Υφυπoυργός Υγείας στον ΣΚΑΪ Κρήτης: Οι αλγόριθμοι κατέταξαν το Ηράκλειο στις «πορτοκαλί» περιοχές

Πρέπει να διαβάσετε

Δεν έχει υπάρξει εισήγηση για ένα δεύτερο γενικευμένο lockdown από την επιτροπή των ειδικών και ο λόγος είναι ότι μέχρι σήμερα τα κρούσματα είναι υπό έλεγχο, ανέφερε η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης και τον Σωτήρη Μεταξά.

«Η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην 111η θέση παγκοσμίως σε αριθμό απωλειών από τον κορωνοϊό, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι το υγειονομικό μας προφίλ είναι ακόμα σε καλή κατάσταση άρα καμία ανάγκη για καθολικό lockdown δεν υπάρχει σήμερα που μιλάμε», τόνισε η υφυπουργός.

Παράλληλα ξεκαθάρισε πως είναι και θέμα ατομικής ευθύνης -παράλληλα με τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση- το να μην φτάσει η χώρα σε σημείο που θα χρειαστεί να γίνει ένα ακόμα lockdown.

«Τα μέτρα που λαμβάνουμε, λαμβάνονται με σύνεση ,μετά από σύσκεψη των ειδικών επιστημόνων και κάθε εβδομάδα γίνεται αναθεώρηση της κατάστασης. Δεν σας κρύβω ότι Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή ο ίδιος ο πρωθυπουργός βρίσκεται παρών στις συνεδριάσεις που κάνουμε στο υπουργείο Υγείας και εκτιμούμε όλα τα δεδομένα όπως μας τα δίνουν οι ειδικοί , τόσο οι επιστήμονες και οι άνθρωποι που ασχολούνται με την ηλεκτρονική εκτίμηση των δεδομένων, τις καμπύλες και όλα αυτά. Έτσι λαμβάνονται οι αποφάσεις και βεβαίως υπόκειται σε αναθεώρηση», ανέφερε η κα Ράπτη.

Μάλιστα τόνισε πως υπάρχουν εξειδικευμένοι επιστήμονες οι οποίοι ασχολούνται αποκλειστικά με τους αλγορίθμους και είναι εκείνοι που δίνουν τα δεδομένα. Σύμφωνα με την υφυπουργό Υγείας με βάση αυτά τα δεδομένα επιβλήθηκαν προσωρινά τοπικά lockdown, το καλοκαίρι  σε περιοχές όπως ο Πόρος η Πάρος αλλά και σε άλλα μέρη που υπήρξε ανάγκη.

Η κα Ράπτη αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί στο Ηράκλειο από την κατάταξη της Περιφερειακής Ενότητας στο επίπεδο 3 του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και τόνισε ότι δεν πρέπει να γίνεται σύγκριση με την Αττική. Όπως είπε, τα δεδομένα του Ηρακλείου καταγράφουν μεγαλύτερη αύξηση έναντι των υπολοίπων νομών της Κρήτης. «Τα δεδομένα αυτά έχουν δώσει και την απόφαση το Ηράκλειο να βρίσκεται σε αυτή την κατάταξη. Όταν θα μειωθούν τα δεδομένα των κρουσμάτων τότε το Ηράκλειο θα πάψει να βρίσκεται στη συγκεκριμένη κατηγορία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Με τα μέτρα που έχουν ληφθεί το ζητούμενο για όλους είναι να αποφύγουμε -και μπορούμε να το αποφύγουμε- ένα ένα καθολικό lockdown», σημείωσε η υφυπουργός και τόνισε πως το σύστημα επιτήρησης που έχει επιβληθεί σε 23 περιφερειακές ενότητες της χώρας έχει στόχο την προστασία των πολιτών και της οικονομίας.

Παράλληλα με αυτά τα μέτρα που οφείλουν να τηρούν πολίτες η κα Ράπτη τόνισε πως το Υπουργείο εστιάζει και σε κάποιους ακόμα βασικούς άξονες. Βασικό μέτρο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού είναι η αύξηση των κλινών ΜΕΘ προκειμένου η χώρα να φτάσει τις 1200 κλίνες ΜΕΘ που είναι ο ευρωπαϊκός μέσο όρος, ενώ δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα και στην ιχνηλάτηση των κρουσμάτων.

Το υπουργείο δίνει μεγάλη έμφαση και στην προστασία και πρόληψη για τους μετανάστες τόσο όσο αφορά τον περιορισμό της διασποράς του ιού μέσω των πρωτοκόλλων που βρίσκονται σε ισχύ όσο και με την ενίσχυση των υγειονομικών υπηρεσιών για όσους πάσχουν από κορωνοϊό.

Υπηρεσίες ψυχικής υγείας προσβάσιμες σε όλους

Το χαρτοφυλάκιο της κας Ράπτη αφορά κυρίως σε θέματα ψυχικής υγείας ένα θέμα ιδιαίτερα επίκαιρο, το οποίο θα μας απασχολήσει ακόμη περισσότερο τα απόμενα χρόνια. Όπως ανέφερε η υφυπουργός, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και για την επόμενη δεκαετία θα αντιμετωπίσουμε ζητήματα στην ψυχική υγεία των πολιτών τα οποία σχετίζονται πρώτιστα με το θέμα της πανδημίας αλλά και με την οικονομική κρίση η οποία βάλλει την παγκόσμια κοινότητα.

«Εκείνο στο οποίο δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση είναι η ψυχική υγεία όλων των συνανθρώπων μας και όχι μόνο των ανθρώπων οι οποίοι είναι ψυχικά ασθενείς ήδη αλλά και όλων των ανθρώπων οι οποίοι βάλλονται αυτή τη στιγμή από αυτή την κρίση και χρειάζονται υποστήριξη», ανέφερε η κα Ράπτη.

Το υπουργείο Υγείας μάλιστα κάνει σε μια διαρκή προσπάθεια για να υπάρξουν αποδοτικές μέθοδοι διαχείρισης, διοίκησης και αξιολόγησής του τομέα ψυχικής υγείας όπως λειτουργεί σήμερα και βεβαίως να εξασφαλίσει την πρόσβαση όλου του πληθυσμού σε κρατικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

«Οι συνάνθρωποί μας πρέπει να ζήσουν μια ζωή με αξιοπρέπεια και κατά τη διάρκεια της πανδημίας και δουλεύουμε όλοι μαζί για αυτό», ανέφερε η υφυπουργός τονίζοντας πως πραγματοποιούνται ήδη συγκεκριμένες δράσεις ενώ το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν και νέα προγράμματα.

Τέλος υπενθύμισε τη λειτουργία της τηλεφωνικής υπηρεσίας μέσω της γραμμής 10306, μια γραμμή στην οποία όλοι οι πολίτες μπορούν να απευθυνθούν όταν χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη και λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα