα, η αποφυγή των επιπλοκών του παρελθόντος όπως το σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών, η συμβολή της υαλοποίησης στην ταχύτατη κατάψυξη ωαρίων, οι μέθοδοι κρυοσυντήρησης ωοθηκικού ιστού, η εξέλιξη του προεμφυτευτικού ελέγχου, καθώς και πλήθος εξελίξεων στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, της μεταμοσχευσης μήτρας, αλλά και σε πειραματικές μεθόδους διόρθωσης βλαβών με το «γενετικό ψαλίδι» CRISPR έχουν αυξήσει θεαματικά τις πιθανότητες γέννησης υγιών παιδιών με τις μεθόδους της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Προσιτή οικονομικά
Καθημερινά εκατομμύρια ασθενείς στην Ευρώπη μετακινούνται μεταξύ των χωρών της Ευρωπαικής Ένωσης για την εξεύρεση της βέλτιστης και πιο οικονομικής θεραπείας για τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν.

Πρόκειται για το ιδανικό πλαίσιο που οδηγεί σε άνθηση του τομέα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και βάζει τη χώρα μας δυναμικά στο χάρτη αναζήτησης υπηρεσιών ιατρικού τουρισμού σύμφωνα με τον κ. Νικόλαο Βραχνή πρόεδρο της αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Παράλληλα οι νέες διατάξεις ευνοούν το πλαίσιο της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής «καθιστώντας την Ελλάδα ακόμη πιο ανταγωνιστική» και δικαιώνοντας την δεύτερη θέση που κατέχει βάσει στατιστικών στοιχείων ως προορισμός τουρισμού υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην Ευρώπη.

Τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Βραχνής είναι αποκαλυπτικά και ενδιαφέροντα. Η χώρα μας είναι η ήδη πρώτη σε ζήτηση υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για τους επισκέπτες υγείας και την επόμενη πενταετία αναμένεται θεαματική αύξηση του ιατρικού τουρισμού αναπαραγωγής στην Ελλάδα. Οι ανταγωνιστικές τιμές ενός κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης την καθιστούν ιδιαίτερα προσιτή επιλογή για τα υπογόνιμα ζευγάρια του εξωτερικού. Στη χώρα μας το κόστος ενός κύκλου ανέρχεται σε 3.000-5.000 ευρώ, τη στιγμή που στην Αγγλία είναι περίπου 8.000 ευρώ και στις ΗΠΑ και τον Καναδά περί τις 20.000 ευρώ.

Από το 2018 έως το 2020 σημειώθηκε μια θεαματική αύξηση κατά περίπου 500 κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης στη χώρα μας (από 3.948 σε 4.470). Τα ζευγάρια που μας επισκέπτονται με στόχο την απόκτηση οικογένειας προέρχονται κατά κύριο λόγο από την Ιταλία (1441 ζευγάρια με στοιχεία του 2020), την Αγγλία (776 ζευγάρια), τη Γαλλία (506 ζευγάρια), τη Ρουμανία (492), τη Σερβία (218) και λοιπές χώρες.

Ο Τουρισμός Υγείας δεν είναι κάτι καινούργιο. Έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια διεθνώς στο πεδίο της Οφθαλμολογίας, Ορθοπεδικής, Οδοντιατρική και Δερματολογίας. Υπάρχουν ωστόσο, καλά και κακά παραδείγματα. Στα τελευταία ανήκει η δερματολογία και οδοντιατρική στη γείτονα χώρα. Η επιστημονική κοινότητα όμως οφείλει να διδαχθεί από τα καλά παραδείγματα. Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή είναι το καινούργιο στοίχημα που ανοίγει νέους ορίζοντες για την απόκτηση παιδιού τόσο σε υπογόνιμα ζευγάρια, όσο και σε μοναχικά άτομα (χάρη στο ευέλικτο νομοθετικό πλαίσιο) με εχέγγυο την αριστεία των ελλήνων γιατρών που αποτελούν το «διαβατήριο» και την επιστημονική εγγύηση του Ιατρικού Τουρισμού στη χώρα μας σύμφωνα με τον κ. Πατούλη.

Τα επόμενα χρόνια αναμένεται αύξηση του τουρισμού υγείας. Για την Ελλάδα το πλεονέκτημα της νομοθεσίας, οι χαμηλές τιμές, η εξειδικευμένη φροντίδα στους ασθενείς, αλλά και το εύκρατο κλίμα που ευνοεί τη γονιμότητα την τοποθετούν σε περίοπτη θέση στον παγκόσμιο χάρτη τουρισμού γονιμότητας όπου κατέχει ήδη την πέμπτη προς τέταρτη θέση διεθνώς με την αδιαφιλονίκητη επιστημονική σφραγίδα του πατέρα της Ιατρικής, Ιπποκράτη.

Πηγήygeiamou.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα