Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
15 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Yδρογονάνθράκες: Τέλος του 2023 η ώρα της αλήθειας για τις εξορύξεις

Πρέπει να διαβάσετε

Μέχρι τα τέλη του έτους υπολογίζεται ότι θα έχουν αξιολογηθεί τα δεδομένα από την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών στις εξορύξεις υδρογονανθράκων ώστε να υπάρξει μια πρώτη ερμηνεία και εκτίμηση για τον ορυκτό πλούτο της χώρας. Πρόσφατα, ολοκληρώθηκαν οι σεισμικές έρευνες Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης από την κοινοπραξία της ExxonMobil και της HelleniqEnergy, στις οποίες μάλιστα αναφέρθηκε την Κυριακή κατά την περιοδεία του στην Κρήτη και ο Πρωθυπουργός. Το προηγούμενο διάστημα η Energean ολοκλήρωσε αντίστοιχα τις τρισδιάστατες  σεισμικές έρευνες  στο μπλοκ 2 στο βορειοδυτικό Ιόνιο.

Θετικά είναι τα νέα και για την παραχώρηση των Ιωαννίνων καθώς η  Energean εξασφάλισε σε πολύ σύντομο χρόνο, θετικές γνωμοδοτήσεις κατά το στάδιο της διαβούλευσης για τη Μελέτη περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από τους αρμόδιους δήμους αλλά και ένα πλήθος φορέων. Μεταξύ αυτών είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, το Δασαρχείο Ιωαννίνων, η Διεύθυνση Δασών Ιωαννίνων, η Εφορεία Αρχαιοτήτων αλλά και από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ όπως η Διεύθυνση Χωροταξικού Σχεδιασμού και η Διεύθυνση Γ2 του ΓΕΕΘΑ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Το αμέσως επόμενο βήμα είναι η αξιολόγηση των σχολίων από την Διεύθυνση Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων (ΔΙΠΑ) του υπουργείου, στα οποία θα κληθεί να απαντήσει η εταιρεία και να δώσει τις απαιτούμενες διευκρινίσεις ώστε στην συνέχεια να υπάρξει η τελική έγκριση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Η εταιρεία συνεχίζει να υποστηρίζει ότι είναι ανέφικτη  η διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης εντός του 2023 κάτι που αποδίδει και στο «νεκρό» χρόνο που παράγουν οι απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις για την δημόσια διοίκηση, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου. Εκτιμά όμως ότι φέτος μπορεί να ολοκληρωθεί όλη η σχετική προετοιμασία ώστε να προχωρήσει στο επόμενο βήμα από την νέα χρονιά.

Εν αντιθέσει με την ΕΔΕΥΕΠ, η οποία επιμένει στην τήρηση του αρχικού χρονοδιαγράμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, έχει δεχτεί αίτημα της Energean ώστε σε περίπτωση επιτυχίας να υπάρχει η δυνατότητα παράτασης των συμπληρωματικών ερευνητικών γεωτρήσεων (γεωτρήσεις αποτίμησης) πέραν του 2025 που ορίζει η παραχώρηση. Η εταιρεία έχει ζητήσει αν το απαιτήσουν οι συνθήκες, ο χρόνος να παραταθεί κατά ένα έως δύο χρόνια, κάτι που φαίνεται να αντιμετωπίζει θετικά η ΕΔΕΥΕΠ.

Η Energean λένε οι πληροφορίες έχει ξεκινήσει από καιρό τις προκαταρκτικές συζητήσεις με διεθνείς operators, οι οποίοι φαίνεται να έχουν επιδείξει ενδιαφέρον σε διερευνητικό επίπεδο για τα Ιωάννινα.

«Η εταιρεία μας λέει ότι αν ήταν να βρει κάποιο partner, θα βοηθούσε να ξέρει και εκείνος προκαταβολικά ότι έχει το χρόνο που θα χρειαστεί για να φέρει εις πέρας όλη την επένδυση», αναφέρει αρμόδια πηγή.

Εκτιμάται πάντως ότι εξελίξεις ως προς την αναζήτηση εταίρου δεν αναμένονται πριν τις  εκλογές καθώς από το νικητή που θα αναδείξουν οι κάλπες της 21 Μαίου ή οι επαναληπτικές εκλογές, θα φανεί και πόσο υποστηρικτικό θα συνεχίσει να είναι το πολιτικό περιβάλλον για τις επενδύσεις στους υδρογονάνθρακες που ουσιαστικά ανέστησε (αφού προηγουμένως είχε ενταφιάσει), η παρούσα κυβέρνηση.

Το project δέσμευσης υδρογόνου

Στο μεταξύ χθες η  ΕΔΕΥΕΠ, σε ειδική εκδήλωση παρουσίασε την Λευκή Βίβλο, για τα έργα δέσμευσης άνθρακα (CCS- Capture Carbon Storage), από τα οποία το εκτιμώμενο όφελος για τις επιχειρήσεις είναι πάνω από 6 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Ήδη στο πλαίσιο αυτό υλοποιείται το αντίστοιχο έργο στα εξαντλημένα κοιτάσματα του Πρίνου, από την Energean, του οποίου η αποθηκευτική ικανότητα, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά χθες από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΔΕΥΕΠ, Άρη Στεφάτο, είναι 60 εκατ. τόνοι.

Υπενθυμίζεται πως, το συγκεκριμένο project που υπολογίζεται να φτάσει το 1 δις. σε πλήρη ανάπτυξη, έχει ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στο πλαίσιο του RRF.  Επίσης η Energean έχει υποβάλει αίτηση προς ένταξη του έργου στα Large Scale Projects των PCI’s και στο EU Innovation Fund. Με το ίδιο έργο συμπράττει και ο ΔΕΣΦΑ με το σχέδιο του διαχειριστή να προβλέπει την διασύνδεση με το σύστημα αγωγών φυσικού αερίου όλων των βιομηχανιών που είναι εγκατεστημένες στην Αττική ώστε να συγκεντρώνονται οι εκπομπές ρύπων σε μονάδα υγροποίησης και από εκεί να μεταφέρονται με πλοίο στον Πρίνο.

Σύμφωνα με τον κ. Στεφάτο οι μεγάλες βιομηχανίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αποθήκευση των ρύπων CO2 καθώς με τον τρόπο αυτό εξοικονομούν δαπάνες για τις εκπομπές και θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά.

Η ΕΔΕΥΕΠ έχει σε εξέλιξη έρευνες για τη δυνατότητα αποθήκευσης ρύπων και σε άλλες περιοχές της χώρας, σε γεωλογικούς ταμιευτήρες των Γρεβενών, της Μαγνησίας αλλά και της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Σήμερα, ενδιαφέρον για αντίστοιχα μεγάλα πρότζεκτ δέσμευσης άνθρακα έχουν εκδηλώσει οι τσιμεντοβιομηχανίες, με υψηλές εκπομπές άνθρακα όπως και η Motor Oil για να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα στις εγκαταστάσεις της στους Αγίους Θεοδώρους.

Πηγήnewmoney.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα