Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
11.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Υπερβολικά αισιόδοξοι οι επενδυτές για την πορεία του πληθωρισμού

Πρέπει να διαβάσετε

Οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στον στόχο τους και μια νέα περίοδος χρηματοπιστωτικής αναστάτωσης θα μπορούσε να επιμηκύνει χρονικά την όλη διαδικασία, προειδοποίησε η πρώτη αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Γκίτα Γκόπινατ.

Υποστήριξε ότι η χρηματοπιστωτική κοινότητα μπορεί να είναι υπερβολικά αισιόδοξη για το κόστος και τη δυσκολία της προσπάθειας τιθάσευσης του πληθωρισμού, που στη συνέχεια αυξάνει το είδος του κινδύνου για τη σταθερότητα, τον οποίο οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να μην είναι εξοπλισμένες να χειριστούν.

«Ο πληθωρισμός καθυστερεί πολύ για να επιστρέψει στον στόχο», είπε η Γκόπινατ στο ετήσιο φόρουμ της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας. «Ενώ ο βασικός πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σημαντικά, ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες παρέμεινε υψηλός και η ημερομηνία μέχρι την οποία αναμένεται να επιστρέψει στον στόχο θα μπορούσε να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο».

Μια τέτοια καθυστέρηση θα ήταν δαπανηρή, επομένως οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να διατηρήσουν αυστηρή πολιτική, παρά το προφανές κόστος για την ανάπτυξη, είπε.

Το πρόβλημα είναι ότι οι επενδυτές φαίνονται υπερβολικά αισιόδοξοι για την πορεία του πληθωρισμού και δεν βλέπουν μεγάλο πλήγμα στην οικονομική ανάπτυξη, ένας απίθανος συνδυασμός, ειδικά εάν τα υψηλά επιτόκια διατηρηθούν για περισσότερο από ό,τι προβλέπεται σήμερα, υποστήριξε η επικεφαλής οικονομολόγος.

«Είναι χρήσιμο να έχουμε κατά νουν ότι δεν υπάρχει μεγάλο ιστορικό προηγούμενο για μια τέτοια έκβαση», είπε.

 

Μόλις η πραγματικότητα γίνει αντιληπτή, οι τιμές ενεργητικού θα μπορούσαν να ανατιμηθούν, προκαλώντας πιθανώς το είδος της οικονομικής αναστάτωσης που παρατηρήθηκε μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και την πώληση της Credit Suisse, προειδοποίησε.

Ενώ οι κεντρικές τράπεζες επιμένουν ότι διαθέτουν τα εργαλεία για να διαχειριστούν τους κινδύνους τόσο των τιμών όσο και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, η πραγματικότητα είναι ότι οι εξουσίες τους είναι περιορισμένες όταν το οικονομικό στρες απειλεί να μετατραπεί σε συστημική κρίση, πρόσθεσε.

Τότε εναπόκειται στις κυβερνήσεις να αποτρέψουν μια κρίση, αλλά η δημοσιονομική τους ικανότητα είναι αρκετά περιορισμένη τώρα, επομένως οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να χρειαστεί να αφήσουν τον πληθωρισμό να μειωθεί ακόμη πιο αργά για να αποφύγουν τη δική τους πολιτική να προκαλέσει κρίση.

«Οι οικονομικές πιέσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν εντάσεις μεταξύ των στόχων τιμών και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας των κεντρικών τραπεζών», είπε η Γκόπινατ. «Ενώ οι κεντρικές τράπεζες δεν πρέπει ποτέ να παραβλέπουν τη δέσμευσή τους για σταθερότητα των τιμών, θα μπορούσαν να ανεχθούν μια κάπως πιο αργή επιστροφή στον στόχο για τον πληθωρισμό για να αποτρέψουν τις συστημικές συνέπειες».

Ωστόσο, προς το παρόν, η πολιτική δεν είναι αρκετά αυστηρή και οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να αναμένουν πιο επίμονες πιέσεις τιμών από ό,τι την περασμένη δεκαετία, η οποία χαρακτηρίστηκε από αναιμική αύξηση των τιμών, είπε η Γκόπιναθ.

Πηγήnewsbomb.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα