Με κάθε επισημότητα και με την παρουσία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, της ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και προσωπικά του ίδιου του Υπουργού, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, έγινε στο «Σπίτι του Πολιτισμού» στο Ρέθυμνο, η υπογραφή της σύμβασης που αφορά την υλοποίηση του έργου «Αξιοποίηση ταμιευτήρα φράγματος Ποταμών Αμαρίου: Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού», του Δήμου Αμαρίου Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.
Παρόντες ήταν, επίσης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και Βουλευτής Ρεθύμνου κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης και ο Δήμαρχος Ρεθύμνου, κ. Γιώργος Μαρινάκης.
Τη σύμβαση του έργου υπέγραψαν, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, κ. Άρης Παπαδογιάννης και για λογαριασμό του αναδόχου
«ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ THALIS ES SA – ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ Α.Ε.», οι κύριοι Δημήτριος Κονταξής, Αλέξανδρος Μιχαηλίδης και Δημήτρης Κωνσταντινίδης, ενώ παρών ήταν και ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Α.Κ., κ. Θοδωρής Νίνος.
Ο προϋπολογισμός του, ανέρχεται σε 22.255.471,84 εκ. ευρώ, η χρηματοδότηση του, γίνεται μέσα από το Επιχειρησιακό πρόγραμμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή», δράση 5.5.62.3 «Μεταφερόμενα Έργα Ύδρευσης της περιόδου 2014-2020 για την αντιμετώπιση θεμάτων λειψυδρίας», με χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης, τους σαράντα δυο (42) μήνες.
Η υλοποίηση του έργου, όπως έγινε γνωστό στη διάρκεια της υπογραφής της σύμβασης του, εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων της Κρήτης κι έρχεται να δώσει οριζόντια λύση στο μεγάλο πρόβλημα της ύδρευσης στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Ρεθύμνου, για τις επόμενες δεκαετίες.
Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, επεσήμανε πως «το έργο έχει ζωτική σημασία για την περιοχή, καθώς προβλέπεται να καλύψει τόσο τις σημερινές ανάγκες όσο και τις απαιτήσεις της 20ετίας σε πόσιμο νερό των Δήμων Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου. Παράλληλα, έχει προβλεφθεί η δυνατότητα επέκτασης των υποδομών ώστε, σε δεύτερη φάση, να καλυφθούν οι ανάγκες της επόμενης 40ετίας», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, «πρόκειται για μια αναγκαία παρέμβαση, που αποτελεί διαχρονικό αίτημα των πολιτών των Δήμων Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου και απαντά στο σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης πόσιμου νερού, το οποίο αντιμετωπίζει συνολικά η βόρεια τουριστική ζώνη του Νομού, ειδικά κατά τους θερινούς μήνες. Έχει αξία να επισημανθεί ότι εκτός από τις ανάγκες ύδρευσης, οι υψηλές τεχνικές προδιαγραφές του έργου και η χωροθέτησή του σε υψηλό σημείο, θωρακίζουν την υποδομή απέναντι στο ενδεχόμενο ακραίων καιρικών φαινομένων», ανέφερε σε άλλο σημείο ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών. Κατέληξε δε λέγοντας ότι «ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και ως Κυβέρνηση συνολικά, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι παραμένουμε συνεπείς στη δέσμευσή μας απέναντι στην τοπική κοινωνία, για την πρόοδο των έργων που έχουν τεθεί σε προτεραιότητα στην Κρήτη» .
«Ένα όνειρο πολλών ετών πραγματοποιείται. Το έργο αυτό, αναμένεται να διασφαλίσει την παροχή καθαρού και ασφαλούς πόσιμου νερού για δεκάδες χιλιάδες κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής. Θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα της – στις συνθήκες λειψυδρίας – που επιδεινώνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής, προσφέροντας μια αξιόπιστη πηγή ύδρευσης, ενώ παράλληλα, θα υποστηρίξει την αγροτική παραγωγή, μέσω της εξοικονόμησης υδάτινων πόρων για άρδευση. Θα συμβάλει δε, στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα της περιοχής, αξιοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες επεξεργασίας νερού που ελαχιστοποιούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Δεν είναι άλλωστε τυχαίος ως χαρακτηρισμός «Περιβαλλοντικό θαύμα» που του έχει αποδοθεί», ανέφερε μεταξύ άλλων στην σχετική του ,δήλωση, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Α.Κ., κ. Άρης Παπαδογιάννης, ο οποίος παράλληλα ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν «ώστε το έργο αυτό, να ξεκινήσει να υλοποιείται».
«Η σημερινή ημέρα αποτελεί σημαντική καμπή για το Ρέθυμνο και συνολικά για την Κρήτη. Η υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του διυλιστηρίου στον Γιαννούδη από το φράγμα των Ποταμών σηματοδοτεί ένα έργο-κλειδί για την ενίσχυση της υδροδότησης του Ρεθύμνου και των γύρω περιοχών. Για να διασφαλίσουμε ωστόσο τη βιώσιμη χρήση των υδάτινων πόρων του νησιού, η ενιαία διαχείριση των υδάτων της Κρήτης δεν είναι απλά απαραίτητη, αλλά αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση», είπε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ο.Α.Κ., κ. Θοδωρής Νίνος.