Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024
7.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ξεκινά το Πρόγραμμα για Συστήματα Αποθήκευσης που Αφορά Επιχειρήσεις

Πρέπει να διαβάσετε

Επιδοτήσεις από 30% έως 50% προβλέπει το πρόγραμμα «Συστήματα αποθήκευσης για επιχειρήσεις», του οποίου ο Οδηγός δημοσιεύτηκε από το ΥΠΕΝ. Το ύψος της επιδότησης εξαρτάται από το μέγεθος της εταιρείας, δηλαδή 30% για τις μεγάλες, 40% για τις μεσαίες και 50% για τις μικρές επιχειρήσεις που θα λάβουν και τη μεγαλύτερη στήριξη.

Όσον αφορά στο ανώτατο όριο επιχορήγησης, η επιλέξιμη δαπάνη για μπαταρίες με χωρητικότητα μίας ώρας δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 400.000 ευρώ/ MWh (μεγαβατώρα) και για μπαταρίες με χωρητικότητα μεταξύ μίας και δύο ωρών τα 350.000 ευρώ/ MWh. Σχετικά με τη μέγιστη επιλέξιμη δαπάνη που αντιστοιχεί σε υποστηρικτικές δαπάνες για το κόστος διασύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ ή τον ΑΔΜΗΕ, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ ανά παροχή.

Εκτιμάται ότι στο πλαίσιο του νέου προγράμματος τουλάχιστον 333 MW χωρητικότητας συστημάτων αποθήκευσης θα προστεθούν στο ηλεκτρικό δίκτυο. Ο προϋπολογισμός του σε ό,τι αφορά τη δημόσια δαπάνη για την επιχορήγηση της εγκατάστασης συστημάτων αποθήκευσης ανέρχεται στο ποσό των 153.740.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 100 εκατ. ευρώ αφορούν πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Το ποσό αφορά στην επιχορήγηση των δικαιούχων μέσω escrow account, μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ (που δεν αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη), και δεν περιλαμβάνει τυχόν επιπλέον δαπάνες για τη διαχείριση του προγράμματος, οι οποίες εγκρίνονται με ξεχωριστή απόφαση.

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν επιχειρήσεις εφόσον δραστηριοποιούνται στην Ελληνική Επικράτεια με ελληνικό ΑΦΜ, έχουν ιδρυθεί ή συσταθεί έως την 30.06.2024, είναι ενεργές κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα, υποβάλλουν μία και μοναδική αίτηση χρηματοδότησης ανά ΑΦΜ κ.λπ. Επιλέξιμες είναι οι επιχειρήσεις που, κατά τη χρονική στιγμή της αίτησης τους στο πρόγραμμα, δεν έχουν εκκινήσει τις κατασκευαστικές εργασίες για τον φωτοβολταϊκό σταθμό και το σύστημα αποθήκευσης, και οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν εγκατεστημένο φωτοβολταϊκό σταθμό χωρίς σύστημα αποθήκευσης και προτίθενται να εγκαταστήσουν σύστημα αποθήκευσης κατά τη χρονική στιγμή της αίτησης στο πρόγραμμα. Επίσης, κάθε επιχείρηση μπορεί να υποβάλλει μία αίτηση η οποία να αντιστοιχεί σε μία ή περισσότερες ενεργές παροχές ρεύματος. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να λειτουργούν νόμιμα και να συμμορφώνονται με τη σχετική ενωσιακή και εθνική περιβαλλοντική νομοθεσία, και να διαθέτουν, το κατάλληλο έγγραφο αδειοδότησης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και την ασκούμενη δραστηριότητά τους (π.χ. άδεια λειτουργίας, απαλλακτικό άδειας λειτουργίας, γνωστοποίηση έναρξης λειτουργίας, την τυχόν κατά περίπτωση προβλεπόμενη περιβαλλοντική αδειοδότηση, κλπ.). Επίσης, δεν θα πρέπει να βρίσκονται  υπό πτώχευση, εκκαθάριση ή αναγκαστική διαχείριση, να μην ανήκουν στις προβληματικές επιχειρήσεις, να μην εκκρεμεί, κατά την υποβολή της αίτησης επενδυτικού σχεδίου, διαδικασία ανάκτησης ενισχύσεων σε βάρος της επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένων και των τυχόν συνδεδεμένων με αυτή επιχειρήσεων, να μην είναι εξωχώρια (offshore) κ.λπ.

Οι επιλέξιμες δαπάνες εξοπλισμού είναι για την προμήθεια και εγκατάσταση του συστήματος αποθήκευσης και παρελκόμενων υλικών (πίνακες, καλώδια, έξυπνος μετρητής κ.λπ.) καθώς και του Energy Management System, ήτοι εξοπλισμού / λογισμικού γιααποδοτικότερο σύστημα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας. Όσο για τις επιλέξιμες δαπάνες υπηρεσιών σε αυτές περιλαμβάνονται οι αμοιβές για τη  μελέτη – διαστασιολόγηση του συστήματος (φωτοβολταϊκού και μπαταρία), για συμβούλους διοίκησης έργου στο πλαίσιο του προγράμματος και αμοιβή για το κόστος διασύνδεσης με τους Διαχειριστές του δικτύου διανομής και του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Πηγήenergia.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα