Στις 8 Απριλίου θα εκδικαστεί η υπόθεση του σπουδαστή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, Βαγγέλη Γιακουμάκη καθώς η δίκη που αναμενόταν να ξεκινήσει σήμερα αναβλήθηκε αφού απουσίαζαν πολλοί βασικοί μάρτυρες.
Ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων, θα βρεθούν οι 9 νεαροί Κρητικοί, που κατηγορούνται για επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του αδικοχαμένου σπουδαστή .
Πρόκειται για έξι νεαρούς από τον νομό Ηρακλείου, έναν από τον νομό Ρεθύμνου, έναν από τα Χανιά ενώ ένας ακόμα διαμένει στην Βόρεια Ελλάδα, όλοι τους ηλικίας από 20 έως 24 ετών.
Η παραπομπή τους στο εδώλιο αφορά διάφορα περιστατικά που σημειώθηκαν σύμφωνα με τις δικαστικές Αρχές σε βάρος του άτυχου Βαγγέλη κατά τη διάρκεια της διετούς φοίτησής του στην Σχολή όπου επίσης ήταν σπουδαστές οι κατηγορούμενοι, ενώ η κύρια ανάκριση που αφορά στην πράξη της ανθρωποκτονίας σε βάρος του Βαγγέλη Γιακουμάκη βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.
Ο συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορουμένων, κ. Γιώργος Κοκοσάλης μιλώντας χθες, στην κάμερα της τηλεόρασης Creta υποστήριξε πως δεν υπάρχει ποινικό αδίκημα ενώ ο λόγος που έφτασε η υπόθεση στο ακροατήριο είναι η υπερβολική πίεση που ασκήθηκε σε όλους του εμπλεκόμενους από τα ΜΜΕ.
Ο ίδιος έκανε λόγο για εκατέρωθεν πειράγματα των παιδιών, λέγοντας χαρακτηριστικά «Με δεδομένη τη έλλειψη νομικού οπλοστασίου κάποια πειράγματα που γινόντουσαν εκατέρωθεν και όχι μόνο στοχοποιημένα στον Βαγγέλη, γενικότερα τα παιδιά πειράζονταν μεταξύ τους, αυτό βαφτίστηκε επικίνδυνη σωματική βλάβη κατ’ εξακολούθηση, προκειμένου να έχουμε αυτήν την ποινική δίκη. Για εμένα δεν υπάρχει ποινικό αδίκημα».
Οι κατηγορούμενοι φέρονται να υποστηρίζουν ότι ο Βαγγέλης υπήρξε φίλος τους και ουδέποτε βιαιοπράγησαν σε βάρος του όπως τους αποδίδεται. «Όλα τα παιδιά», είπε ο κ. Κοκοσάλης αναφερόμενος στους κατηγορούμενους, «έχουν να πουν ο καθένας μια μοναδική και ανεπανάληπτη αγαπημένη ιστορία, σχέση αγάπης με το συγχωρεμένο το Βαγγέλη» και συνέχισε:
«Θεωρώ ότι ο Βαγγέλης, αν ήταν ανάμεσά μας, σίγουρα δεν θα υπέβαλε μηνύσεις γι’ αυτά που έγιναν εκείνη την περίοδο στη γαλακτοκομική σχολή, που είναι τα γνωστά πειράγματα δηλαδή μεταξύ συμφοιτητών και φίλων»
Ο συνήγορος των κατηγορουμένων τέλος απηύθυνε έκκληση για ηρεμία σε όλους του παράγοντες της δίκης ζητώντας «να εδραιωθούν οι κατάλληλες συνθήκες προκειμένου να διεξαχθεί μια σοβαρή ποινική δίκη η οποία να αποτελέσει ένα μνημόσυνο στη μνήμη του αείμνηστου Βαγγέλη».
Ζούσε καθημερινά την κόλαση με ξυλοδαρμούς, καψώνια και εξευτελισμούς
Ωστόσο, στο κατηγορητήριο καταγράφονται συνολικά 23 περιστατικά κακοποίησης του 20χρονου Βαγγέλη Γιακουµάκη που σηµειώθηκαν εντός και εκτός της Γαλακτοκοµικής Σχολής Ιωαννίνων, από τον Ιανουάριο του 2014 έως τον Ιανουάριο του 2015.
Σε αλλεπάλληλα, αναίτια, αιφνιδιαστικά και επικίνδυνα χτυπήµατα, σε καψώνια και προσβολές, εντός και εκτός της Σχολής, φέρεται ότι υπέβαλε το θύµα µια παρέα συµµαθητών του, κάνοντάς του τον βίο αβίωτο.
Χαρακτηριστικά είναι κάποια από τα περιστατικά που περιγράφονται παρακάτω: Μετά τα µεσάνυχτα της 25ης Ιανουαρίου 2015, σε διάδροµο της εστίας της Σχολής, ένας από τους κατηγορούµενους φέρεται ότι κυνήγησε τον Γιακουµάκη κρατώντας ένα χοντρό κόκκινο ύφασµα το οποίο πέρασε στον λαιµό του σαν θηλιά και τραβώντας τον βίαια προς τα πίσω τον µετέφερε σε δωµάτιο και µαζί µε άλλους πέντε συγκατηγορουµένους του άρχισαν να τον χτυπούν, πετώντας τον µε δύναµη ο ένας πάνω στον άλλον και πάνω στην ντουλάπα του δωµατίου.
Σε άλλο σκηνικό, ο ίδιος κατηγορούµενος, µε τη συνδροµή άλλων τριών συγκατηγορουµένων του, αφού έπιασε µε τη βία τον 20χρονο, «βάζοντάς τον έτσι στο δωµάτιό του, τον έδεσε στο πάτωµα µε ένα µακρύ χοντρό σχοινί και τον χτύπησε επανειληµµένα στο πρόσωπο, τόσο µε τα χέρια του όσο και µε µια βούρτσα που γυαλίζουν τα στιβάνια (µπότες), προξενώντας έτσι σ’ αυτόν µώλωπες και εκδορές».
Τον Νοέµβριο του 2014, δύο από τους κατηγορουµένους φέρονται ότι τύλιξαν πολλές φορές µε κολλητική ταινία το κεφάλι του Βαγγέλη Γιακουµάκη και τον χτύπησαν στην περιοχή των γεννητικών του οργάνων.
Τον Ιανουάριο του ίδιου έτους τέσσερις συγκατηγορούµενοι φέρονται ότι έριξαν τον 20χρονο στο κρεβάτι του και έπεσαν πάνω του χτυπώντας τον παράλληλα σε όλο το σώµα, προξενώντας έτσι σε αυτόν µώλωπες και παροδική ασφυξία.
Μέσα στο πρώτο τρίµηνο του 2014, έξι κατηγορούµενοι φέρονται ότι κλείδωσαν µε τη βία και για πολλή ώρα τον Γιακουµάκη σε µια ντουλάπα που βρισκόταν σε δωµάτιο της εστίας της Σχολής και τον εξανάγκασαν να τραγουδά διάφορα τραγούδια κάθε φορά που του πετούσαν κέρµατα, µέχρι να τον απελευθερώσουν.
Ο άτυχος νέος, αδυνατώντας να αντέξει τα περιστατικά εκφοβισµού και βίας που δεχόταν, εξαφανίστηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2015 και σχεδόν έναν µήνα αργότερα (15 Μαρτίου) βρέθηκε νεκρός, σε απόµερο σηµείο, 800 µετρά µακριά από τη Γαλακτοκοµική Σχολή Ιωαννίνων.
Τελικά, τον Ιανουάριο του 2018, το Τριµελές Εφετείο Πληµµεληµάτων Ιωαννίνων καταδίκασε τον πρώην διευθυντή της Γαλακτοκοµικής Σχολής σε ποινή φυλάκισης 6 µηνών µε τριετή αναστολή, ενώ απάλλαξε από τις κατηγορίες την υπεύθυνη των εστιών της Σχολής και τον κ. Μαρκογιαννάκη, ο οποίος ήταν κατηγορούµενος για «ηθική αυτουργία στην παράβαση καθήκοντος».