Χειρόφρενο για 48 ώρες τραβούν τα ταξί στο Ηράκλειο, στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας που προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Αυτοκινητιστών Ταξί.
Η απεργία ξεκίνησε στις 6 το πρωί σήμερα και θα λήξει στις την ίδια ώρα της Πέμπτης 4 Δεκεμβρίου και κατά τη διάρκειά της, θα εξυπηρετούνται αποκλειστικά και μόνο επείγοντα περιστατικά υγείας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Επιβατηγών Αυτοκινήτων Ταξί Ηρακλείου.

Ιδιοκτήτες και οδηγοί ταξί βρίσκονται αυτή την ώρα στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, ενώ αργότερα αναμένεται να πραγματοποιήσουν μηχανοκίνητη πορεία στους δρόμους της πόλης.
Οι ιδιοκτήτες ταξί ζητούν μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού που προκαλούν πολυεθνικές εφαρμογές και την την πάταξη της υποκλοπής έργου στον κλάδο από τα Ε.Ι.Χ..
«Έχουμε φτάσει σε ένα αδιέξοδο σε ότι αφορά τα ζητήματα και τα θέματα και τα ζητήματα που ταλανίζουν τον κάδο σε όλα τα επίπεδα. Σε λειτουργικό επίπεδο αλλά και σε θεσμικό. Υπάρχουν νόμοι οι οποίοι δεν τηρούνται. Ζητούμε ισονομία και ένα ξεκάθαρο νομικό θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα διέπει όλους τους συγκοινωνιακούς φορείς», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Επιβατηγών Αυτοκινήτων Ταξί Ηρακλείου, Γιάννης Βαρδαβάκης και συμπλήρωσε: «Μετά τις γιορτές θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας αν το υπουργείο συνεχίσει να έχει την ίδια αδιάλλακτη στάση».
«Ο υπουργός δεν δείχνει διάθεση για διάλογο. Δεν έχει διάθεση να νομοθετήσει και αποφασίσαμε να νομοθετήσουμε εμείς γι’ αυτόν, Έχουμε ετοιμάσει τις τροπολογίες μας, τις αιτιολογικές μας εκθέσεις, τα ψηφίσματά μας και θα τα καταθέσουμε, θα τα συζητήσουμε σήμερα με τους τοπικούς βουλευτές και θα ζητήσουμε από όλα τα πολιτικά κόμματα να τις υιοθετήσουν. Να φέρουμε επιτέλους μια διαφάνεια και ο καθένας να κάνει την δουλειά για την οποία έχει αδειοδοτηθεί. Είναι απλό αλλά χρειάζεται πολιτική βούληση», δήλωσε ο γραμματέας του συλλόγου ιδιοκτητών ταξί Ηρακλείου, Συμεών Ερμείδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο οι ιδιοκτήτες ταξί είδαν φέτος, παρά την αύξηση του τουρισμού τον τζίρο τους να έχει πτώση της τάξης του 30% μέχρι τον Αύγουστο. Την ζημιά περιόρισαν οι καλοί «τουριστικοί» μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος, με την πτώση του τζίρου για τους ιδιοκτήτες ταξί να διαμορφώνεται τελικά για φέτος στο 17%, σε σχέση με την περυσινή χρονιά.
«Αυτή η απεργία είναι μια κραυγή αγανάκτησης των συναδέλφων για τις αποφάσεις που παίρνει η κυβέρνηση. Παλεύουμε για την αξιοπρέπειά μας και για να εξυπηρετήσουμε το επιβατικό κοινό», δήλωσε πρόεδρος του «Κνωσός Ταξί», Μανώλης Ψυλλάκης.
Αναλυτικά οι ιδιοκτήτες ταξί ζητούν:
«ΑΜΕΣΗ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ, ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΤΕΙΑΣ & ΤΟΥ ΑΘΕΜΙΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
- Άμεση νομοθετική ρύθμιση για ελαχιστη μίσθωση Ε.Ι.Χ. 4 ωρών , με κατώτατο τίμημα 180€. Να εκδοθούν υπουργικές αποφάσεις χωρίς ασάφειες και παρερμηνείες.
- Άμεσος καθορισμός ανώτατου αριθμού Ε.Ι.Χ. οχημάτων ανά Περιφέρεια, με όριο το 40% του στόλου ΕΔΧ ΤΑΞΙ (για τη Φέρουσα Ικανότητα).
- Υποχρεωτική καταχώρηση κάθε σύμβασης Ε.Ι.Χ. 2 ώρες πριν την έναρξη (pre-booking lock), χωρίς δυνατότητα τροποποίησης, για την πάταξη του «on-demand» έργου και τη λειτουργια των ΕΙΧ ως ΤΑΞΙ.
- Άμεση επιβολή προστίμου 10.000€ και αφαίρεση πινακίδων για 6 μήνες σε περίπτωση υποκλοπής έργου.
ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΩΝ
- Άμεση εφαρμογή του νόμου για τις ψηφιακές πλατφόρμες που αφορά την απαγόρευση των παράνομων εκπτώσεων και την υποχρέωση τήρησης του κρατικού τιμολογίου, χωρίς συγκεκριμένα τρικ παραπλάνησης. Επιτέλους η “Ανεξάρτητη” Επιτροπή Ανταγωνισμού να ασχοληθεί με τους κολοσσούς που κάθε χρόνο παρουσιάζουν συνεχόμενα ζημιές εκατομμυρίων ευρώ, χρησιμοποιώντας αθέμιτες πρακτικές έναντι των αυτοαπασχολούμενων οδηγών ταξι.
- Αμεση εφαρμογή του άρθρου 75, Ν. 4607/2019, που απαγορεύει την είσπραξη του κομίστρου από οποιαδήποτε διαμεσολαβητική εταιρία.
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
- Άμεση επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο κίνησης, προκειμένου να μειωθούν τα λειτουργικά μας έξοδα που μας οδηγούν καθημερινά στην εξαθλίωση.
- Κατάργηση του νέου φορολογικού νόμου της τεκμαρτής φορολόγησης που πλήττουν
- άδικα τους επαγγελματίες του κλάδου.
ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ & ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΣΤΟΛΟΥ
- Άμεση μετάθεση της υποχρεωτικής ταξινόμησης ηλεκτρικών ΤΑΞΙ από το 2026 για το 2035 για τα ΤΑΞΙ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης
- Δέσμευση για ενα νέο, γενναιόδωρο πρόγραμμα επιδοτήσεων (έως 30%-40% της αξίας) για αντικατάσταση του στόλου του ΤΑΞΙ όχι μόνο με ηλεκτρικά οχήματα αλλά και με υβριδικά οχήματα νέας τεχνολογίας».


