Δύο ραντεβού σε διάστημα 10 ημερών της υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρίας Αλεξάνδρας Σδούκου με ανώτατα διοικητικά στελέχη της ExxonMobil ξεκλείδωσαν τη διενέργεια των τρισδιάστατων (3D) σεισμικών ερευνών του αμερικανικού πετρελαϊκού κολοσσού για τον εντοπισμό των πιθανών στόχων φυσικού αερίου στην Κρήτη.
Από την περασμένη εβδομάδα το μεγάλο ειδικό σεισμογραφικό σκάφος Ramform Hyperion της νορβηγικής εταιρείας γεωφυσικών ερευνών PGS χτυπά… νέες σεισμικές γραμμές στις θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης».
Την αποκάλυψη έκανε ο ot.gr το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την οποία το Ramform Hyperionθα εκτελέσει εργασίες πρόσκτησης 3D γεωφυσικών ερευνών προκειμένου να εντοπίσει με μεγαλύτερη ακρίβεια και σαφήνεια τον πιθανό εκείνο στόχο, στον οποίο η κοινοπραξία των εταιρειών ExxonMobil (operator) – HELLENiQ ENERGY θα διενεργήσει την πρώτη ερευνητική γεώτρηση. Αν κι εφόσον, βέβαια τα νέα δεδομένα που θα συγκεντρώσουν οι ερευνητές επιβεβαιώνουν την ύπαρξη αξιόπιστων κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Τα δύο ραντεβού
Οι εξελίξεις για τη λήψη της απόφασης της ExxonMobil να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της εκτέλεσης 3D σεισμικών ερευνών έτρεξαν με μεγάλη ταχύτητα και ξεκλείδωσαν σε δύο ραντεβού.
H υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου στις 9 Φεβρουαρίου ευρισκόμενη στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο του 5ου Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ – Ελλάδας πραγματοποίησε την πρώτη συνάντηση με τον κ. Rochdi Younsi, Αντιπρόεδρο της Διεύθυνσης Διεθνών Κυβερνητικών Υποθέσεων της ExxonMonbil στα γραφεία της εταιρίας στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα του κοινού σχεδιασμού για τις έρευνες στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Στη συνάντηση αυτή, λένε οι πληροφορίες, η υφυπουργός μετέφερε στον κ. Younsi την πολιτική στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στα σχέδια της πετρελαϊκής, ενώ ταυτόχρονα συνομίλησαν και για τα επόμενα βήματα ωρίμανσης του project της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στα δύο θαλάσσια blocks της Κρήτης.
Η κυρία Σδούκου επίσης στις 20 Φεβρουαρίου συμμετέχοντας στη μεγάλη ενεργειακή έκθεση του Καΐρου στην Αίγυπτο «EGYPES» επισκέφθηκε το περίπτερο της ExxonMobil συνοδευόμενη από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΔΕΥΕΠ κ. Άρη Στεφάτο. Συναντήθηκαν και συνομίλησαν με τον Αντιπρόεδρο των Διεθνών Εξορύξεων της πολυεθνικής κ. John Ardiil. Η ανάρτηση της Ελληνίδας υφυπουργού στα social media για το γεγονός της συνάντησης ανέφερε: «Η εμπιστοσύνη της ExxoMobilστη δυνητική θέση της Ελλάδας ως παραγωγού φυσικού αερίου, είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο όλοι μας αισιοδοξούμε».
Ήταν λίγες ώρες πριν την έκδοση της NAVTEX από το Πολεμικό Ναυτικό με την οποία δέσμευσε συγκεκριμένη έκταση νοτιοδυτικά της Κρήτης από τις 22 Φεβρουαρίου έως τις 31 Μαρτίου 2024 προκειμένου να εκτελεστούν οι εργασίες των σεισμικών ερευνών από το σεισμογραφικό σκάφος της PGS.
Οι νέες σεισμικές – όταν ολοκληρωθούν – σηματοδοτούν την τελική ευθεία για τη λήψη της επενδυτικής απόφασης του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού ως προς τη διενέργεια της πρώτης υπεράκτιας ερευνητικής γεώτρησης στην Κρήτη.
Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα
Ταυτόχρονα, σειρά στρατηγικών κινήσεων τον τελευταίο ενάμιση μήνα της διοίκησης του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) για την ωρίμανση των διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων της χώρας με βιομηχανικά κέντρα της Ευρώπης αλλά και αραβικές χώρες και αγορές της Μέσης Ανατολής καθώς και η άφιξη του πρώτου φορτίου LNG στο FSRU της Αλεξανδρούπολης φανερώνουν την αλλαγή του ενεργειακού χάρτη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Εξελίξεις έχει δρομολογήσει και ο όμιλος Κοπελούζου και στη μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο (GREGY) μετά την τελευταία επίσκεψη του κ. Δημήτρη Κοπελούζου τον περασμένο μήνα στο Κάιρο και τη συνάντηση του με τον πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
Το τρίγωνο Αθήνας – Ουάσιγκτον – Καΐρου
Η Ελλάδα μπαίνει στο επίκεντρο των εξελίξεων και διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης τόσο μέσω εναλλακτικών πηγών φυσικού αερίου όσο και με δικά της δυνητικά κοιτάσματα. Επιπροσθέτως η ανάπτυξη των εγχώριων ΑΠΕ στην ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και υπεράκτια έρχονται να εγγυηθούν τη στρατηγική θέση που χτίζει η χώρα στο νέο ενεργειακό τοπίο, όπως αυτό εξελίσσεται μετά τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.
Σχηματικά, θα μπορούσε κανείς να παρατηρήσει πως αυτός ο νέος κομβικός ρόλος της Ελλάδας χτίζεται στο τρίγωνο Αθήνας – – Ουάσιγκτον – Καΐρου, λένε οι πληροφορίες, και σταδιακά μέσα από τα μεγάλα ενεργειακά projects μπαίνουν οι βάσεις για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης στις επόμενες δεκαετίες.
Το FSRU Αλεξανδρούπολης
Σημαντικό εργαλείο για τη νέα θέση της χώρας στο ενεργειακό τοπίο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αποτελεί το FSRU Αλεξανδρούπολης της εταιρείας Gastrade.
Στις 16 Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε η παράδοση με δεξαμενόπλοιο της GasLog του πρώτου φορτίου LNG. Προμηθευτής ήταν η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία παρέλαβε τις ποσότητες των 150.000 κυβικών μέτρων από τη γαλλική TotalEnergies. Το LNG είναι αμερικανικής προέλευσης και οι ποσότητες του θα χρησιμοποιηθούν για την δοκιμαστική λειτουργία της πλωτής υποδομής αποθήκευσης LNG και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου. Σε πέντε με επτά εβδομάδες θα ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία με το FSRU μέσω των δικτύων αγωγών να αποτελεί εναλλακτική πηγή προμήθειας καυσίμου για χώρες των Βαλκανίων.
Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις
Εξελίξεις τρέχουν και στο μέτωπο των διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων της χώρας.
Ο πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης προχώρησε από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι και τις τελευταίες ημέρες σε μπαράζ ανακοινώσεων για τα έργα Great Sea Interconnector (Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ), Saudi Greek Interconnection (Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας), ενώ προωθείται και η Green Aegean Interconnector που θα μεταφέρει πράσινη ηλεκτρική ενέργεια προς τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.
Στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ οριστικοποιήθηκε το διοικητικό σχήμα της κοινής εταιρείας και παράλληλα αυξήθηκε η προκαταβολή από τα ευρωπαϊκά ταμεία στα 164,5 εκατ. ευρώ για την εκκίνηση των εργασιών του τμήματος Κρήτης – Κύπρου.
Για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας στις αρχές του μήνα συστάθηκε η κοινή εταιρεία με του δύο διαχειριστές των χωρών ΑΔΜΗΕ και National Grid, αντίστοιχα, να προετοιμάζουν τα επόμενα βήματα ωρίμανσης του έργου.
Με τα έργα αυτά όπως και με εκείνο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αιγύπτου – Ελλάδας (GREGY) η χώρα μας σχεδιάζει τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται από ΑΠΕ της χώρας αλλά και της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας στην Ευρώπη.
Η ΔΕΗ
Απαρατήρητες, φυσικά, δεν πρέπει να περνούν και οι στρατηγικές κινήσεις της ΔΕΗ με την εξαγωγή των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων εκτός συνόρων.
Η εξαγορά της ENEL Romania και η πρόσφατη συνάντηση στην Ουάσιγκτον του προέδρου και CEO κ. Γιώργου Στάσση με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Τζέφρι Πάιατ φανερώνουν το ρόλο που θα διαδραματίσει και η δημόσια επιχείρηση στο χτίσιμο του νέου ρόλου της Ελλάδα στα ενεργειακά δρώμενα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Η ΔΕΗ πέραν της απόκτησης των assets – μεταξύ αυτών και των δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας – της ENEL στη Ρουμανία ετοιμάζεται να προχωρήσει σε εξαγορά και έργων ΑΠΕ στη Βουλγαρία, ενώ διεκδικεί και το μεγάλο υδροηλεκτρικό έργο «Cebren» στη Β. Μακεδονία.