Ένας έφηβος από τη Γάζα που έχασε και τα δύο του χέρια σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς και αναρρώνει από τα τραύματα πολέμου είναι η φωτογραφία της Χρονιάς του World Press για το 2025. Το πορτρέτο, που τραβήχτηκε από την Παλαιστίνια φωτορεπόρτερ Samar Abu Elouf για τους New York Times, δείχνει τον εννιάχρονο Mahmoud Ajjour, ο οποίος έχασε και τα δύο χέρια του σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην πόλη της Γάζας τον Μάρτιο του 2024.
Η Abu Elouf, η οποία εγκατέλειψε τη Γάζα στο τέλος του 2023, ζει στο ίδιο συγκρότημα διαμερισμάτων με τον Mahmoud στη Ντόχα του Κατάρ. Έχει καταγράψει τη ζωή αρκετών τραυματιών από τη Γάζα που κατάφεραν να λάβουν θεραπεία.
«Αυτή είναι μια ήσυχη φωτογραφία που μιλάει δυνατά», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του World Press Photo, Joumana El Zein Khoury. «Αφηγείται την ιστορία ενός αγοριού, αλλά και ενός ευρύτερου πολέμου που θα έχει αντίκτυπο για γενιές». Δύο φιναλίστ επιλέχθηκαν ως επιλαχόντες μαζί με τη φωτογραφία της χρονιάς.
Οι εικόνες «Night Crossing» του John Moore για το πρακτορείο Getty Images και «Droughts in the Amazon» του Musuk Nolte για την Panos Pictures, Bertha Foundation.

Η πρώτη εντυπωσιακή εικόνα προσφέρει μια δυνατή, οικεία άποψη της ζωής στα σύνορα, αποτυπώνοντας τις σύνθετες πραγματικότητες της μετανάστευσης που συχνά χάνονται στην πολωμένη συζήτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κινέζοι μετανάστες προσπαθούν να ζεσταθούν κατά τη διάρκεια μιας κρύας βροχής μετά τη διέλευση των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού
Και στη δεύτερη ένας νεαρός άνδρας μεταφέρει φαγητό στη μητέρα του στο χωριό Μανακαπούρου του Αμαζονίου – κάποτε προσβάσιμο με βάρκα, τώρα αποκομμένο από την ξηρασία. Περπατάει δύο χιλιόμετρα κατά μήκος μιας ξερής κοίτης ποταμού, μια έντονη υπενθύμιση της επιδεινούμενης κρίσης νερού στην περιοχή. Το θέαμα του ξερού, ερημικού εδάφους στο μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου υπογραμμίζει την ανησυχητική κλίμακα της ξηρασίας.

Οι φετινοί νικητές αντιπροσωπεύουν τα καλύτερα στιγμιότυπα από ένα σύνολο 59.320 φωτογραφιών από 3.778 δημιουργούς σε 141 χώρες. Οι τρεις κατηγορίες ήταν μεμονωμένες (ατομικές φωτογραφίες), ιστορίες (σειρά 4-10 φωτογραφιών) και μακροπρόθεσμα έργα (24-30 φωτογραφίες με ένα μόνο θέμα).