Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
15 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ξεκινά ο διαγωνισμός για τον αγωγό East Med

Πρέπει να διαβάσετε

Πρόσκληση για αιτήματα συμμετοχής σε ανταγωνιστικό διάλογο κατά τον οποίο δύο επιλεγμένοι υποψήφιοι θα εκτελέσουν τις πρόδρομες προπαρασκευαστικές δραστηριότητες -ταυτόχρονα με το FEED- εξέδωσε o IGI Poseidon, φορέας υλοποίησης του ενεργειακού project που αφορά στην ανάπτυξη του αγωγού EastMed. Το κόστος των σχετικών έργων που περιγράφονται στη σύμβαση αγγίζουν τα 2,4 δισ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ, ποσό με ΦΠΑ: 2,97 δισ. ευρώ).

Πιο συγκεκριμένα, το έργο αφορά στο λεπτομερή σχεδιασμό, την προμήθεια, την κατασκευή, τη μεταφορά, την εγκατάσταση και το pre-commissioning (EPCI) των υπεράκτιων τμημάτων του αγωγού, που θα κάνει πραγματικότητα τη μεταφορά φυσικού αερίου από το κοίτασμα στη λεκάνη της Λεβαντίνης (Νοτιοανατολική Μεσόγειος) στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης, μέσω της Ελλάδας. Το συνολικό μήκος των τεσσάρων υπεράκτιων τμημάτων που αναφέρονται στην προκήρυξη ανέρχεται σε 1.470 χλμ., τα οποία θα τοποθετηθούν σε βάθη που αγγίξουν ακόμη και τα 3.000 μέτρα (στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Κρήτης).

Η παρούσα προκήρυξη αφορά την πρώτη φάση του EastMed που έχει σχεδιαστεί για τη μεταφορά 10 δισ. κ.μ./έτος (11 δισ. κ.μ./έτος από το κοίτασμα στη λεκάνη της Λεβαντίνης μέχρι την Κύπρο, η οποία θα απορροφά 1 δισ. κ.μ. για την εξυπηρέτηση των τοπικών αναγκών).

Όπως αναφέρεται, ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη αυτής της πρώτης φάσης λαμβάνει υπόψιν όλες τις δραστηριότητες μελέτης και ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων και των σχετικών προ-επενδύσεων, προκειμένου να επιτραπεί μία πιθανή αύξηση της δυναμικότητας του αγωγού στα 20 δισ. κ.μ./έτος, σε μεταγενέστερη φάση.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΠΑΧ  έχει προχωρήσει στους διαγωνισμούς που αφορούν την προεργασία για το μεγάλο αυτό έργο.

Ο αγωγός υπογράφηκε τον περασμένο Ιανουάριο μεταξύ των κυβερνήσεων του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου στην Αθήνα και έφερε σωρεία αντιδράσεων από την Τουρκία η οποία υποστήριξε ότι έπρεπε να έχει ερωτηθεί για τον αγωγό και πως δε θα επιτρέψει την κατασκευή του αφού αυτός περνά μέσα από τη δική της ΑΟΖ. Πάγια θέση της τριπλής συμμαχίας είναι ότι δε θα συνεργαστούν με την Τουρκία όσο έχει αναθεωρητική πολιτική και φαίνεται ότι οι τρείς χώρες είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν τον αγωγό.

Εκτός της Τουρκίας, ασαφής παραμένει η στάση της Ιταλίας η οποία δεν έχει υπογράψει κάποιου είδους συμφωνία με την Ελλάδα για τη συνέχιση του αγωγού στο έδαφός της στη Νότια Ιταλία αν και αρκετοί θεωρούν ότι η Ιταλία θα μπεί στο πρόγραμμα αργά ή γρήγορα ειδικά αν αρχίσουν εργασίες έρευνας και αργότερα εξορύξεως στις θαλάσσιες περιοχές νοτίως της Κρήτης.

Ασαφής παραμένει τέλος η στάση της Αιγύπτου ως προς τον αγωγό αν και η Αίγυπτος έχει υπογράψει την κοινή εμπορική συμφωνία μεταξύ των χωρών της περιοχής, πλην Τουρκίας φυσικά). Οι Αιγύπτιοι είναι πιθανό ότι περιμένουν ίσως εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με την Τουρκία, οπότε ανάλογα με αυτές θα κινηθούν αναλόγως. Ταυτόχρονα έχουν προχωρήσει σε ενίσχυση των αεροναυτικών τους δυνάμεων με σκοπό την προστασία των κοιτασμάτων τους νοτίως της Κύπρου.

Εφόσον οι διαγωνισμοί προχωρήσουν και η ώρα έναρξης των εργασιών έρθει πιο κοντά, τότε θα δείξει και κατά πόσο η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να το φτάσει μέχρι το τέλος και να αντιμετωπίσει την τουρκική αντίδραση που σίγουρα θα έρθει.

ΠΗΓΗ: ypodomes.com

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα