Σκληρή απάντηση δίνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα μετά από τη νέα παράνομη Navtex για έρευνες σε θαλάσσια περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Ρόδου, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες για άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά.

«Η έκδοση νέας παράνομης Navtex από την τουρκική πλευρά, με την οποία δεσμεύει θαλάσσια περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Ρόδου προκειμένου να διεξάγει παράνομες σεισμικές έρευνες, δείχνει για πολλοστή φορά ότι η Τουρκία, με τη συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη προκλητική και παραβατική της συμπεριφορά της, αγνοεί πλήρως τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Συμπεριφέρεται σαν κράτος-παρίας που επιθυμεί την αποσταθεροποίηση της περιοχής και την κατακόρυφη αύξηση της έντασης.

Η παράνομη αυτή ενέργεια αντιστρατεύεται κάθε προσπάθεια αποκλιμάκωσης» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, και συμπληρώνει:

«Παράλληλα, η επανάληψη των παράνομων ενεργειών της τουρκικής πλευράς, οι οποίες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις συνεχείς εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τον άμεσο τερματισμό των ενεργειών αυτών, εκθέτει ακόμα περισσότερο την τουρκική πλευρά.

Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά, η οποία ουσιαστικά απομακρύνει ακόμα περισσότερο την προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex που εξέδωσε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, καθώς και την ενημέρωση Συμμάχων και Εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά».

H τουρκικη Navtex και η αντί – Navtex

Αποφασισμένος να μην παρεκκλίνει από την προκλητική εξωτερική πολιτική που έχει υιοθετήσει το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την Άγκυρα να εκδίδει αργά το βράδυ του Σαββάτου νέα τουρκική Navtex για έρευνες του Oruc Reis σε θαλάσσια περιοχή νότια της Ρόδου και ανατολικά της Καρπάθου.

Η νέα παράνομη Navtex αφορά και τα συνοδευτικά του τουρκικού ερευνητικού -Αταμάν και Τζένγκις- και έχει χρονική διάρκεια μέχρι τις 4 Νοεμβρίου ενώ παράλληλα μετατοπίζει την περιοχή δραστηριότητας του νοτιοδυτικότερα.

Πιο συγκεκριμένα, το δυτικό όριο της περιοχής όπου αναμένεται να πραγματοποιηθούν έρευνες του Oruc Reis φτάνει μέχρι τον 28ο μεσημβρινό -στο σημείο της οριοθετημένης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με βάση τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο.

Η «απάντηση» της Αθήνας ήρθε υπό μορφή αντίNavtex, με στο σταθμό Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού να εκπέμπει ακυρωτική οδηγία και να υπενθυμίζει πως η Τουρκία δεν διαθέτει καμία δικαιοδοσία στη συγκεκριμένη περιοχή όπου η αρμοδιότητα για μετάδοση ναυτικών αγγελιών ανήκει στον ελληνικό σταθμό.

Με την αντί-Navtex γίνεται λόγος και για μη εξουσιοδοτημένη και παράνομη δραστηριότητα, δεδομένου ότι εμπίπτει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Αναλυτικά η αντί-Navtex που εξέδωσε η Ελλάδα:

ZCZC HA11
242140 UTC OCT 20
IRAKLEIO STATION NAVWARN 624/20
SOUTHEAST CRETAN SEA
1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX
MESSAGE NUMBER FA22-1332/20 IN HELLENIC NAVTEX
SERVICE AREA, REFERRING TO UNAUTHORIZED AND
ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE
GREEK CONTINENTAL SHELF.
IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO
BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.
2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX
MESSAGE NUMBER FA22-1332/20.
3. CANCEL THIS MESSAGE 042059 UTC NOV 20.
NNNN

Την Παρασκευή, η Άγκυρα είχε προαναγγείλει στρατιωτικές ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο στις 27, 28 και 29 Οκτωβρίου.

Οι τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας δείχνουν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες αλλά και τις προκλητικές ενέργειές του στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι και τον Δεκέμβριο, όταν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ανακοινώσει πως θα συζητήσουν το ενδεχόμενο κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία.

Το γαλλικό «μέτωπο»

Μετά από μια σύντομη «μπουνάτσα» στις γαλλοτουρκικές σχέσεις, ο Ερντογάν επιτέθηκε για ακόμη μια φορά στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, υποστηρίζοντας ότι «χρειάζεται ψυχοθεραπεία» για τη συμπεριφορά του απέναντι στους μουσουλμάνους και το Ισλάμ.

Η επίθεση του Ερντογάν κατά του Μακρόν ήρθε μετά την προβολή σε κυβερνητικά κτήρια της Γαλλίας των επίμαχων σκίτσων του περιοδικού Charlie Hebdo που απεικονίζουν τον Μωάμεθ.

Για πρώτη φορά, ο Εμανουέλ Μακρόν σε ομιλία του έκανε λόγο για τον θρησκευτικό απομονωτισμό, που βασίζεται στις αποσχιστικές τάσεις, γεγονός που, όπως είπε, αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τη γαλλική κοινωνία.

«Ποιο είναι το πρόβλημα αυτού του ατόμου που λέγεται Μακρόν με τους μουσουλμάνους και το Ισλάμ; Ο Μακρόν χρειάζεται θεραπεία σε ψυχολογικό επίπεδο», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας σε επαρχιακό συνέδριο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην πόλη της Καισάρειας.

Η απάντηση από πλευράς του Παρισιού ήταν άμεση.

Η γαλλική προεδρία χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου και τόνισε πως η προκλητικότητα και η αγένεια δεν «αποτελούν μέθοδο».

«Αξιώνουμε από τον Ερντογάν να αλλάξει την πορεία της πολιτικής του, διότι είναι επικίνδυνη από κάθε άποψη. Δεν εισερχόμαστε σε ανώφελες πολεμικές και δεν αποδεχόμαστε τις προσβολές» τονίζει ανακοίνωση του Ελιζέ.

Μάλιστα, το Παρίσι προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα, ανακαλώντας για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Άγκυρα.

«Η Γαλλία σημειώνει, επιπλέον, την απουσία συλλυπητήριων μηνυμάτων και μηνυμάτων συμπαράστασης εκ μέρους του προέδρου της Τουρκίας μετά τη δολοφονία του Σαμιέλ Πατί», του καθηγητή που αποκεφαλίστηκε πριν από μία εβδομάδα σε μια ισλαμιστική επίθεση, κοντά στο σχολείο του, στα προάστια του Παρισιού.

Πηγή: cnn.gr