Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
10 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Υγειονομική κρίση στο Πακιστάν μετά τις πλημμύρες λόγω μολυσμένου νερού στις πληγείσες περιοχές

Πρέπει να διαβάσετε

Δερματοπάθειες, διάρροια και ελονοσία είναι οι πιο διαδεδομένες ασθένειες που επικρατούν στις περιοχές του Πακιστάν που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες, με τους 324 νεκρούς.

Σύμφωνα με τις Αρχές της χώρας, η κατάσταση πιθανόν να βγει εκτός ελέγχου εάν δεν φτάσει εγκαίρως η απαιτούμενη βοήθεια.

Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι από τις πλημμύρες ζουν στην ύπαιθρο. Τα νερά από τις πλημμύρες εκτείνονται σε χιλιάδες χιλιόμετρα ενώ θα χρειαστούν δύο έως έξι μήνες για να υποχωρήσουν. Το αποτέλεσμα όμως των στάσιμων νερών φέρνουν σοβαρά ζητήματα υγείας στις πληγείσες περιοχές.

Πίνουν λασπωμένο νερό για να μην πεθάνουν από τη δίψα / Φωτογραφία: (AP Photo/Arshad Butt)

Με το ήδη προβληματικό υγειονομικό σύστημα του Πακιστάν και την έλλειψη υποστήριξης, οι εκτοπισμένες οικογένειες αγανακτούν γιατί υποχρεούνται να πίνουν και να μαγειρεύουν με μολυσμένο νερό.

«Γνωρίζουμε ότι μπορεί να μας αρρωστήσει, αλλά τι να κάνουμε; Πρέπει να το πίνουμε για να παραμείνουμε ζωντανοί», δήλωσε στο τοπικό δίκτυο Geo News TV ο πλημμυροπαθής Γκουλάμ Ρασούλ καθώς στέκεται κοντά στο σημείο όπου βρισκόταν το σπίτι του που παρασύρθηκε από τα νερά, στο νότιο Πακιστάν.

«Η βοήθεια έρχεται με αργούς ρυθμούς», λέει από την πλευρά της η δρ.Φάρα Ναουρίν, διευθύντρια της μκο Mercy Corps, αφού επισκέφθηκε πολλές περιοχές στο Πακιστάν που έχουν βυθιστεί στα νερά.

«Θα πρέπει να εργαστούμε με συντονισμένο τρόπο για να αντεπεξέλθουμε στις άμεσες ανάγκες τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή της αργά το βράδυ της Δευτέρας σημειώνοντας ως κυρίαρχη ανάγκη το πόσιμο νερό.

Μοιράζουν κούτες με φαγητό στις πληγείσες περιοχές του Πακιστάν/ Φωτογραφία: (AP Photo/Zahid Hussain)

Όπως είπε, η υγεία και η διατροφή είναι οι πιο σημαντικές ανάγκες για τον εκτοπισμένο πληθυσμό.

Η τοπική κυβέρνηση της επαρχίας Σιντ, στο νότιο Πακιστάν, ανακοίνωσε σήμερα ότι αυτοσχέδιες ή κινητές νοσοκομειακές μονάδες που στήθηκαν σε περιοχές που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες προσέφεραν θεραπεία σε πάνω από 78.000 ασθενείς το τελευταίο 24ωρο. Από αυτούς, έξι κατέληξαν.

Περισσότεροι από 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει φροντίδα σε αυτές τις μονάδες από την 1η Ιουλίου.

Σε σκηνές ζουν οι κάτοικοι που εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους μετά τις πλημμύρες/ Φωτογραφία: (AP Photo/Arshad Butt)

Οι καταρρακτώδεις βροχές την εποχή των μουσώνων και το λιώσιμο των παγετώνων στο βόρειο Πακιστάν προκάλεσαν σφοδρές πλημμύρες που είχαν επιπτώσεις σε σχεδόν 33 εκατομμύρια ανθρώπους στη χώρα αυτή των 220 εκατομμυρίων κατοίκων, καθώς παρέσυραν σπίτια, κατέστρεψαν σοδειές, γέφυρες, δρόμους και άφησαν πίσω τους νεκρά ζώα, με τις ζημιές να υπολογίζονται σε 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στο Πακιστάν έπεσαν 391 χιλιοστά βροχής, ή περίπου 190% περισσότερη βροχή από τον μέσο όρο 30 ετών για την περίοδο μεταξύ του Ιουλίου και του Αυγούστου στη διάρκεια των μουσώνων, οι οποίοι άρχισαν νωρίς και διήρκεσαν περισσότερο από το σύνηθες. Οι βροχοπτώσεις στην νότια επαρχία Σιντ ανήλθαν στο 466% του μέσου όρου για την περίοδο αυτή

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα