Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
13.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Βρέθηκε μετεωρίτης… 7,6 κιλών στην Ανταρκτική – Γιατί έχει ενθουσιάσει τους επιστήμονες

Πρέπει να διαβάσετε

Μεγάλο μετεωρίτη βάρος 7,6 κιλών, έναν από τους μεγαλύτερους που έχουν εντοπιστεί ποτέ στην Ανταρκτική, εντόπισαν το Δεκέμβριο του 2022 μελετητές, προς μεγάλο ενθουσιασμό της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας.

Η Ανταρκτική είναι αγαπημένος… προορισμός των μελετητών που αναζητούν μετεωρίτες, καθώς ο κρύος και ξερός καιρός της ηπείρου βοηθάει στην διατήρησή τους όταν πέφτουν στη Γη.

Την ίδια ώρα, κατά διαστήματα εμφανίζονται αρχαίοι μετεωρίτες, που ήταν θαμμένοι μέσα σε παγετώνες.

Ωστόσο, είναι σπάνιο να εντοπιστεί ένας μετεωρίτης τέτοιου μεγέθους.

Ενδεικτικό είναι ότι τα τελευταία 100 χρόνια έχουν εντοπιστεί πάνω από 45.000 μετεωρίτες στην Ανταρκτική, ωστόσο η πλειοψηφία τους δεν ξεπερνάει το ένα κιλό.

Η επιστημονική ομάδαMaria Valdes / CNNi

Σύμφωνα με τη Μαρία Βάλντεζ, μέλος της επιστημονικής ομάδας και ερευνήτρια του Μουσείου Φιλντ και του Πανεπιστημίου του Σικάγο, περίπου 100 εκ των μετεωριτών που έχουν εντοπιστεί στην Ανταρκτική είχαν το ίδιο ή και μεγαλύτερο μέγεθος.

«Το μέγεθος δεν έχει πάντα σημασία με τους μετεωρίτες ακόμη και ορισμένοι μικρομετεωρίτες μπορεί να κρύβουν εξαιρετικά σημαντικές πληροφορίες. Ωστόσο, ο εντοπισμός ενός τέτοιου μεγάλου μετεωρίτη είναι σπάνιος και προκαλεί ενθουσιασμό» τόνισε χαρακτηριστικά η ειδικός.

Με τη σειρά της, η Maria Schönbächler, καθηγήτρια του Eidgenössische Technische Hochschule της Ζυρίχης και επίσης μέλος της επιστημονικής ομάδας, τόνισε:

«Το να βρεθεί ένας τόσο μεγάλος μετεωρίτης… Είναι μεγάλη τύχη για να είμαστε ειλικρινείς».

Τα πρώτα ευρήματα των ειδικών δείχνουν ότι ο διαστημικός αυτός βράχος είναι κατασκευασμένος από χονδρίτη, το πιο κοινό υλικό των μετεωριτών -κάτι που δείχνει ότι ενδεχομένως να προήλθε από τη ζώνη αστεροειδών μεταξύ του Άρη και του Δία και πως περιέχει ορισμένα από τα παλαιότερα υλικά του ηλιακού μας συστήματος.

Ο μετεωρίτης θα τοποθετηθεί τώρα σε ειδικό κουτί με ψύξη για να μην αλλοιωθεί η σύστασή του και θα σταλεί για ανάλυση στο Βασιλικό Ινστιτούτο Φυσικών Επιστημών στο Βέλγιο.

O μετεωρίτης εντοπίστηκε κοντά στον ερευνητικό σταθμό Πριγκίπισσα Ελισάβετ στην Ανταρκτική από τις Βάλντες και Schönbächler αλλά και δύο ακόμη επιστήμονες, τη Ryoga Maeda και την καθηγήτρια του πανεπιστημίου Λίμπρε των Βρυξελλών, Vinciane Debaille.

Η ομάδα πέρασε αρκετές ημέρες αναζητώντας το μετεωρίτη, περπατώντας μέσα στο χιόνι και τον πάγο.

Οι θερμοκρασίες στην περιοχή άγγιζαν τους -10 βαθμούς Κελσίου, παρότι καλοκαίρι.

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα