Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
9.9 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Υπόθεση Μπελέρη: Η παγίδα που του έστησε ο Ράμα με τα οκτώ 50ευρα

Πρέπει να διαβάσετε

Νέο αίτημα αποφυλάκισης του ομογενούς δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη θα καταθέσουν τις επόμενες ημέρες οι δικηγόροι του προς την αλβανική Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς (SPAK) ζητώντας να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Μέχρι πρότινος οι αλβανικές αρχές απέρριπταν σχετικά αιτήματα υποστηρίζοντας ότι «η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη» και εάν ο Μπελέρης επέστρεφε στη Χειμάρρα «θα μπορούσαν να αλλοιωθούν» σημαντικά στοιχεία της υπόθεσης.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Αντιδρώντας μαζικά στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης Ράμα, οι ομογενείς της Χειμάρρας διοργάνωσαν τη Δευτέρα, μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης, στην οποία έδωσαν το «παρών» ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρης, απάντησε, μέσα από τη φυλακή, στην τοποθέτηση του Έντι Ράμα για τη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε από τους ομογενείς το απόγευμα της Δευτέρας.

Με καυστικό τρόπο, ο Μπελέρης δεν διστάζει να συγκρίνει τον Αλβανό πρωθυπουργό με τον Ταγίπ Ερντογάν και το κράτος δικαίου στην Τουρκία, ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει πως «είμαι ο μόνος που συνελήφθη για εκλογικά αδικήματα εδώ και 33 χρόνια. Στα 33 χρόνια που ακούμε για εκλογικά εγκλήματα, μόνο ένας Έλληνας έχει συλληφθεί και μόνο ένας Έλληνας που ο Πρωθυπουργός τον χαρακτηρίζει δημόσια ως προσωπικό του εχθρό, κρατείται στη φυλακή»

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται εντατικά και ο αγώνας μέσω social media για τη δημοσιοποίηση της παράνομης φυλάκισης του δημάρχου Χειμάρρας εντός και εκτός συνόρων, με το hashtag #FreeBeleri να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις και τον Μπελέρη να παρουσιάζεται ουσιαστικά ως πολιτικός κρατούμενος του Εντι Ράμα.

Επιδείνωση διμερών σχέσεων

Η Αθήνα αντιλαμβάνεται πλήρως ότι τα Τίρανα δεν έχουν τη διάθεση να τηρήσουν όλα όσα αρμόζουν σε ένα κράτος δικαίου, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει «κόκκινη κάρτα» στην πορεία της Αλβανίας προς την Ε.Ε. Παρά τις παραινέσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη προς τους Αλβανούς ομολόγους τους, Εντι Ράμα και Ολτα Τζάτσκα, αντίστοιχα, οι γείτονες σφυρίζουν αδιάφορα επικαλούμενοι την «ανεξαρτησία» της αλβανικής Δικαιοσύνης.

Ενδεικτικό του κλίματος που έχει διαμορφωθεί είναι ότι ο κ. Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε ευθέως σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ότι η επιμονή της αλβανικής πλευράς να μην προβαίνει στα αναγκαία μέτρα για την αποφυλάκιση Μπελέρη και κυρίως στην ορκωμοσία -η οποία και διακυβεύει τυχόν έκπτωσή του- σημαίνει σοβαρή επιδείνωση των διμερών σχέσεων με την Αλβανία. Μάλιστα ο ίδιος εκμυστηρεύτηκε, για πρώτη φορά δημόσια, ότι είχε δύο δύσκολες τηλεφωνικές επικοινωνίες με την Αλβανίδα ομόλογό του.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα και δεξιά η Αλβανίδα ΥΠΕΞ Ολτα Τζάτσκα, οι οποίοι σφυρίζουν αδιάφορα στα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης επικαλούμενοι την «ανεξαρτησία» της αλβανικής Δικαιοσύνης
«Εθεσα τα ζητήματα και της αποφυλάκισης και της δυνατότητας ορκωμοσίας, όπως συμβαίνει και στα περισσότερα δικαιικά συστήματα όπου υπάρχει η δυνατότητα και να ψηφίζεις, αλλά και να ορκίζεσαι εντός σωφρονιστικού καταστήματος. Η ίδια εξέφρασε μια θετική διάθεση στα πράγματα, πλην όμως δεν είχαμε κανένα απτό αποτέλεσμα. Ως εκ τούτου, θεώρησα ότι δεν υπάρχει εκ μέρους της αλβανικής πλευράς η διάθεση για να υπάρξει οποιαδήποτε ενεργητική πρωτοβουλία και για τον λόγο αυτό απέστειλα ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα στους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ε.Ε. και τον ύπατο εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, μια ιδιαίτερα αυστηρή επιστολή στην οποία θέτω τα ζητήματα. Θέτω από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης ότι αυτό συνιστά σοβαρή ανάσχεση στην εξελικτική πορεία της Αλβανίας προς την ευρωπαϊκή οικογένεια», γνωστοποίησε ο κ. Γεραπετρίτης.

Ξεκάθαρο ήταν και το μήνυμα του Ελληνα πρωθυπουργού προς τον Αλβανό ομόλογό του στο τετ α τετ που είχαν τον περασμένο Ιούνιο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ζητώντας με έμφαση να επιλυθεί το θέμα άμεσα και τονίζοντας ότι τίθεται ζήτημα κράτους δικαίου στην Αλβανία.

Για την ελληνική κυβέρνηση όλα είναι πλέον ανοιχτά, από τη στιγμή που η Αλβανία δείχνει να περιφρονεί το κράτος δικαίου, το τεκμήριο αθωότητας και τον σεβασμό των πολιτικών δικαιωμάτων, με το μπλόκο στην ενταξιακή διαδικασία της χώρας προς την Ε.Ε. να φαντάζει πλέον πιθανή εξέλιξη.

Στημένη δίωξη για… 400 ευρώ

Παραβιάζοντας κατάφωρα το τεκμήριο της αθωότητας η Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς της Αλβανίας καθίζει στο εδώλιο τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη και τον συνεργάτη του Παντελή Κοκαβέση για «ενεργητική διαφθορά σε εκλογές».

H είδηση έγινε γνωστή με μια κατάπτυστη ανακοίνωση στην οποία η SPAK εξέφρασε ευθέως τη βεβαιότητα περί της ενοχής του δημάρχου Χειμάρρας και του συνεργάτη του, υποστηρίζοντας πως «μοίραζαν 50ευρα» προκειμένου να εξασφαλίσουν ψήφους στις δημοτικές εκλογές της 14ης Μαΐου. «Ο κατηγορούμενος Διονύσιος Αλφρεντ Μπελέρης έδωσε τα χρηματικά ποσά στον Αρσέν μέσω του άλλου κατηγορουμένου Παντελή Κοκαβέση, ο οποίος ήταν συνεργός του στη διάπραξη αυτής της ενέργειας διαφθοράς, και ο τελευταίος έδωσε στον πολίτη Αρσέν Ράμα οκτώ χαρτονομίσματα των 5.000 λεκ για οκτώ άτομα που θα ψήφιζαν υπέρ του Μπελέρη», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση της SPAK.

Ουσιαστικά, ο Μπελέρης και ο Κοκαβέσης διώκονται, με τον πρώτο να κινδυνεύει να εκπέσει από το αξίωμά του αφού ακόμη δεν έχει ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας, για 400 ευρώ με τα οποία, υποτίθεται, εξαγόρασαν ψήφους συμπατριωτών τους. Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της αλβανικής Ειδικής Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών επεσήμαναν ότι η παραπομπή Μπελέρη και Κοκαβέση σε δίκη «προεξοφλεί την έκβαση της διαδικασίας παραβιάζοντας το δικαίωμα της δίκαιης δίκης και το τεκμήριο της αθωότητας που η Αλβανία, ως υποψήφια χώρα προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οφείλει να τηρεί απαρέγκλιτα».

Η Αλβανική Ριβιέρα

Οι μέχρι σήμερα μεθοδεύσεις της αλβανικής κυβέρνησης μαρτυρούν ότι στόχος είναι πάση θυσία ο Μπελέρης να μην καθίσει στην καρέκλα του δημάρχου Χειμάρρας. Αν τελικά δεν το πετύχει αυτό λόγω αντιδράσεων της Ελλάδας και ξένων παραγόντων, η κυβέρνηση Ράμα θέλει να κερδίσει όσο γίνεται περισσότερο χρόνο πουλώντας τα «ασημικά» της Αλβανικής Ριβιέρας σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μεγάλου ξενοδοχειακού συγκροτήματος που χτίζεται στην παραλία της Χειμάρρας, με την κυβέρνηση Ράμα να την έχει χαρακτηρίσει «στρατηγική επένδυση».

Μάλιστα, η εν λόγω επένδυση συνδέεται με τον επιχειρηματία Αρτάν Γκάτσι, σύζυγο της Αλβανίδας υπουργού Εξωτερικών Ολτα Τζάτσκα. Τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ κάνουν λόγο για «σκάνδαλο», ενώ ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα κατήγγειλε «την κυβερνητική μαφία που κατατρώει τη Χειμάρρα» και κρύβεται πίσω από την ομηρία Μπελέρη. «Ο Φρέντι Μπελέρης κρατείται στη φυλακή ως πολιτικός κρατούμενος, από το κελί του παλεύει με νύχια και με δόντια την κυβερνητική μαφία που εισβάλλει ραγδαία στη Χειμάρρα. Αυτή η επικίνδυνη μαφία, που έχει στην πρώτη γραμμή ένστολους, τοπικούς αξιωματούχους του κόμματος, του εγκλήματος και των ναρκωτικών, πίσω από τους οποίους κρύβονται υψηλόβαθμοι υπουργοί, βουλευτές της αίρεσης της Αναγέννησης (Σοσιαλιστικό Κόμμα), έχει εισβάλει στους λόφους και τις γραφικές περιοχές της Χειμάρρας και χτίζει συνεχώς δεκάδες βίλες, μοτέλ, ξενοδοχεία. Καταγγελία πολίτη αποκαλύπτει αυτό που κάνει η κυβερνητική μαφία στη Χειμάρρα. Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που ο Εντι Ράμα κρατά τον Μπελέρη πολιτικό κρατούμενο», σχολίασε σε πρόσφατη ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο Μπερίσα.

 

Ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα κατήγγειλε την «κυβερνητική μαφία» που «εισβάλλει ραγδαία στη Χειμάρρα»

Ο παράνομος δήμαρχος

Η κυβέρνηση Ράμα, μέσω του παράνομου δημάρχου Γκιόργκι Γκόρο, που παραμένει στη θέση του, αν και ηττήθηκε στις εκλογές του περασμένου Μαΐου, επιχειρεί να πουλήσει τα «ασημικά» της πόλης, την ίδια ώρα που ο νόμιμος επικεφαλής της δημοτικής αρχής παραμένει προφυλακισμένος. Την περασμένη εβδομάδα η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Χειμάρρας, που ελέγχεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, επιχείρησε να μεταβιβάσει τη διαχείριση της ύδρευσης της πόλης σε Α.Ε. που ίδρυσε το αλβανικό υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας συγχωνεύοντάς τη με τον αντίστοιχο οργανισμό Αυλώνας – Σελενίτσας.

Ο παράνομος δήμαρχος Χειμάρρας Γκιόργκι Γκόρο παραμένει στη θέση του, αν και ηττήθηκε στις εκλογές του περασμένου Μαΐου

Στο νέο σχήμα ο Δήμος Χειμάρρας θα διαθέτει 4,6%, οι άλλοι δύο δήμοι 44,04% και το υπουργείο Υποδομών 51%. Σύμφωνα με καταγγελία της παράταξης Μπελέρη, επόμενο βήμα είναι η πώληση της Α.Ε. σε ιδιωτική εταιρεία και σε… πελάτες της κυβέρνησης Ράμα. Τελικά όμως η απόφαση δεν προχώρησε, αφού αντέδρασαν πολλά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα