Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
14.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Υπουργικό Συμβούλιο: Πράσινο φως για την ίδρυση 22 Δημόσιων Ωνασείων Σχολείων

Πρέπει να διαβάσετε

Το πράσινο φως για την ίδρυση και λειτουργία των Δημοσίων Ωνασείων Σχολείων έδωσε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο μετά την εισήγηση του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη για την Κύρωση Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Κοινωφελούς Ιδρύματος «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ» και του Ελληνικού Δημοσίου.

Η νομοθετική πρωτοβουλία που θα αναλάβει άμεσα το υπουργείο Παιδείας αφορά στην ίδρυση και λειτουργία 22 νέων σχολείων (11 γυμνάσια και 11 λύκεια), τα οποία θα λειτουργήσουν σε περιοχές που αντιμετωπίζουν κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις.

Σε αυτά τα σχολεία, θα φοιτήσουν περίπου 6.000 μαθητές και μαθήτριες, το Ίδρυμα Ωνάση θα αναλάβει την ανακαίνιση των κτιρίων ενώ για τη λειτουργία τους θα συσταθεί Διοικούσα Επιτροπή με πλειοψηφία του Δημοσίου.

Να σημειωθεί ότι σήμερα η χώρα αριθμεί 42 Πρότυπα Σχολεία (21 γυμνάσια και 21 λύκεια) στα οποία φοιτούν 9.036 μαθητές. Επίσης, 104 Πειραματικά Σχολεία (23 νηπιαγωγεία, 41 δημοτικά, 22 γυμνάσια, 18 λύκεια) συνολικής δυναμικότητας 15.686 μαθητών.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα Ωνάσεια σχολεία θα δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στις ανθρωπιστικές και θετικές επιστήμες, καθώς και στις καλές τέχνες. Οι δράσεις του δικτύου θα χρηματοδοτούνται εξ ολοκλήρου από δωρεές του Ιδρύματος Ωνάση, με στόχο την παροχή υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης και την ενίσχυση της δημόσιας παιδείας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόνος στην ίδρυση των Ωνασείων Σχολείων αλλά και στην εισαγωγή του Διεθνούς Απολυτηρίου (International Baccalaureate – IB) στη δημόσια εκπαίδευση απλό τον Σεπτέμβριο του 2026 τόνισε ότι αυτές οι πρωτοβουλίες εντάσσονται στη γενικότερη στρατηγική της κυβέρνησης για την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, προσφέροντας περισσότερες επιλογές και ευκαιρίες στους μαθητές, ανεξαρτήτως κοινωνικοοικονομικού υπόβαθρου.

Αναλυτικά το υπουργείο Παιδείας αναφέρει για τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία

Θεσπίζεται η δημιουργία Δικτύου Δημόσιων Ωνάσειων Σχολείων με δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση. Στο Δίκτυο θα ενταχθούν 22 υφιστάμενα σχολεία (11 Γυμνάσια και 11 Λύκεια), σε περιοχές που αντιμετωπίζουν κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις. Τα ΔΗΜ.Ω.Σ. θα είναι άμεσα συνδεδεμένα με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα με στόχο την εισαγωγή και εφαρμογή εκπαιδευτικών καινοτομιών. Τον Σεπτέμβριο του 2025 ξεκινούν τη λειτουργία τους τα πρώτα 6 Γυμνάσια και 6 Λύκεια και το Σεπτέμβριο του 2026 ανοίγουν άλλα 5 Γυμνάσια και 5 Λύκεια.

Τι επιτυγχάνεται με την ίδρυση των ΔΗΜ.Ω.Σ.

➢ Ενίσχυση του αριθμού των σχολικών μονάδων στα οποία εισάγονται εκπαιδευτικές καινοτομίες, δεδομένης της μεγάλης ζήτησης για Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία από τις ελληνικές οικογένειες.

➢ Ενίσχυση των εκπαιδευτικών δυνατοτήτων των μαθητριών και μαθητών σε περιοχές που αντιμετωπίζουν κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις ανά τη χώρα.

➢ Ενίσχυση της πολυτυπίας των σχολείων που αποτελεί κανόνα της μαθησιακής διαδικασίας. Ένα εκπαιδευτικό σύστημα γίνεται αποτελεσματικό όταν καταφέρνει να ικανοποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις επιθυμίες, τις κλίσεις, τα ενδιαφέροντα και τις εκπαιδευτικές ανάγκες του μαθητικού πληθυσμού.

Το Πλαίσιο λειτουργίας τους:

➢ Τα ΔΗΜ.Ω.Σ θα υπάγονται στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Οι εκπαιδευτικοί θα επιλέγονται από όσους ήδη υπηρετούν στα δημόσια σχολεία, με την ίδια διαδικασία που επιλέγονται και οι εκπαιδευτικοί στα Πρότυπα Σχολεία. Το Ελληνικό Δημόσιο καλύπτει τους μισθούς των εκπαιδευτικών και του διοικητικού προσωπικού, όπως ισχύει για όλα τα δημόσια σχολεία.

➢ Το Ίδρυμα Ωνάση αναλαμβάνει την ανακαίνιση των σχολείων έως του ποσού του 1 εκ ευρώ για κάθε σχολική μονάδα, ενώ θα χορηγεί υποτροφίες, θα συνεισφέρει στην επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών και θα καλύπτει λειτουργικά έξοδα έως και 500.000 ευρώ το έτος ανά σχολείο.

➢ Οι μαθήτριες και μαθητές θα εισάγονται με εξετάσεις στην 1η Γυμνασίου, όπως συμβαίνει στα Πρότυπα. Η ίδια διαδικασία θα ακολουθείται για την εισαγωγή τους στην 1η Λυκείου, ενώ οι μαθητές που ήδη φοιτούν στην 2η και 3η τάξη των Γυμνασίων και Λυκείων που θα ενταχθούν στα ΔΗΜ.Ω.Σ., παραμένουν και φοιτούν σε αυτά κανονικά. Ο μαθητικός πληθυσμός που θα έχει τη δυνατότητα να φοιτά στα Ωνάσεια σχολεία υπολογίζεται στις 6.000, ± 10%.

➢ Η ίδρυση και η λειτουργία του Δικτύου των ΔΗΜ.ΩΣ θα ρυθμίζεται μέσω Σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του κοινωφελούς ιδρύματος «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ», κατά το πρότυπο του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα