Ενόψει της έναρξης του νέου σχολικού έτους 2023-2024 και δεδομένης της συνέχισης της μετάδοσης της Covid-19 και των άλλων αναπνευστικών ιογενών λοιμώξεων που ενδημούν κατά τη χειμερινή περίοδο στη χώρα, το υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει ότι η εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων στις εκπαιδευτικές μονάδες, δημόσιες και ιδιωτικές, είναι αναγκαία και επιτακτική, με στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
Αναλυτικότερα οι έλεγχοι στις εκπαιδευτικές μονάδες επικεντρώνονται στους
ακόλουθους τομείς:
Α. Έλεγχος υγιεινής σχολικού συγκροτήματος
Κατά τη διενέργεια του υγειονομικού ελέγχου εφαρμόζεται η υγειονομική
νομοθεσία και διαπιστώνεται επίσης η ορθή εφαρμογή των οδηγιών που
προβλέπονται στις εκάστοτε ισχύουσες Υπουργικές Αποφάσεις και σχετικές
εγκυκλίους. Οι κανόνες υγιεινής πρέπει να τηρούνται σε όλους τους χώρους (αίθουσες διδασκαλίας, αύλειος χώρος, κοινόχρηστοι χώροι, αποχωρητήρια κ.λ.π) των
σχολείων, των βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών. Aναλυτικά:
– Τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής με έμφαση στη συχνή και ορθή εφαρμογή υγιεινής των χεριών.
– Μέριμνα για τη σχετική εκπαίδευση του βοηθητικού προσωπικού και των εργαζομένων σε χώρους σίτισης, αναφορικά με τα μέσα ατομικής προστασίας και την ορθή και πιστή τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής.
– Καθαριότητα και απολύμανση επιφανειών και χώρων στις αίθουσες διδασκαλίας, στους χώρους σίτισης, στα αποχωρητήρια κ.λ.π.
– Τακτικός και επαρκής αερισμός των χώρων.
– Εξασφάλιση υγιεινής των συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης με ιδιαίτερη έμφαση στην καθαριότητα και απολύμανση των εγκαταστάσεων των αποχωρητηρίων.
– Τοποθέτηση αντλίας αλκοολούχου διαλύματος στα σημεία πλύσης των χεριών.
– Αναγκαιότητα συνεχούς ενημέρωσης του σχολικού πληθυσμού σχετικά με τον τρόπο μετάδοσης των ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων, ώστε να μην υπάρχει εφησυχασμός, με ανάρτηση εικονογραφημένων οδηγιών επί του θέματος σε εμφανή σημεία εντός των κτηριακών εγκαταστάσεων.
– Σε περίπτωση χρήσης επιβατηγών οχημάτων μεταφοράς μαθητών πρέπει να
τηρούνται τα προβλεπόμενα στην αντίστοιχη εγκύκλιο.
Οι διευθύνσεις των εκπαιδευτηρίων πρέπει να μεριμνούν για τη γενικότερη τήρηση της καθαριότητας όλων των χώρων, τον ανεφοδιασμό των αποχωρητηρίων με χαρτί, σαπούνι, αντισηπτικό διάλυμα, την τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων, την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, τον τακτικό και επαρκή αερισμό όλων των χώρων, την τυχόν επάρκεια του κλιματισμού, ούτως ώστε ο σχολικός πληθυσμός να δραστηριοποιείται σε υγιεινό περιβάλλον και να αποφεύγεται η δημιουργία ανθυγιεινών εστιών.
Β. Έλεγχος υγιεινής χώρων εστίασης
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στα κυλικεία των σχολείων, στις καντίνες (σταθερές), στους αυτόματους πωλητές τροφίμων και ποτών και στους χώρους εστίασης των σχολείων, προκειμένου να διαπιστώνεται η τήρηση των όρων και των προϋποθέσεων των σχετικών Υγειονομικών Διατάξεων και παράλληλα να εξετάζεται αν τα προσφερόμενα είδη είναι αυτά που καθορίζονται στις σχετικές Υγειονομικές Διατάξεις.
Αναφορικά με τα προγράμματα διανομής τροφίμων στα σχολεία (π.χ. ετοίμων γευμάτων, φρούτων, κ.α.) τα οποία πραγματοποιούνται από διάφορους φορείς υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ή άλλων αρμόδιων Υπουργείων, αυτά πρέπει να τηρούν τους όρους της ανωτέρω σχετικής νομοθεσίας. Ο υπεύθυνος φορέας που υλοποιεί το εκάστοτε πρόγραμμα, οφείλει να ενημερώσει την Υπηρεσία μας σχετικά με τα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα καθώς και τους προμηθευτές – παρασκευαστές των γευμάτων με τα πλήρη στοιχεία αυτών (επωνυμία, ταχυδρομική διεύθυνση), ώστε στη συνέχεια να ενημερωθούν οι αρμόδιες οικείες Υγειονομικές Υπηρεσίες, προκειμένου να προβούν σε τακτικούς ή/και έκτακτους υγειονομικούς ελέγχους.
Για τους βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, επισημαίνεται ο ιατρικός έλεγχος του προσωπικού τους.
Επίσης, κρίνεται σκόπιμο να διεξάγονται υγειονομικοί έλεγχοι και στις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, που λειτουργούν γύρω και σε μικρή απόσταση από τα σχολικά συγκροτήματα.
Οδηγίες για την ασφαλή λειτουργία κυλικείων & χώρων εστίασης
Για την προστασία των μαθητών και των εργαζομένων στη σχολική μονάδα πρέπει να τηρούνται τα εξής:
– Οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με πιστοποιητικό υγείας σύμφωνα με την Υγειονομική Διάταξη, όπως κάθε φορά ισχύει και να τηρούν τα μέτρα προσωπικής υγιεινής.
– Η απασχόληση του προσωπικού των κυλικείων- καντίνες να γίνεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα των υγειονομικών διατάξεων και τις τυχόν γενικότερες οδηγίες του ΕΟΔΥ όπως κάθε φορά ισχύουν για τα ΚΥΕ (σε περίπτωση επιδημικών αναπνευστικών λοιμώξεων).
– Εκπαίδευση του προσωπικού αναφορικά με τη τήρηση κανόνων υγιεινής, με
ιδιαίτερη έμφαση στα εξής:
- Τακτικός και σχολαστικός καθαρισμός των χεριών του προσωπικού με σαπούνι και ζεστό νερό (σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ).
- Χρήση γαντιών μιας χρήσεως (σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ).
- Εφαρμογή μεθόδων καθαρισμού – απολύμανσης και απεντόμωσης– μυοκτονίας της επιχείρησης.
– Τακτικός & καλός αερισμός του χώρου.
– Διάθεση των προσυσκευασμένων τροφίμων σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων. Ειδικά επισημαίνεται ότι τα προϊόντα που διατίθενται από το κυλικείο μετά από επεξεργασία πρέπει να τοποθετούνται σε χάρτινο περιτύλιγμα.
– Αποφυγή συνωστισμού γενικότερα κατά τη διάρκεια του διαλείμματος σύμφωνα με τις εκάστοτε οδηγίες του ΕΟΔΥ.
– Τοποθέτηση φιάλης αλκοολούχου διαλύματος με αντλίας έγχυσης σε εμφανή θέση για την υγιεινή των χεριών, προς χρήση των μαθητών και του προσωπικού.
– Ανάρτηση εικονογραφημένων οδηγιών σε εμφανή θέση για την σωστή χρήση
του αντισηπτικού και των μέτρων ατομικής & αναπνευστικής υγιεινής.