Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025
9.9 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ξεκίνησε ο αντιγριπικός εμβολιασμός χωρίς συνταγή γιατρού – Σε έξαρση οι ιώσεις και… ελλείψεις φαρμάκων

Πρέπει να διαβάσετε

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας για έναρξη διάθεσης αντιγριπικών εμβολίων, χωρίς συνταγή γιατρού, σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω κι ενήλικες που κατά δήλωσή τους πληρούν επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα, ξάφνιασε τους φαρμακοποιούς, δεδομένου ότι δεν είχαν ενημερωθεί για το πως θα καταγράφονται τα εμβόλια που θα διατίθενται με αυτόν τον τρόπο.
Τελικά, η σχετική πλατφόρμα άνοιξε το βράδυ της Δευτέρας, μετά τη λήξη του ωραρίου των φαρμακείων, οπότε την Τρίτη ξεκίνησαν οι φαρμακοποιοί να είναι σε θέση να διαθέτουν τα αντιγριπικά εμβόλια στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, δίχως συνταγή γιατρού.
«Χωρίς καταγραφή του εμβολιασμού καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Η αλήθεια είναι ότι χθες έγιναν πάρα πολλά ευτράπελα. Ερχόταν ο κόσμος για να κάνει το εμβόλιό του, χωρίς εμείς να έχουμε ενημερωθεί επισήμως πως θα είναι η διαδικασία. Αναγκαστήκαμε να διώξουμε πολύ κόσμο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν και προστριβές. Ίσως θα έπρεπε το Υπουργείο να είναι λίγο πιο συγκρατημένο», σημείωσε χαρακτηριστικά στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και τη Φαίη Σφακιωτάκη, ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου, Αριστοτέλης Σκουντάκης.

Χαμηλό το ποσοστό του αντιγριπικού εμβολιασμού

Στο μεταξύ, το ποσοστό των εμβολιασθέντων μέχρι στιγμής, δεν είναι ικανοποιητικό. «Το 2019 φτάσαμε περίπου 4 εκ. εμβολιασμούς. Είναι ένα νούμερο το οποίο όταν το πετυχαίνουμε, καταφέρνουμε να δημιουργήσουμε στην κοινωνία αυτό που λέμε τείχος ανοσίας, δηλαδή ένα μεγάλο εμπόδιο στη διασπορά της γρίπης. Αυτό το νούμερο στα επόμενα έτη και λόγω της πανδημίας, δεν καταφέραμε να το πιάσουμε. Όλα αυτά τα χρόνια, λόγω της καραντίνας, η γρίπη περιορίστηκε ως αποτέλεσμα των μέτρων κι όχι λόγω υψηλού ποσοστού εμβολιασμού. Τώρα όμως που τα μέτρα προστασίας κι η καραντίνα δεν υπάρχουν, το μόνο που έχουμε σαν όπλο απέναντι στη γρίπη, είναι σαφέστατα το εμβόλιο. Ήδη υπάρχει μεγάλη διασπορά. Ο εμβολιασμός καλό είναι να γίνεται από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Την περίοδο των εορτών θα έχουμε μεγάλες συγκεντρώσεις, επομένως η γρίπη θα βρει πρόσφορο έδαφος για να επεκταθεί περαιτέρω. Τώρα είναι ίσως η τελευταία προθεσμία για να κάνουμε εγκαίρως το εμβόλιο», τόνισε ο κ. Σκουντάκης.

Στο πικ οι ιώσεις κι … οι ελλείψεις φαρμάκων!

Κι ενώ οι ιώσεις σε ενήλικες και παιδιά είναι σε έξαρση, στο «κόκκινο» είναι και οι ελλείψεις σε κοινά φάρμακα. «Τυχαίνει τώρα φάρμακα τα οποία χρειαζόμαστε για την αντιμετώπιση αναπνευστικών λοιμώξεων να μην υπάρχουν στην αγορά. Τα σιρόπια για τα παιδιά, πολλές αντιβιώσεις, πολλά εισπνεόμενα φάρμακα, πολλά αντιισταμινικά σιρόπια που είναι πάλι για παιδιά, δεν υπάρχουν καθόλου στην αγορά. Υπάρχει αυτή τη στιγμή τεράστιος κίνδυνος ασθενείς να μείνουν χωρίς αγωγή. Χωρίς αντιβιοτικά θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα δημόσιας υγείας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου.

Ελλείψεις φαρμάκων λόγω… έλλειψης συσκευασιών!

Μολονότι οι ελλείψεις φαρμάκων στην Ελλάδα είναι συνήθεις, ιδιαίτερα λόγω της χαμηλής τιμής τους και των παράλληλων εξαγωγών, φέτος το πρόβλημα έχει διογκωθεί, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση κι άλλοι οικονομικοί παράγοντες, έχουν περιορίσει υπέρμετρα την εισαγωγή των απαραίτητων συσκευασιών για τα φάρμακα. «Το θέμα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά όλο τον κόσμο. Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να πάρουμε πρώτες ύλες που βρίσκαμε με ευκολία στην Κίνα ή στην Ινδία. Για παράδειγμα, το εργοστάσιο στην Ελλάδα που παράγει φυσιολογικούς ορούς δεν έχει σταματήσει την παραγωγή του, αλλά δεν υπάρχουν συσκευασίες. Και για άλλα πολλά φάρμακα δεν υπάρχουν μπουκάλια. Πρέπει νομίζω να κινηθεί η κυβέρνηση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί κι άλλες μεγάλες χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία έχουν παρόμοια προβλήματα. Είναι λάθος που έχουμε δώσει σε άλλες χώρες την παραγωγή κι εξαρτιόμαστε σε τέτοιο βαθμό αυτήν τη στιγμή, ώστε να μην μπορούμε για παράδειγμα να έχουμε ένα depon σιρόπι. Ανησυχώ ιδιαίτερα για το τι θα ακολουθήσει μετά τις γιορτές, οπότε και θα έχουμε σίγουρα εξάρσεις των λοιμώξεων του αναπνευστικού».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα