Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

«Ξαναχτύπησε» ο Τσαβούσογλου κατά της Ελλάδας: Δεν είστε ειλικρινείς, μην στρατιωτικοποιείτε τα νησιά

Πρέπει να διαβάσετε

Συστηματικά ακολουθούν την πολιτική των προκλήσεων οι Τούρκοι, οι οποίοι – παρά τα μηνύματα της Δύσης – δεν κατεβάζουν τους τόνους.  Λίγη ώρα αφότου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απείλησε ανοιχτά την Ελλάδα, λέγοντας  «μαζέψτε τα μυαλά σας, συνέλθετε, μην γίνεστε όργανα άλλων», τώρα «ξαναχτύπησε», με νέα επίθεση, θέτοντας ξανά θέμα αποστρατιωτικοποίησης νησιών και καθορισμού υφαλοκρηπίδας.

Με ευθείες βολές κατά της Αθήνας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε τα εξής: «Δεν μπορείς να  στρατιωτικοποιείς αυτά τα νησιά, αδελφέ. Όταν τα στρατιωτικοποιείς, παραβιάζεις τη συμφωνία που δόθηκε υπό αυτόν τον όρο. Μιλήστε μου στη γλώσσα του νόμου. Μην πας και συκοφαντείς δεξιά και αριστερά, μην λες ψέματα, μην γίνεσαι εργαλείο των άλλων».

Προειδοποίησε, δε, ότι θα συνεχίσει τις εργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο.  «Υποσχόμαστε να συνεχίσουμε τις σεισμογραφικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι καθήκον και δικαίωμά μας» είπε συγκεκριμένα, σε εμπρηστικό τόνο.

«Η Τουρκία πρέπει να προστατεύσει τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων ενώ προστατεύει ταυτόχρονα τα δικά της συμφέροντα. Κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο, στην υφαλοκρηπίδα μας και στο Αιγαίο. Αφού καθορίσαμε τα όρια της υφαλοκρηπίδας μας, δεν έχουμε επιτρέψει σε κανένα πλοίο να εισέλθει στην υφαλοκρηπίδα μας. Η ‘ελληνική Κύπρος’ και η Ελλάδα θέλησαν να φέρουν τα πλοία τους ή τα πλοία άλλων χωρών στην υφαλοκρηπίδα μας 9 φορές τον τελευταίο 1 χρόνο, δεν τους το επιτρέψαμε. Προστατεύουμε αυτά τα μέρη», το νέο τουρκικό παραλήρημα.

«Η Ελλάδα δημιουργεί προβλήματα»

«Υπάρχουν προβλήματα στο Αιγαίο που συνεχίζονται εδώ και χρόνια. Υπάρχουν προβλήματα που είναι αλληλένδετα μεταξύ τους. Είπαμε στην Ελλάδα ‘Ελάτε, ας λύσουμε αυτά τα προβλήματα με διάλογο’. Πρόσφατα, όταν ο Πρόεδρός μας φιλοξένησε τον Μητσοτάκη για γεύμα στην Κωνσταντινούπολη στις 14 Μαρτίου, του είπε αυτά τα πράγματα. Είπε στον Πρόεδρό μας ‘Ας μην εμπλέξουμε τρίτες χώρες. Ας λύσουμε αυτά τα προβλήματα μεταξύ μας. Ας αυξήσουμε τη διπλωματία. Πρέπει να λύσουμε αυτά τα προβλήματα. Είμαστε γείτονες’. Τι συνέβη; Μέσα σε 2 εβδομάδες, η Τουρκία επικρίθηκε σε όλο τον κόσμο, ειδικά από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, έναν σύμμαχο, έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, ‘Μη μας [σσ. τους] δίνετε F-16’… Αυξήθηκε ακόμη περισσότερο η εχθρική πολιτική τους εναντίον μας», πρόσθεσε.

«Αυτοί δεν μπορούν να τύχουν εμπιστοσύνης. Δεν είναι ειλικρινείς. Όταν σε βλέπουν, σε αγκαλιάζουν αμέσως, είμαστε φίλοι, είμαστε φίλοι, είμαστε γείτονες. Πηγαίνετε αμέσως μέσα για μια επίσημη συνάντηση. Με την πρώτη κιόλας πρόταση, πριν μιλήσει κανείς, σηκώνονται και κακολογούν την Τουρκία. Έχουμε δει την ανειλικρίνεια τους σε κάθε τραπέζι, σε κάθε συνάντηση, σε κάθε βήμα. Είναι επίσης επιδέξιοι στο να κάνουν την πιο άδικη κατάσταση να ακούγεται ως η πιο σωστή. Αλλά όταν εμείς, ως Τουρκία, αρχίσαμε να λέμε σε όλο τον κόσμο για την παραβίαση περί του εξοπλισμού των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών στην επιστολή που γράψαμε στον ΟΗΕ, καθώς και για τις δίκαιες θέσεις της Τουρκίας σε άλλα θέματα, αυτή τη φορά έκαναν φασαρία. Είπαν ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας δεν πρέπει να μιλάει σε τέτοιο τόνο, ότι δεν πρέπει να πληγώνουμε την Ελλάδα. Θέλω να πω, είπαμε ότι η Ελλάδα δημιουργεί προβλήματα. Αυτός ο τόνος δεν ήταν κατάλληλος» συνέχισε.

«Σχεδόν θα πουν ότι η Ελλάδα έχει δίκιο. Εξηγούμε όλα τα επιχειρήματά μας στη γλώσσα του νόμου. Αλλά η Ελλάδα γίνεται εργαλείο των άλλων. Προσπαθεί συνεχώς να μας προκαλεί. Και εμείς τους το υπενθυμίζουμε. Μας έχετε προκαλέσει και στο παρελθόν. Πήρατε την απάντησή σας, ο λογαριασμός ήταν βαρύς» κατέληξε ο Τσαβούσογλου τραβώντας το σχονί.

Η προηγούμενη επίθεση 

Σε ευθείες απειλές κατά της Ελλάδας, προχώρησε το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

«Αν και λέμε ότι τα δικαιώματα των γειτόνων θα πρέπει να γίνονται σεβαστά και στις δύο πλευρές του Αιγαίου, οι Έλληνες συνεχίζουν να ξύνονται. Αν ξεκινήσετε μια περιπέτεια για λογαριασμό άλλων, θα υποστείτε τις συνέπειες όπως συνέβη και στο παρελθόν. Αυτή είναι μια προειδοποίηση προς την Ελλάδα» είπε ο Τσαβούσογλου.

Μιλώντας σε εκδήλωση στην επαρχία Χαϊμάνα, ο Τσαβούσογλου συνέχισε στους ίδιους προκλητικούς τόνους αναφέροντας τα εξής: «Πριν από 951 χρόνια με την μάχη του Ματζικέρτ κάναμε πατρίδα μας την Ανατολία. Αυτό ειναι το πνεύμα που 100 χρόνια προστάτεψε την πατρίδα, το ίδιο πνεύμα ισχύει και σήμερα. Γι’ αυτό μαζέψτε τα μυαλά σας και συνέλθετε. Απευθυνόμαστε κυρίως στην Ελλάδα. Μη γίνεστε όργανα άλλων, μη συνεχίζετε τις προκλήσεις. Γιατί η φιλία της Τουρκίας είναι καλή, αλλά η εχθρότητά της είναι τραγική».

«Να το έχετε και αυτό στο νου σας» έκλεισε την προκλητική του αναφορά στην Ελλάδα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Πρόκειται για την πρώτη δημόσια τοποθέτηση Τούρκου αξιωματούχου μετά τα μηνύματα που έστειλε στην Τουρκία ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις πρόσφατες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσθέτοντας ότι «είναι εξαιρετικά προβληματική η διαρκής επιθετικότητα όλου του τουρκικού πολιτκού κατεστημένου».

«Καταλαβαίνω γιατί πριν από τις εκλογές υπερθεματίζουν στον εθνικισμό. Κάνουν λάθος, δηλητηριάζουν την τουρκική κοινωνία και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε την Τουρκία και τον κ. Ερντογάν στο μπαράζ προκλητικών δηλώσεων. Θα ήταν ανεύθυνο και δεν ταιριάζει στον χαρακτήρα μου. Θα δίνουμε σαφείς απαντήσεις και θα αναδεικνύουμε διεθνώς την διαστρέβλωση που επιχειρεί η Τουρκία να αυξάνει την ένταση και να θέλει να δείξει ότι ευθύνεται η Ελλάδα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Τα ελληνικά νησιά δεν αποτελούν απειλή για την Τουρκία. Το αντίθετο ισχύει. Η Τουρκία απειλεί τα νησιά» επισήμανε και πρόσθεσε με νόημα ότι «εμείς θα συνεχίζουμε να εξοπλίζουμε τις ένοπλες δυνάμεις και να προσπαθούμε να διατηρούμε ανοικτούς διαύλους με την Τουρκία. Δεν είμαι εγώ αυτός που ανατίναξε τις γέφυρες επικοινωνίας με τη γείτονα χώρα. Ουτε εγώ είπα Ερντογάν γιοκ για επικοινωνία. Είμαι ανοικτός να τον συναντήσω. Αυτός δεν επιθυμεί συζήτηση μαζί μου. Τα έχω ξανακούσει στο παρελθόν αυτά και συναντηθήκαμε και εκτιμώ ότι θα γίνει στο μέλλον. Υπάρχουν ευκαιρίες. Υπάρχει στην Πράγα η πρώτη συνεδρίαση της ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας που είναι πιθανό να προσκληθεί η Τουρκία και εγω δεν θα είχα πρόβλημα. Όμως θα πρέπει η Τουρκία να σκεφτεί ότι ο κ. Ερντογάν θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ελληνική επιχειρηματολογία και να απαντήσει αν η προκλητικότητα συνάδει με την επιθυμία να έχει στενότερη σχέση με Ευρώπη».

Απαντώντας, δε, σε άλλη ερώτηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε το ενδεχόμενο κλιμάκωσης σε πολεμική αναμέτρηση της κρίσης με την Τουρκία: «Δεν μπορώ να διανοηθώ μια σύρραξη Τουρκίας – Ελλάδας με την Τουρκία επιτιθέμενη εις βάρος της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας. Δεν νομίζω ότι αυτό μπορεί να συμβεί. Κι αν αυτό συνέβαινε η Τουρκία θα έπαιρνε απάντηση που θα ήταν απολύτως καταλυτική. Εκτιμώ ότι αυτό το γνωρίζει πολύ καλά η Τουρκία. Γνωρίζει την επάρκεια των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και τον βαθμό ετοιμότητάς τους».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα