Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024
7.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Υπηρεσία κατασκοπείας στη Βρετανία έφτιαξε ευχετήρια κάρτα με δύσκολους γρίφους

Πρέπει να διαβάσετε

Την ετήσια χριστουγεννιάτικη «πρόκληση» δημοσίευσε η GCHQ (υπηρεσία ηλεκτρονικής και κυβερνο-κατασκοπείας της Μεγάλης Βρετανίας), με την ευχετήρια κάρτα να αποτελείται από πολλούς γρίφους, οι οποίοι σχεδιάστηκαν για να ενθουσιάσουν τα παιδιά, καθώς καλούνται να φτάσουν στη λύση τους.

Η ευχετήρια κάρτα μυστηρίου και οι μύθοι που θέλει να καταρρίψει
Η πρόκληση της ευχετήριας κάρτας απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 11-18 ετών, που θα πρέπει να δουλέψουν σε ομάδες και να χρησιμοποιήσουν «πλάγια σκέψη, εφευρετικότητα και επιμονή», προκειμένου να λύσουν τα επτά αινίγματα που θέτει η GCHQ, σύμφωνα με το Associated Press.

 

Σημειώνεται ότι την κάρτα στέλνει ο επικεφαλής της Government Communications Headquartes σε άλλους επικεφαλής εθνικής ασφάλειας σε όλο τον κόσμο. Η αρχή έγινε το 2015 και από τότε αποτελεί θεσμό για τις ημέρες των εορτών κάθε έτους, ενώ καθένας μπορεί να κατεβάσει τους γρίφους από την επίσημη ιστοσελίδα της GCHQ, με πολλούς εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Μεγάλη Βρετανία να περιλαμβάνουν τα «αινίγματα» στο μάθημα.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια της κατασκοπευτικής υπηρεσίας, Αν Κιστ – Μπάτλερ, η κάρτα έχει στόχο να εμπνεύσει τους νέους, προκειμένου να εξερευνήσουν τα θέματα STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics), επιστήμη, τεχνολογία, μηχανική και μαθηματικά, αλλά και «να σκεφτούν τι μπορεί να προσφέρει μια καριέρα στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και των πληροφοριών».

 

Επιπλέον, ένας ακόμα στόχος είναι να καταρριφθούν μύθοι, οι οποίοι δημιουργήθηκαν μέσα από τις ταινίες «Τζέιμς Μποντ» και όχι μόνο. Όπως δηλώνει ο Κόλιν (επικεφαλής γρίφος της GCHQ), η πρόκληση επιλύεται καλύτερα με ομαδική εργασία και όχι με τη δημοφιλή εικόνα που έχουν όλοι στο μυαλό τους, με τον «σόλο» πράκτορα. «Έχουμε ιδιοφυΐες στο τμήμα. Αλλά σε κρίσιμο βαθμό αυτό που έχουμε είναι ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων με διαφορετικές δεξιότητες που έρχονται σε επαφή. Οι δεξιότητες που θέλουμε είναι αρκετά διαφορετικές. Μας αρέσουν οι αναλυτικές δεξιότητας, αλλά και οι δεξιότητες πλευρικής σκέψης. Και μας αρέσει η ιδέα ότι σε μερικούς από αυτούς τους γρίφους απαιτείται κάποια επιμονή για να φτάσουμε στην απάντηση», τόνισε ο Κόλιν.

Η σύνδεση της επίλυσης γρίφων με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Η φετινή κάρτα Χριστουγέννων περιλαμβάνει έναν χάρτη του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος συνδέεται με τις τοποθεσίες που η GCHQ διαθέτει βάσεις. Σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού της Μεγάλης Βρετανίας αρέσκεται στο να λύνει -ή να προσπαθεί να λύσει- γρίφους, κάτι που αποτυπώνεται και σε πολλά βιβλία, ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές για το Bletchley Park, το οποίο είναι ένα συγκρότημα κτιρίων βορειοδυτικά του Λονδίνου, εκεί όπου πολλοί μαθηματικοί, κρυπτολόγοι, ειδικοί σταυρόλεξων και πρωτοπόροι των υπολογιστών εργάστηκαν για να «σπάσουν» τους μυστικούς κώδικες της ναζιστικής Γερμανίας, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μάλιστα, υπάρχουν ιστορικοί που υποστηρίζουν ότι οι έρευνες που έγιναν τότε, οδήγησαν στο να λήξει ο πόλεμος δύο χρόνια νωρίτερα. Εξάλλου, ο Κόλιν ανέφερε ότι άνθρωποι θέλουν να προσληφθούν στην GCHQ, μαθαίνοντας για την υπηρεσία μέσω του γρίφου. «Σίγουρα εμπνέει τους ανθρώπους», διευκρίνισε.

 

Από τα χρόνια που… μεγαλουργούσε το Bletchley Park έχουν περάσει δεκαετίες, ωστόσο η δημιουργία και η επίλυση γρίφων παραμένει ένας τομέας που κεντρίζει το ενδιαφέρον του κόσμου. «Η τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει καλό ρεκόρ, ούτε στη δημιουργία, ούτε στην επίλυση γρίφων, αυτού του είδους. Εξακολουθεί να ισχύει ότι οι άνθρωποι είναι σε θέση να θέτουν τους ενδιαφέροντες γρίφους με τρόπο που η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να το κάνει», κατέληξε ο Κόλιν.

 

Πηγήethnos.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα