Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Υδρογονάνθρακες: Νέες σεισμικές έρευνες στην Κρήτη

Πρέπει να διαβάσετε

Έρχονται νέες σεισμικές έρευνες σε θαλάσσια blocks που έχουν παραχωρηθεί από το ελληνικό δημόσιο σε πετρελαϊκές εταιρείες για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Οικονομικού Ταχυδρόμου, στο θαλάσσιο block 2 που βρίσκεται βορειοδυτικά της Κέρκυρας στο Ιόνιο Πέλαγος, η Energean, εντολοδόχος της κοινοπραξίας με τα Ελληνικά Πετρέλαια, ξεκίνησε τις διαγωνιστικές διαδικασίες για την ανάθεση σε εξειδικευμένη εταιρεία τη διενέργεια τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών.

Πέραν αυτού, όπως αναφέρουν πηγές, η κυβέρνηση και η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων φέρονται να έχουν έρθει σε επαφή με τη νορβηγική εταιρεία PGS προκειμένου να προετοιμάσουν τη διενέργεια σεισμικών ερευνών στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κρήτης, «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά». Η TotalEnergies, εντολοδόχος της κοινοπραξίας που έχει συστήσει με την ExxonMobil και τα Ελληνικά Πετρέλαια για τη μίσθωση των δύο blocks, έχει κάνει γνωστή στην κυβέρνηση την πρόθεση της να μη συνεχίσει το ερευνητικό της πρόγραμμα. Πηγές θέλουν και την ExxonMobil να ακολουθεί παρόμοια με τους Γάλλους τακτική.

Η κυβέρνηση με την ΕΔΕΥ σχεδιάζουν τη διενέργεια σεισμικών τη χειμερινή περίοδο του 2022-2023 στις δύο παραχωρήσεις της Κρήτης ώστε να έχουν ένα ακόμη δέλεαρ για την προσέλκυση νέων επενδυτών.

Οι προαναφερόμενες εξελίξεις έρχονται ως συνέχεια της κυβερνητικής απόφασης για την επανεκκίνηση των ερευνών εντοπισμού κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη χώρα μας, επιδιώκοντας την αξιοποίηση των εγχώριων πόρων υδρογονανθράκων για τη σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Στο πλαίσιο αυτό, πηγές της αγοράς θέλουν να έχουν γίνει παρασκηνιακές επαφές για την προσέλκυση επενδυτών στο ελληνικό upstream. Ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονται είναι η ιταλική Eni, η Shell, η Chevron και η Equinor.

Οι σεισμικές έρευνες

Όπως προαναφέρθηκε ο στόχος της κυβέρνησης παραμένει η πρόσκτηση, κατά τη χειμερινή περίοδο 2022-2023 νέων σεισμικών δεδομένων στις δύο θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης.

Η κοινοπραξία TotalEnergies – ExxonMobil – ΕΛ.ΠΕ δεν έχει προχωρήσει τα τρία χρόνια που διαθέτει τα δικαιώματα στα blocks σε σεισμικές έρευνες. Πηγές θέλουν πως στο ενδεχόμενο που οι δύο ξένες πολυεθνικές δεν θελήσουν να συνεχίσουν το ερευνητικό τους πρόγραμμα, τότε οι σεισμικές  να υλοποιούνται με πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της ΕΔΕΥ και στη συνέχεια τα νέα δεδομένα να διατεθούν προς πώληση στην πετρελαϊκή αγορά για την προσέλκυση νέων επενδυτών. Για το σκοπό αυτό έχει βολιδοσκοπηθεί η PGS.  Η συγκεκριμένη είχε διενεργήσει σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και την Κρήτη κατά την περίοδο του 2013.

Σε αντίθεση με την Κρήτη, τα πράγματα φαίνεται να κινούνται πιο δυναμικά στο Ιόνιο Πέλαγος. Όπως προαναφέρθηκε η Energean είναι στο στάδιο πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από ξένες εταιρείες για τη διενέργεια των σεισμικών ερευνών στο θαλάσσιο block 2. Ενισχυτικό των κινήσεων αυτών είναι και το γεγονός πως η ελπιδοφόρα γεωλογική δομή της περιοχής εκτείνεται και στη διπλανή Ιταλία. Το τμήμα της ενδιαφέρουσας δομής στην Ιταλία έχει επίσης παραχωρηθεί προς έρευνα. Η γειτονική χώρα ήρε πρόσφατα το μορατόριουμ των ερευνών για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Η Energean αναμένεται να προχωρήσει την ερχόμενη χειμερινή περίοδο σεισμικές έρευνες στο block 2. Μάλιστα θα γίνουν απευθείας τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες, παρακάμπτοντας το στάδιο των δισδιάστατων. Σύμφωνα με την ΕΔΕΥ, υπάρχει εντοπισμένος στόχος και το πλάνο της κοινοπραξίας Energean – ΕΛ.ΠΕ προβλέπει τη διενέργεια της πρώτης δοκιμαστική γεώτρησης το 2024.

Τέλος σε αναμονή των αποτελεσμάτων των σεισμικών ερευνών στα άλλα δύο θαλάσσια blocks του Ιονίου Πελάγους, «Ιόνιο» και «Block 10 – Κυπαρισσιακός Κόλπος» βρίσκονται και τα Ελληνικά Πετρέλαια. Οι σεισμικές έγιναν τον Μάρτιο και η επεξεργασία και αξιολόγηση των στοιχείων θα διαρκέσουν έξι έως και 12 μήνες.

Τα ΕΛ.ΠΕ βρίσκονται επίσης σε αναζήτηση εταίρου για τα δύο προαναφερόμενα θαλάσσια οικόπεδα επιδιώκοντας να μοιράσουν το κόστος των μελλοντικών γεωτρήσεων αλλά και αναζητώντας τεχνογνωσία για τη διενέργεια τους. Τα αποτελέσματα των σεισμικών δεδομένων ίσως να ξεκλειδώσουν και το ενδιαφέρον ξένων πετρελαϊκών ομίλων.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα