Στους δρόμους βγήκαν την Τρίτη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη οι υγειονομικοί εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, οι οποίοι, με αφορμή τον αμείωτο ρυθμό των καθημερινών θανάτων από κοροναϊό, ζητούν προσλήψεις αλλά και την επιστροφή των συναδέλφων τους που έχουν βγει σε αναστολή.
Γιατροί και εργαζόμενοι στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας ανταποκρίθηκαν στη στάση εργασίας που είχαν προκηρύξει για την 1η Φεβρουαρίου η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Υγείας, κάνοντας πορεία προς τη Βουλή.
ΠΟΕΔΗΝ: «Άλλοι 10.000 θα βρεθούν εκτός»
Με πανό και συνθήματα διαδήλωσαν υγειονομικοί και στη Θεσσαλονίκη.
Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός, ανέφερε πως εκτός από τους 5.000 ανεμβολίαστους υγειονομικούς, μετά το νέο τελεσίγραφο του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, άλλοι 10.000 που δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση θα δουν μετά τις 31 Μαρτίου την πόρτα της εξόδου.
Η Ομοσπονδία των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία σημειώνει ότι «η κυβέρνηση δείχνει εγκλωβισμένη στην επιλογή της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού του υγειονομικού προσωπικού και βρίσκεται πια σε πλήρη αδιέξοδο».
«Από Τρίτη 1/2/2022 εφαρμόζεται η διάταξη για τη χρονική διάρκεια ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού, που είναι 7 μήνες. Οι υγειονομικοί εμβολιάστηκαν πρώτοι και η συντριπτική πλειονότητα ξεπέρασε το επτάμηνο.
Πάνω από 10.000 συνάδελφοι δεν έχουν εμβολιασθεί με την αναμνηστική δόση. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να βγουν σε αναστολή με βάση το νόμο.
Διοικήσεις Νοσοκομείων ήδη συγκεντρώνουν πιστοποιητικά εμβολιασμού των υπαλλήλων για να εφαρμόσουν το νόμο και να θέσουν σε αναστολή όσους υπερέβησαν το επτάμηνο και δεν εμβολιάσθηκαν με την αναμνηστική δόση.
Πώς θα δουλεύουν τα Νοσοκομεία από Τρίτη 1/2/2022 με 10.000 ακόμη αποχωρήσεις συναδέλφων; Θα βουλιάξουμε!!!», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Γιαννακός, τόνισε μάλιστα πως «σε μία ημέρα που είχαμε 119 νεκρούς (31/1), θα περίμενε κανείς ο υπουργός Υγείας να ανακοινώσει την ενίσχυση του ΕΣΥ και όχι απολύσεις. Εάν μαζί με τους εμβολιασμούς είχε ενισχυθεί το ΕΣΥ, θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα στην πανδημία. Αποδείχτηκε ότι η υποχρεωτικότητα ήταν αδιέξοδο λάθος της κυβέρνησης, που έχει καταλήξει να είναι ένα καπρίτσιο».
Ο κ. Γιαννακός προσέθεσε πως η κυβέρνηση είχε προαναγγείλει να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα σε όλο το δημόσιο και εν τέλει «εφαρμόστηκε μόνο στο υγειονομικό προσωπικό».