Στη «μάχη» της καταπολέμησης του δάκου, μπαίνει η Κρήτη σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Μαρία Μπινιχάκη, ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης.
Φέτος το πρόγραμμα της δακοκτονίας, θα έχει επιτυχίες καθώς σύμφωνα με τον κ. Ιερωνυμάκη υπάρχει πλέον συγχρονισμός. «Είχαν γίνει λάθη. Ένα λάθος ήταν ότι το ελαιόλαδο της Κρήτης είχε πιάσει πάτο όχι μόνο από πλευράς ποιότητας, υπήρχαν και οι κλιματικές συνθήκες. Το θέμα της κακής ποιότητας των φυτοφαρμάκων και το πιο σημαντικό ήταν ο μη συντονισμός αλλά και ότι ο δάκος χτύπησε τέλος εποχής. Δηλαδή Σεπτέμβρη, Οκτώβρη λόγω του ότι υπήρχαν κλιματικές συνθήκες κατάλληλες για το δάκο που δεν είχε ξανασυμβεί».
Όπως τόνισε ο κ. Ιερωνυμάκης, το φαινόμενο αυτό ήταν καταστροφικό. «Όμως τα σωστά φυτοφάρμακα, η συνδρομή των ίδιων των παραγωγών, της Περιφέρειας θα φέρει φυσικά αποτελέσματα. Στα χρήματα τα 21 εκ., η Κρήτη πήρε τη μερίδα του λέοντος, 8 εκ. Αν χρειαστούν κι άλλα και έχουμε μια περίπτωση όπως πρόπερσι που είχαμε κλιματικές συνθήκες που είναι όψιμες και θα δημιουργούν πρόβλημα στην ελιά, τότε φυσικά θα ζητήσουμε κι άλλα χρήματα, μέχρι τώρα δεν υπάρχει πρόβλημα εκεί».
Ο κ. Ιερωνυμάκης έθιξε την ανάγκη μιας σωστής αντιμετώπισης του δάκο, από επιστημονικές ομάδες που θα ξέρουν πότε πρέπει να ραντίσουν. «Τώρα ξεκίνησαν 28 του μήνα, από τις πρώιμες περιοχές που είναι παραλιακές του βόρειου τμήματος του Ηρακλείου και στο νότιο τμήμα. Όπου ακριβώς πουν οι ομάδες, δεν μπορεί κανείς να παρέμβει εκεί».
Μάλιστα, αυτό θα βοηθήσει όχι μόνο στο θέμα της δακοπροστασίας. «Πάμε μπροστά και υπάρχει η μελέτη για να πάρουμε το σήμα που είναι για όλη την Κρήτη. Είναι πολύ σημαντικό να πάρουμε τη γεωγραφική ένδειξη με ένα σήμα και όχι αυτό που υπάρχει τώρα, το ΠΟΠ. Αυτό δεν λύνει το πρόβλημα, το σημαντικό είναι να υπάρχει μια γεωγραφική ένδειξη για όλη την Κρήτη, υπάρχουν θέματα που πρέπει να τηρηθούν για να πάρουμε την ένδειξη και σε αυτό χρειάζεται ένας συντονισμός. Την υπεραξία για να την πάρει ο παραγωγός, πρέπει να υπάρχει trust name, ένα όνομα δυνατό. Όταν τα λάδια φεύγουν ασυντόνιστα χωρίς ετικέτα, καταλήγουν στα συμφέροντα του καθενός».
Ωστόσο, η υπεραξία θα παρθεί όταν διασφαλιστεί η γεωγραφική ένδειξη και καταφέρουμε να εμφιαλώνουμε μόνοι μας το λάδι. «Συγκυριακό ήταν ότι αυξήθηκε η τιμή. Οι παραγωγοί είναι όλο έξοδα. Σήμερα σηκώθηκε η τιμή, πολύ σημαντικό. Αυτό ήταν αποτέλεσμα ότι υπήρχε ποιότητα, πρεσβευτές αυτή τη στιγμή στον τόπο μας είναι οι άνθρωποι που εμφιαλώνουν και κάνουν σοβαρή δουλειά με το όνομα Κρήτη, διότι διακινούν το ελαιόλαδο στα πέρατα του κόσμου. Σε αυτές τις συνθήκες πρέπει να αναδείξουμε το κρητικό ελαιόλαδο. Στην Ευρώπη σε παγκόσμιο επίπεδο δεν γνωρίζουν ότι η Κρήτη παράγει λάδι, όταν το ελαιόλαδο φεύγει χύμα».
Τέλος, ο κ. Ιερωνυμάκης επεσήμανε πως υπάρχουν φάρμακα για τον δάκο, που δεν αφήνουν υπολείμματα και είναι βιολογικά. «Είμαι ικανοποιημένος από το θέμα των φαρμάκων και του συντονισμού. Η τοπική αυτοδιοίκηση όμως, τα χωριά, τα τοπικά συμβούλια οφείλουν να παίρνουν μέρος σε αυτό το κομμάτι, πρέπει να είναι δίπλα στον εργολάβο».