Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
17.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Υπουργείο Υγείας: Νέα προσπάθεια για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης – Πώς θα φρενάρει την υπερσυνταγογράφηση

Πρέπει να διαβάσετε

Τους τρόπους καταπολέμησης της υπερ-συνταγογράφησης μέσω υπαρχόντων και νέων συστημάτων της ΗΔΙΚΑ και κατ’ επέκταση της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία διαρκώς διογκώνεται, θα ανακοινώσει σήμερα ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προσκάλεσε τους δημοσιογράφους για να κάνει γνωστά τα εργαλεία αλλά και αποτελέσματα ελέγχων της συνταγογράφησης στο πλαίσιο της προσπάθειας καταπολέμησης φαινομένων, όπως ήταν το κύκλωμα απάτης με εικονικές συνταγογραφήσεις που αποκαλύφθηκε τον περασμένο μήνα. Παράλληλα, όμως, ο μεγάλος στόχος είναι ο έλεγχος της δαπάνης που μόνιμα εκτινάσσεται συντηρώντας έναν συνεχή «πονοκέφαλο» σε Υπουργείο και φαρμακευτικές εταιρείες. Η χθεσινή ημέρα της πρόσκλησης, ωστόσο, μόνο τυχαία δε φαίνεται ότι επιλέχθηκε.

Χθες, συναντήθηκαν εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο εξεύρεσης λύσης για το clawback του νοσοκομειακού φαρμάκου του 2023 το οποίο διαμορφώνεται σε 83%, έχοντας σημάνει συναγερμό εδώ και ημέρες στις εταιρείες.

Τα συστήματα που ενεργοποιούνται μέσω της ΗΔΙΚΑ, επομένως, όπως και τα παραδείγματα από ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί… επιστρατεύονται προκειμένου να γίνει ευρύτερα κατανοητό ότι το Υπουργείο «παλεύει» με την υπερ-συνταγογράφηση και πιάνει τους γιατρούς που παρανομούν. Σημειώνεται, βέβαια, πως το πρόβλημα με τις δυσθεώρητες αυτόματες επιστροφές για το νοσοκομειακό φάρμακο δεν έχει άμεση σχέση με τον έλεγχο της συνταγογράφησης στην κοινότητα και τις σημερινές ανακοινώσεις του Υπουργού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του Υπουργείου θα επικαλεστεί το BI της συνταγογράφησης, δηλαδή το σύστημα επιχειρηματικής ευφυΐας που ήδη αποτελεί σημαντικό «εργαλείο» για τα νοσοκομεία και στατιστικά νοσηλειών, κίνησης ασθενών, κλινών, κτλ. Παρόμοιο σύστημα υπάρχει και για τη συνταγογράφηση και δίνει στο Υπουργείο στατιστικά που μπορεί να οδηγήσουν σε αποκάλυψη γιατρών που υπερ-συνταγογραφούν. Παράλληλα, όπως προκύπτει από πληροφορίες, υπάρχει άλλο ειδικό σύστημα για την καταπολέμηση της απάτης το οποίο δουλεύει η ΗΔΙΚΑ. Με τη χρήση διάφορων δεικτών προκύπτει πληθώρα αποτελεσμάτων, μεταξύ των οποίων και περίεργες συνταγογραφικές συμπεριφορές. Η ηγεσία του Υπουργείου αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα παραδείγματα γιατρών που υπερ-συνταγογραφούν.

Οι «τρύπες» στο σύστημα συνταγογράφησης επανήλθαν ξανά στο προσκήνιο τον περασμένο μήνα όταν αποκαλύφθηκε το κύκλωμα απάτης με εικονικές συνταγογραφήσεις που ζημίωσε τον ΕΟΠΥΥ κατά 3,5 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Υγείας έχει ανακοινώσει επιπλέον ασφάλεια με την εγκατάσταση ενός νέου συστήματος συναίνεσης του πολίτη στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, με κωδικό (One Time Password, OTP), όπως γίνεται στις τραπεζικές συναλλαγές.

Οι περίπου 70.000 γιατροί, που είναι εγγεγραμμένοι στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, παρακολουθούνται σε βάθος χρόνου από τον ΕΟΠΥΥ και την ΗΔΙΚΑ σε σχέση με το εάν ξεπερνούν μέσους όρους συνταγών ή άλλων στοιχείων που έχουν καθοριστεί ως σημαντικά για τη συνταγογραφική τους συμπεριφορά. Υπάρχουν για παράδειγμα, μέσοι όροι συνταγογράφησης ανά ιατρική ειδικότητα, περιοχή, κόστος θεραπείας, κ.ά. Η ταχεία ψηφιοποίηση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και η πλήρης ανάπτυξη του Ηλεκτρονικού Ατομικού Φακέλου Υγείας αναμένεται ότι θα συμβάλλουν τα μέγιστα στον έλεγχο της συνταγογράφησης, καθώς σήμερα είναι δύσκολη η εξακρίβωση εάν ένας ασθενής πάσχει από μία συγκεκριμένη πάθηση. Η εφαρμογή των παραπάνω δύο μέτρων είναι κομβική για να καθορίζεται η πάθηση και κατ’ επέκταση η συνταγογράφηση φαρμάκων.

Την πλήρη συνταγογραφική εικόνα, πάντως, μπορούν να έχουν σήμερα οι πολίτες μέσω του MyHealthApp, που είναι ουσιαστικά το παλαιό Βιβλιάριο Υγείας κατεβασμένο στο κινητό. Στην εφαρμογή αυτή υπάρχει αναλυτικά το ιατρικό ιστορικό, τα παραπεμπτικά, οι εργαστηριακές εξετάσεις, οι ιατρικές γνωματεύσεις, τα ιατρικά ραντεβού. Ωστόσο, την εφαρμογή έχει μόνο ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού στο κινητό του.

Επιπλέον 50 εκατ. ευρώ για τη δαπάνη του νοσοκομειακού φαρμάκου

Την ανακούφιση των εταιρειών από το clawback για το νοσοκομειακό φάρμακο που κατέρριψε κάθε προηγούμενο «ρεκόρ» το πρώτο εξάμηνο του 2023 επιχειρεί το Υπουργείο Υγείας. Στη χθεσινή συνάντηση που είχε ο κ. Γεωργιάδης με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας, κατόπιν και άλλων συναντήσεων που είχαν προηγηθεί, τους ανακοίνωσε δύο μέτρα: Καταρχάς, η Πολιτεία προσθέτει στη δαπάνη του 2023 για τα νοσοκομειακά φάρμακα επιπλέον 50 εκατομμύρια ευρώ.

Τα 30 εκατομμύρια ευρώ προέρχονται από το αποθεματικό των κλειστών συμφωνιών για όσα νοσοκομειακά φάρμακα έχουν τέτοιες συμφωνίες και τα 20 εκατομμύρια ευρώ είναι επιπλέον χρηματοδότηση που δίνει το Υπουργείο Οικονομικών. Σκοπός της επιπλέον χρηματοδότησης είναι η ελαφριά ανακούφιση από το clawback. Παράλληλα, μειώνεται η προστασία για συγκεκριμένα φάρμακα, προκειμένου να μην αυξάνεται το clawback στα υπόλοιπα. Συγκεκριμένα, το ποσοστό 20% για clawback αυξάνεται σε 40% για τα φάρμακα με τιμή από 5 – 15 ευρώ και το 40% γίνεται 60% για τα σκευάσματα με τιμή από 15 ευρώ έως 30 ευρώ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, ο Υπουργός Υγείας και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης, ο Γ.Γ. Στρατηγικού Σχεδιασμού, Άρης Αγγελής, εκπρόσωποι του ΕΟΠΥΥ και της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης. Από την πλευρά του φαρμακευτικού κλάδου ήταν επικεφαλής του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), του Pharma Innovation Forum (PIF), της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) αλλά και του Συνδέσμου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ).

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα