Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
15 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ξεκινούν οι δοκιμές του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού – Η Ελλάδα στις πρώτες χώρες

Πρέπει να διαβάσετε

Η Ε.Ε. θα ξεκινήσει δοκιμές του συστήματος πιστοποιητικού εμβολιασμού στις αρχές Μαΐου με στόχο να είναι πλήρως λειτουργικό στις 30 Ιουνίου, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, μετά την υιοθέτηση της πρότασης της Κομισιόν από το Ευρωκοινοβούλιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, μπορεί η νομοθεσία αναφορικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού να καθυστερήσει, ωστόσο οι πρώτες δοκιμές αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα.

«Η υιοθέτηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της θέσης του για ένα ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό αποτελεί βασικό βήμα προς ελεύθερα και ασφαλή ταξίδια αυτό το καλοκαίρι. Τώρα οι διαπραγματεύσεις με την πορτογαλική προεδρία μπορούν να ξεκινήσουν. Θα υποστηρίξουμε και θα διευκολύνουμε μία ταχεία ολοκλήρωση αυτών των συζητήσεων» δήλωσε σχετικά χθες, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να αναπτύξουν τη δική τους εθνική ψηφιακή εφαρμογή, τόσο για τους χρήστες, όσο όμως και για τις αρμόδιες αρχές, βασισμένη στις τεχνικές προδιαγραφές που έχουν συμφωνηθεί με τους ειδικούς της Ένωσης. Αυτές αφορούν σε συγκεκριμένα τεστ κορωνοϊού τα οποία περιλαμβάνονται στη λίστα των εγκεκριμένων από την ΕΕ, αλλά και εμβολίων που έχουν πάρει το πράσινο φως από τον EMA.

Οι εφαρμογές αυτές θα συνδέονται με μια πύλη της Κομισιόν, όπου και θα συγκεντρώνονται όλα τα στοιχεία που προβλέπονται προκειμένου κάποιος να ταξιδεύει χωρίς περιορισμούς εντός της ζώνης Σένγκεν.

Στις 10 Μαΐου ξεκινούν οι δοκιμές για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού θα δοκιμαστεί σε κάποια κράτη μέλη, ανάμεσά τους η Γαλλία, η Ολλανδία, η Γερμανία και η Κροατία με τις δοκιμές να ξεκινούν στις 10 Μαΐου και την ΕΕ να έχει θέσει ως στόχο να στήσει την ψηφιακή πύλη ως την 1η Ιουνίου. Τότε θα πραγματοποιηθεί ένας δεύτερος γύρος δοκιμών, με στόχο το σύστημα να είναι πλήρως λειτουργικό στις 30 Ιουνίου.

Στο πρώτο γκρουπ δοκιμών βρίσκεται και η χώρα μας, μαζί με τις Ισπανία, Ιταλία Μάλτα, Βουλγαρία κα. Οι χώρες χωρίζονται σε τρία γκρουπ με βάση το κατά πόσο είναι έτοιμες τεχνικά για το πιστοποιητικό, ενώ οι δοκιμές αναμένεται να ξεκινήσουν τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους θα υπάρχει πρόβλεψη ώστε να ενσωματώνονται στο σύστημα και πιστοποιητικά τρίτων χωρών. Με την προϋπόθεση πως οι ΗΠΑ ή άλλες χώρες θα έρθουν σε συμφωνία με τις Βρυξέλλες, θα δίνεται η δυνατότητα ενσωμάτωσης βασικών δεδομένων που θα αναρτώνται στο σύστημα και θα περιλαμβάνονται στις εφαρμογές που χρησιμοποιούνται για την έγκριση του πιστοποιητικού.

Η Γαλλία η πρώτη χώρα με έτοιμη ψηφιακή εφαρμογή

Την περασμένη εβδομάδα, η Γαλλία έγινε η πρώτη χώρα στην ΕΕ που ξεκίνησε τις δοκιμές ενός ψηφιακού ταξιδιωτικού πιστοποιητικού εμβολιασμού στο πλαίσιο του πανευρωπαϊκού πράσινου διαβατηρίου.

Η εφαρμογή TousAntiCovid, που εντάσσεται στο πρόγραμμα ιχνηλάτησης επαφών στη Γαλλία, αναβαθμίστηκε ώστε να αποθηκεύει αρνητικά αποτελέσματα από τεστ κορωνοϊού στα κινητά ταξιδιωτών και ήδη δοκιμάζεται σε πτήσεις προς την Κορσική και άλλες υπερπόντιες κτήσεις της χώρας.

Από τις 29 Απριλίου οι δοκιμές αυτές θα περιλαμβάνουν και πιστοποιητικά εμβολιασμού, δήλωσαν αξιωματούχοι στη γαλλική εφημερίδα Le Monde και το σύστημα μπορεί κάποια στιγμή να εφαρμοστεί και για την προσέλευση πολιτών σε φεστιβάλ, συναυλίες, εμπορικές εκθέσεις, αλλά όχι σε εστιατόρια και μπαρ.

Τα βασικά στοιχεία του κανονισμού που έχει προτείνει η Επιτροπή

Προσβάσιμα και ασφαλή πιστοποιητικά εμβολιασμού για όλους τους πολίτες της ΕΕ θα προβλέπουν τα παρακάτω:

  • Το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό θα καλύπτει τρία είδη πιστοποιητικών – πιστοποιητικά εμβολιασμού, πιστοποιητικά εξέτασης (δοκιμασία NAAT/RT-PCR ή ταχεία δοκιμασία αντιγόνου) και πιστοποιητικά για άτομα που έχουν αναρρώσει από την COVID-19.
  • Τα πιστοποιητικά θα εκδίδονται σε ψηφιακή ή σε έντυπη μορφή. Και οι δύο εκδόσεις θα περιλαμβάνουν κωδικό QR με τις απαραίτητες πληροφορίες, καθώς και ψηφιακή υπογραφή που θα διασφαλίζει τη γνησιότητα του πιστοποιητικού.
  • Η Επιτροπή θα δημιουργήσει μια πύλη και θα παρέχει στήριξη στα κράτη μέλη για την ανάπτυξη λογισμικού το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι αρχές για την επαλήθευση όλων των υπογραφών των πιστοποιητικών σε όλη την ΕΕ. Κανένα δεδομένο προσωπικού χαρακτήρα των κατόχων των πιστοποιητικών δεν θα περνά μέσω της πύλης ούτε θα διατηρείται από το κράτος μέλος που πραγματοποιεί την επαλήθευση.
  • Τα πιστοποιητικά θα διατίθενται δωρεάν και θα εκδίδονται στην επίσημη γλώσσα ή τις επίσημες γλώσσες του κράτους μέλους έκδοσης και στα αγγλικά.

Απαγόρευση των διακρίσεων

Όλοι οι πολίτες -εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι- θα πρέπει να μπορούν να επωφεληθούν από το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό, όταν ταξιδεύουν στην ΕΕ. Για την πρόληψη των διακρίσεων σε βάρος ατόμων που δεν έχουν εμβολιαστεί, η Επιτροπή δεν προτείνει μόνο τη δημιουργία του διαλειτουργικού πιστοποιητικού εμβολιασμού αλλά και τη δημιουργία πιστοποιητικού εξέτασης για την COVID-19, καθώς και πιστοποιητικού για τα άτομα που έχουν αναρρώσει από την COVID-19.

Ίδιο δικαίωμα για τους ταξιδιώτες με ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό – αν τα κράτη μέλη αποδέχονται αποδεικτικό εμβολιασμού ως λόγο εξαίρεσης από ορισμένους περιορισμούς για λόγους δημόσιας υγείας, όπως από την υποβολή σε εξέταση ή σε καραντίνα, θα απαιτηθεί να αποδέχονται, με τους ίδιους όρους, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδίδονται στο πλαίσιο του συστήματος του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού. Η υποχρέωση αυτή θα περιορίζεται στα εμβόλια που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας στην ΕΕ, αλλά τα κράτη μέλη θα μπορούν να αποφασίσουν να αποδέχονται και άλλα εμβόλια επιπλέον αυτών.

Κοινοποίηση άλλων μέτρων – αν κάποιο κράτος μέλος εξακολουθεί να απαιτεί από τους κατόχους ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού να υποβάλλονται σε καραντίνα ή σε εξέταση, θα πρέπει να ενημερώνει την Επιτροπή και όλα τα άλλα κράτη μέλη και να εξηγεί τους λόγους για την επιβολή των μέτρων αυτών.

Πηγή: iefimerida.gr

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα