Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
13.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Βρετανικό Μουσείο: Δημοσιεύει εικόνες από αντικείμενα παρόμοια με τα κλεμμένα

Πρέπει να διαβάσετε

Τη βοήθεια του κοινού ζητάει το Βρετανικό Μουσείο δημοσιεύοντας εικόνες από «παρόμοια» με τα κλεμμένα αντικείμενα προκειμένου να τα ανακτήσει.

Το Βρετανικό Μουσείο δημιούργησε μία σελίδα στον ιστότοπο του αφιερωμένη στα αντικείμενα που αναζητούνται μετά από την αποκάλυψη στις 16 Αυγούστου ότι χιλιάδες αντικείμενα λείπουν από τις αποθήκες του.

Βρετανικό Μουσείο: Δημοσιεύει εικόνες από αντικείμενα παρόμοια με τα κλεμμένα
Gold Chain – The Trustees of the British Museum

Σε αυτή τη σελίδα το Μουσείο ισχυρίζεται ότι δίνει λεπτομέρειες «για τις απώλειες», αναφέρει τις δράσεις «για την ανάκτηση των αντικειμένων» και προτείνει πως μπορεί το κοινό να βοηθήσει.

Η συντριπτική πλειονότητα των αντικειμένων που εκλάπησαν είναι από το Τμήμα Ελλάδας και Ρώμης, αναφέρει το Μουσείο, και εμπίπτουν κυρίως σε δύο κατηγορίες: πολύτιμους λίθους και κοσμήματα. Τα αντικείμενα των φωτογραφιών «είναι παρόμοια με αυτά που λείπουν, αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται στη συλλογή» αναγράφεται. Αυτό επιβεβαιώνει την ελλιπή καταγραφή των αντικειμένων που βρίσκονται στην κατοχή του Μουσείου.

Βρετανικό Μουσείο: Δημοσιεύει εικόνες από αντικείμενα παρόμοια με τα κλεμμένα
Gold finger-ring with a glass setting – The Trustees of the British Museum

Κλασικά ελληνικά και ρωμαϊκά πετράδια

«Η πλειονότητα των πολύτιμων λίθων είναι από τον ελληνιστικό και ρωμαϊκό κόσμο, αλλά μερικά μπορεί επίσης να έχουν κατασκευαστεί στη σύγχρονη εποχή σε μίμηση αρχαίων πολύτιμων λίθων. Μπορεί να παρουσιάζουν εικόνες διάσημων ατόμων από το κλασικό παρελθόν, μυθολογικές σκηνές, ζώα ή αντικείμενα. Αυτά τα πετράδια είναι ποικίλης ποιότητας. Κάποια θα είναι αποσπασματικά και κατεστραμμένα», αναφέρει η νέα ιστοσελίδα που δημιούργησε το Βρετανικό Μουσείο.

Βρετανικό Μουσείο: Δημοσιεύει εικόνες από αντικείμενα παρόμοια με τα κλεμμένα
Oval Plasma intaglio – Photography by A. Masson

Χρυσά δαχτυλίδια, σκουλαρίκια και άλλα κοσμήματα

«Αυτά χρονολογούνται από όλη την αρχαιότητα, ιδιαίτερα από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού (περίπου 15ος έως 11ος αιώνας π.Χ.) και την ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο», συμπληρώνει τη λίστα το Βρετανικό Μουσείο.

Ακολουθούν πληροφορίες για τις ενέργειες του Μουσείου προκειμένου να ανακτήσει τα χαμένα/κλεμμένα αντικείμενα, κάποια από τα οποία υπάρχει ρεαλιστικός φόβος ότι έχουν χαθεί για πάντα αφού έλιωσαν το μέταλλο ή έκοψαν τα πετράδια ώστε να μην αναγνωρίζονται.

Βρετανικό Μουσείο: Δημοσιεύει εικόνες από αντικείμενα παρόμοια με τα κλεμμένα
Upper part of Sard gem – The Trustees of the British Museum

«Έχουμε καταχωρήσει τα αντικείμενα που λείπουν στο Μητρώο Απώλειας Τέχνης.

Έχουμε δημιουργήσει μια διεθνή ομάδα ειδικών, συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων προσωπικοτήτων στη μελέτη πολύτιμων λίθων και κοσμημάτων, οι οποίοι θα προσφέρουν την τεχνογνωσία τους για να μας βοηθήσουν στον εντοπισμό και την ανάκτηση των χαμένων αντικειμένων.

Παρακολουθούμε ενεργά την αγορά τέχνης.

Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σε συνεργασία με τη Μητροπολιτική Αστυνομική Υπηρεσία.

Τέλος, δημιουργήσαμε έναν λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για οποιονδήποτε έχει πληροφορίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν το πρόγραμμα αποκατάστασης: recovery@britishmuseum.org»

Τέλος, το Βρετανικό Μουσείο καλεί τους πολίτες σε βοήθεια «εάν ανησυχούν» μήπως έχουν στην κατοχή τους αντικείμενα από το Βρετανικό Μουσείο ή εάν έχουν οποιαδήποτε άλλη πληροφορία που μπορεί να βοηθήσει. Επιπλέον δημοσιεύουν την διεύθυνση email για να το κάνουν: recovery@britishmuseum.org

Για τους επόμενους μήνες, το Μουσείο υπόσχεται «να εκδώσει ανακοινώσεις σχετικά με την πρόοδο του προγράμματος ανάκτησης» των κλεμμένων αντικειμένων. «Αυτές οι ενημερώσεις θα περιλαμβάνουν πληροφορίες για το υλικό που έχουμε ανακτήσει και αναγνώριση των πολλών ατόμων που μας προσφέρουν βοήθεια» καταλήγει η δημοσίευση.

Πηγήertnews.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα